DETTE ER IKKE KRIG: Statsminister Jens Stoltenberg understrekte i dag at Norge i folkerettslig forstand ikke er i krig i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret/Heiko Junge/Scanpix
DETTE ER IKKE KRIG: Statsminister Jens Stoltenberg understrekte i dag at Norge i folkerettslig forstand ikke er i krig i Libya. Foto: Lars Magne Hovtun/Forsvaret/Heiko Junge/ScanpixVis mer

- Spiller ingen rolle om vi er i «krig» eller ikke

Stoltenberg i ordkrig med opposisjonen om Norge er i krig. Men for Kadhafi spiller det nok ingen rolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHANIA (Dagbladet): Er de seks norske F16-flyene stasjonert på Souda-basen på Kreta i krig? Det mener flere av opposisjonspolitikerne på Stortinget. Statsminister Jens Stoltenberg tok i dag til motmæle:

- Vi trenger en begrepsopprydning. I folkerettslig forstand er ikke Norge i krig, og våre piloter er ikke legitime mål for Kadhafis styrker. Det presise er at vi er med i kamphandlinger for å iverksette et FN-mandat,sa Stolteberg, ifølge NTB.

- Men jeg kan forstå at folk i dagligtale kaller dette krig, fortsatte han.

Genevekonvensjonen? Men det har i dag hersket noe tvil om Genevekonvensjonen kommer til anvendelse dersom man ikke definerer det som krig.

- Det er interessant å få en avklaring på om Genevekonvensjonen gjelder eller ikke. Men samtidig er man jo i en krevende situasjon når man er militært engasjert i et land som ikke respekterer folkeretten, sier Eivind Solberg i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) til Dagbladet.

- Jeg tror ikke definisjonen spiller noen rolle. Hver gang Norge engasjerer seg i utlandet, kommer spørsmålet om Norge er i krig. Hvis en norsk pilot blir skutt ned der nede og blir tatt av Kadhafis menn, tror jeg ikke de vil blir behandlet annerledes om vi har definert det som krig eller ikke, sier Egil Andre Aas i Norges Offisersforbund.

- Skulle Kadhafi behandle våre folk bedre enn sitt eget folk? spør han.

Ifølge Birgitte Frisch ved Forsvarsdepartementet kommer Genevekonvensjonene til anvendelse uansett «i tilfelle av erklært krig eller enhver annen væpnet konflikt som måtte oppstå mellom to eller flere land av de høye kontraherende parter».

- Konvensjonene kommer derfor til anvendelse selv om det ikke formelt er krig, så lenge det foreligger en internasjonal konflikt, skriver Frisch i en mail til Dagbladet.

KREVENDE SITUASJON: Eivind Solberg i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) mener det er krevende at Norge er militært engasjert i et land som ikke respekterer folkeretten.
KREVENDE SITUASJON: Eivind Solberg i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) mener det er krevende at Norge er militært engasjert i et land som ikke respekterer folkeretten. Vis mer

I forhold til Libya foreligger det i henhold til humanitærretten en slik internasjonal væpnet konflikt, forklarer hun.

- Norsk fange vil brukes til propaganda Men dersom en norsk eller annen vestlig pilot blir tatt til fange, tror Nupi-rådgiver Helge Lurås sjansene er små for at de vil bli utsatt for tortur eller lignende fra Kadhafis folk.

- Det er klart det er grunn til å frykte, men det er ikke så sannsynlig. Jeg tror man vil bruke dem til propagandaformål på samme måte som Saddam Hussein. Altså at man viser dem fram for å demoralisere vestlige styrker, men også for å øke moralen på egen side, sier Lurås til Dagbladet.

- I pilotens hjemland vil nok kritikken og tvilen til operasjonen øke. Det er noe Kadhafi kan tjene på, forsetter han.

Nordmenn føler seg trygge Han tror sjansene er små for at Kadhafi klarer å skyte ned vestlige fly fordi koalisjonen har tatt ut mange av hans luftvernsinstallasjoner. Sjansene for en teknisk feil er større, mener han.

- Med en gang en pilot eventuelt blir tatt til fange av eksempelvis styrker som har blitt beskutt av vestlige styrker, vil kanskje piloten oppleve enkelte overgrep, men med en gang piloten er levert videre til et større system blir det nok god behandling, sier Lurås.

Major Eystein Kvarving, som er talsmann for den norske styrken på Kreta, sier de føler seg godt ivaretatt og trygge.

- Muligheten til å bli hentet ut dersom det skulle være behov, er tilstede, sier Kvarving til Dagbladets utsendte på Kreta.

Håp om å gjenerobre Libya Nupi-rådgiveren tror Kadhafi fremdeles har tro på at han kan gjenerobre hele Libya.

- Det er nok rimelig åpenbart at han ikke er glad for at han er pressa tilbake videre vestover, men man ser jo at han ikke har ødelagt oljeinstallasjoner. Det viser at han har et håp om å ta over hele Libya igjen, mener Lurås.  

- Men han ser nok alvoret i situasjonen når Nato har total kontroll i luften. Det er alvorlig, og tilbakeslagene han har hatt er en åpenbar grunn til bekymring i regimet.

TRYGGE: Eyvind Kvaring sier den norske styrken på Kreta føler seg ivaretatt. - Muligheten til å bli hentet ut dersom det skulle være behov, er tilstede. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet
TRYGGE: Eyvind Kvaring sier den norske styrken på Kreta føler seg ivaretatt. - Muligheten til å bli hentet ut dersom det skulle være behov, er tilstede. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet Vis mer

Han advarer mot å undervurdere Kadhafis evne til å spille sine kort, til tross for at han var ustabil da opprøret begynte.

I dag ble det kjent at flere i koalisjonen som gjennomfører de militære operasjonene mot Muammar Kadhafi skal være villige til å vurdere en avtale der diktatoren får gå i eksil.  

- Jeg tror ikke Kadhafi er personen til å akseptere noe form for eksil. Det er mer sannsynlig at han vil kjempe til siste slutt, og det kan ta lang tid. Det baserer seg fullt og helt på hvor intensive bombingen av bakkemål i Libya vil være. Om det avtar nå, vil han nok sitte lenge, mener Lurås.