INN I PARTILEDELSEN: Sylvi Listhaug (40) blir i ettermiddag valgt inn i partiledelsen i Fremskrittspartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INN I PARTILEDELSEN: Sylvi Listhaug (40) blir i ettermiddag valgt inn i partiledelsen i Fremskrittspartiet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

SENTRALSTYREMØTE I FRP:

- Spiller ingen rolle om jeg blir 1. eller 2. nestleder

Frp velger ny partiledelse kl 16 i dag.

I ettermiddag møtes sentralstyret i Frp for å velge hvem som skal etterfølge Per Sandberg i partiledelsen.

Mer praktisk

Mens det er full enighet om at Sylvi Listhaug bør konstitueres som ny nestleder, har det hersket mer usikkerhet om hun skal gå direkte inn som 1. nestleder eller om Ketil Solvik-Olsen skal rykke opp fra sin posisjon som 2. nestleder.

SAMARBEID: Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug vil fra i ettermiddag sammen med Siv Jensen utgjøre ledertrioen i Frp.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAMARBEID: Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug vil fra i ettermiddag sammen med Siv Jensen utgjøre ledertrioen i Frp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Kilder i sentralstyret forteller til Dagbladet at de først anså det som naturlig at Solvik-Olsen ble 1. nestleder. Men etter at det ble kjent at han blir boende i USA det neste året, mener de nå det er mer praktisk for partiet å gi Sylvi Listhaug vervet.

- Det spiller ingen rolle for meg, man er uansett med i partiledelsen. Jeg gleder meg til å ta fatt, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet i formiddag.

Arverekkefølgen

I Frp har 1. nestleder ansvaret for utarbeidelse av partiprogrammet, styre de politiske prosessene, samt lede redaksjonskomiteen under landsstyremøtene.

- Min erfaring med Per er at det ikke har noen praktisk betydning om man er 1. eller 2. nestleder. Vi var en ledertrio og fordelte debatter oss i mellom etter den som kunne, ikke om vi var nummer en eller to, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet før sentralstyremøtet.

Han mener det heller ikke har noen betydning for arverekkefølgen i partiet.

- Nei, den diskusjonen starter med blanke ark i det øyeblikk det skulle være aktuelt, sier Solvik-Olsen.

Carl-Siv 18-4

Carl I. Hagen hadde i løpet av sine 28 år som partiformann 18 forskjellige nestformenn under seg. Siv Jensen får nå sin fjerde nestleder i sitt trettende år som partisjef.

Da Siv Jensen ble valgt til partileder i 2006, kom hun fra posisjonen som 1. nestformann, et verv hun hadde hatt de siste sju årene av Carl I. Hagens lederskap.

Landsmøtet i 2006 valgte samtidig Per Sandberg som 1. nestformann. Ketil Solvik-Olsen overtok som 2. nestleder i 2013 etter Per Arne Olsen, da hadde Frp i mellomtida (i 2009) vedtatt å endre betegnelsen «formann» til «leder» og «nestformann» til «nestleder».

Disse tar avgjørelsen

Helge André Njåstad, Hans Andreas Limi og Ronny Berg har meldt forfall til dagens sentralstyremøte. I deres sted er innkalt Bjørnar Laabak, Morten Wold og Ingrid Merethe Williamsen.

De øvrige som skal ta avgjørelsen om den nye partiledelsen er Siv Jensen, Ketil Solvik-Olsen, Alf Erik Andersen, Sylvi Listhaug, Terje Søviknes, Tom Staahle, Bjørn-Kristian Svendsrud og Lill Harriet Sandaune.