Spiller inn drapene på film

Her spiller TV3 inn trippeldrapet. Torsdag kan du se kanalens TV-krim der modeller framstiller sakens fire siktede. I tillegg til drapene har TV3 dramatisert vådeskuddet, juleselskapet og våpenoverleveringen. Samtlige av forsvarerne er svært skeptiske til TV-dramatiseringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Alle de fire forsvarerne er blitt forespurt om å delta i TV3s «Etterlyst».

Cato Schiøtz har takket nei. De tre andre er svært usikre på om de skal delta. Alle er skeptiske til programformen.

Også politiet skal være usikre - til tross for at «Etterlyst» produseres i samarbeid med Kripos.

Politiet på Romerike, som leder etterforskningen av trippeldrapet med assistanse av nettopp Kripos, har ennå ikke bestemt seg for om de vil gi intervjuer i programmet.

«Trippeldrapet»

Sist søndag ved 20.30-tida:

Vi befinner oss i en villa ved Lysaker i Oslo. Den gjør nytte som kårboligen på Orderud gård. Det eldre ekteparet som eier huset, spiller drapsofrene Kristian og Marie Orderud. En kvinne spiller datteren Anne Orderud Paust. Alle har på seg nattøy.

En drapsmann er også til stede. Siden vedkommende er ukjent, må modellen ikke bli noe særlig annet enn en skygge når han viser seg på TV-skjermen.

TV3-teamet er nøye med ikke å gå over streken. De vet ikke hvor de døde ble drept, eller hvor nær drapsmannen var. Derfor filmer de ikke ofrene samtidig med den som skyter.

«Juleselskapet»

I går ved 17-tida:

Vi har forflyttet oss til en leilighet på Torshov. Nå er vi direkte inne fra juleselskapet på Orderud gård. De andre gjestene har reist hjem. Tilbake sitter Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo sammen med ekteparet Per og Veronica Orderud.

Juleduken ligger på bordet, adventslysene blafrer, og de fire nyter et glass rødvin hver.

På bordet ligger to Ruger-pistoler, kaliber 22. Per og Veronica har gummihansker på. Lars Grønnerød forteller hvordan de skal lade, sikre og avsikre våpnene.

Midt i innspillingen skjer det nesten, uhellet som trolig utspant seg i virkeligheten:

- Faen, det sitter ei kule i magasinet! utbryter et av mannfolkene, enten Per Orderud eller Lars Grønnerød.

Innspillingen stanses. Modellene blir enige om ikke å gjøre ting så realistisk at det tas ladegrep med kuler i magasinet. Så begynner de på'n igjen.

Skuespillerne

- Jeg har vært med i «Etterlyst» en gang før. Da spilte jeg kunsthandler i en svindelsak. Innslaget førte til oppklaring, forteller Erik, som spiller Lars Grønnerød.

Han er den som likner minst. Men Erik tar det igjen med energisk skuespill. Økonomirådgiveren har amatørskuespill som lidenskap.

Også Elisabeth, som driver i salgsbransjen og spiller Kristin Kirkemo, har vært med i «Etterlyst» før:

- Da ble jeg sjekket opp av «hiv-mannen».

Ekteparet Jan Fredrik og Marie (han i legemiddelindustrien og hun sykepleier til vanlig) spiller Per og Veronica Orderud. De er debutanter:

Halvtime trippeldrap

TV3 lager «Etterlyst» i samarbeid med Kripos.

Men det spesielle med trippeldrapet er at politiet ikke har noen å etterlyse. De fire siktede sitter fengslet, og politiet tror ikke at andre var involvert. Politiet har heller ikke etterlyst biler, eller vitner som har sett aktuelle episoder.

- Vi håper likevel at innslaget, som tar halve sendetida på én time, kan føre til at vitner melder seg. Det er alltid vanskelig å få vitner til lukkede ting, som juleselskapet. Men generelle observasjoner kan også være interessante. Ting folk har hørt eller fått greie på. Programmet kan utløse noe, mener «Etterlyst»-redaktør Geir Selvik.

- Uansett ønsker vi, som Norges eneste kriminalmagasin på TV, å fokusere sterkt på trippeldrapet. Vi er alene om å kunne gi en kronologisk gjennomgang av saken. Det kan være mange som ikke har holdt tråden gjennom etterforskningen.

«Godkjent av Riksadvokaten»

Selvik opplyser at «Etterlyst» har to Kripos-etterforskere i studio.

- Samarbeidet var oppe til godkjenning på riksadvokatnivå før oppstarten. Og de ulike politidistriktene er alltid orienterte på forhånd. Ofte tar de selv kontakt for å få dekning, opplyser Selvik.

I trippeldrapssaken var det omvendt:

- Vi kontaktet Romerike. Rekonstruksjonene er gjort på en pen måte. Vi skal ikke skake noen, og det skal ikke være opprivende. Vi dramatiserer saken så nøkternt som mulig.

- Tror du saken risikerer å bli skjevt framstilt?

- Det korrekte forløpet kjenner ingen ennå. Men vi vet at TV er et sterkt medium. Derfor bruker vi alle versjonene - både de fire siktedes og politiets.

<B>VÅDESKUDDET:</B> Her er episoden med Kristin, Veronica og våpenet dramatisert.<P> De andre bildene viser hvordan Lars skal ha gitt Per og Veroncia våpentrening, og en påstått krangel mellom Lars og Kristin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer