<strong>GJORDE SLEKTA ARVELØSE:</strong> I Karin-Lise Brændens opprinnelige testamente skulle familien arve hennes betydelige formue. I et drastisk endret testamente, skrevet kort tid før hennes død i fjor, er de gjort arveløse, til fordel for legeparet Frederic og Signe Kontny. Her Brænden med slektningen Astrid Grøndahl Strand. Foto: Privat
GJORDE SLEKTA ARVELØSE: I Karin-Lise Brændens opprinnelige testamente skulle familien arve hennes betydelige formue. I et drastisk endret testamente, skrevet kort tid før hennes død i fjor, er de gjort arveløse, til fordel for legeparet Frederic og Signe Kontny. Her Brænden med slektningen Astrid Grøndahl Strand. Foto: Privat Vis mer

- Spiller ingen rolle at han sa fra seg legeansvaret før testamentet ble endret

Det sier Legeforeningens etikkråd om lege Frederic Kontny, som arvet 94-årige Karin-Lise Brændens store formue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet omtalte i går den pågående striden mellom slektninger av avdøde Karin-Lise Brænden (94) og hennes tidligere lege Frederic Kontny. Mens slektningene var oppført som arvinger i hennes tidligere testamente, er de helt fraværende i et nytt testamente hun opprettet i fjor sommer, fire måneder før sin død.

Nå er isteden legeparet Frederic Kontny (56) og Signe Kontny (55) oppført som enearvinger til den betydelige arven, som omfatter to store leiligheter på Oslo vest, bankkonti i Norge og Sveits, sølvtøy, smykker og annet gods, ifølge Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

- Påvirket Familien til den avdøde barnløse kvinnen undrer seg over hva som kan ha skjedd, og ser ikke annen forklaring enn at legeparet gjennom samvær med Brænden i åra før hun døde, påvirket henne til å skrive et nytt testamente.

- Hvis arvetildelingen direkte eller indirekte er resultat av en påvirkning som er skjedd i lege-pasient-forholdet, er det uakseptabelt, sier Trond Markestad, leder for Legeforeningens råd for legeetikk, til Dagbladet.

- En lege skal ha veldig gode grunner til å akseptere en arv fra en pasient. Unntaket kan være at det ikke fins naturlige arvinger, samtidig som det er et langvarig nært og genuint vennskap, og ikke lege-pasient-forholdet, som er den åpenbare grunnen for arven, sier han.

Klage avvist Familien mener Frederic Kontny har brutt helsepersonelloven, som sier at leger ikke kan motta «betydelige gaver» fra pasientene. Kontny på sin side frasa seg behandleransvaret for Brænden noen måneder før det nye testamentet ble skrevet.

En klage fra familien til Fylkesmannen i Oslo og Akershus er blitt avvist. Dermed ender trolig saken i retten.

- Jeg kjenner ikke saken annet enn fra media, men jeg vil tro at den kan ligge i gråsonen. I alle fall etisk sett spiller det ingen rolle at legen frasa seg legeansvaret før det nye testamentet ble skrevet, særlig hvis det skjedde kort tid før, sier Markestad.

<strong>ARVER ALT:</strong> Bærums-legen Frederic Kontny (56) og kona Signe Kontny (55) er nå enearvinger av Brændens store formue, som bl.a. omfattter to store leiligheter på Oslo vest til en samlet verdi av 15 millioner kroner. Foto: Volvat Medisinske Senter
ARVER ALT: Bærums-legen Frederic Kontny (56) og kona Signe Kontny (55) er nå enearvinger av Brændens store formue, som bl.a. omfattter to store leiligheter på Oslo vest til en samlet verdi av 15 millioner kroner. Foto: Volvat Medisinske Senter Vis mer

Legen ser paralleller mellom Brænden-saken og saken der advokat Mona Høiness arvet det eldre paret Per og Synnøve Urdahl. Etter en lengre runde mot Urdahls slektninger i tingretten ble Høiness tilkjent arven verdt 100 millioner kroner, men saken er nå anket til lagmannsretten.

- Tydelig lovverk - Er helsepersonelloven for uklar med tanke på legers adgang til å motta gaver fra pasientene?

- Loven er veldig tydelig: En lege skal ikke ta imot gaver som har mer enn en symbolsk verdi, fra pasienter. Spørsmålet er hvor grensen går mellom et lege-pasient-forhold og et vennskap. Det må nok avklares juridisk, sier lederen for Legeforeningens etikkråd.

Markestad sier saker som dette er uvanlig.

- I løpet av mine 16 år i rådet har vi bare hatt én slik sak.

- Nært vennskap Frederic Kontny har ikke svart på Dagbladets henvendelser, ei heller hans advokat Pål M. Andreassen. Overfor Dagens Næringsliv avviser imidlertid advokaten at Kontny-paret forledet Brænden til å endre testamentet.

<strong>ARVEGODS:</strong> Karin-Lise Brænden bodde sine siste år i Hafrsfjordgata 3 på Frogner i Oslo. Den store leiligheten er nå tilfalt Kontny-paret. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ARVEGODS: Karin-Lise Brænden bodde sine siste år i Hafrsfjordgata 3 på Frogner i Oslo. Den store leiligheten er nå tilfalt Kontny-paret. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Kontny er av den oppfatning at det åpenbart er det nære vennskapsforholdet mellom partene som er bakgrunnen for at Kontny og hans kone er tilgodesett i testamentet. De medisinske konsultasjonenes hyppighet og karakter tilsier at det ikke er som en følge av legegjerningen at Brænden har hatt ønsket om å tilgodese Kontny, skriver advokaten i en e-post.

Legeforeningen har lenge vært markante motstandere av at leger skal kunne motta gaver, herunder arv, fra pasientene, og var i sin tid pådriver for å få på plass et klart regelverk om dette.

De mest kjente sakene der en helsearbeider er blitt arving til en stor formue, er begge fra Telemark. I 2006 arvet en hjemmepleier fra Skien eiendommer verdt flere millioner av mannen hun pleide, mens legen Reidar Gjøtterud arvet en gård etter en handikappet mann han var hjelpeverge for. Gjøtterud tapte mot slektningene i tingretten, men partene kom til forlik før ankesaken kom opp.

Dette sier loven

«Helsepersonell må ikke motta fra pasient eller bruker gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse som har mer enn en ubetydelig verdi.»

Helsepersonellovens paragraf 9, andre ledd
<strong>I STILLHET:</strong> Måneder før Karin-Lise Brænden døde, ble Frederic Kontny erklært som hennes nærmeste pårørende, og han og kona ordnet det praktiske rundt bisettelsen. Slekta ble underrettet i etterkant. Faksimile: Aftenposten
I STILLHET: Måneder før Karin-Lise Brænden døde, ble Frederic Kontny erklært som hennes nærmeste pårørende, og han og kona ordnet det praktiske rundt bisettelsen. Slekta ble underrettet i etterkant. Faksimile: Aftenposten Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer