Spiller på atomfrykt

Nord-Korea stengte alle telefonlinjer til utlandet etter togkatastrofen i går. Det er vanlig prosedyre i verdens mest lukkede land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET HERSKER

forvirring om omstendighetene rundt gårsdagens togkatastrofe på Nord-Koreas grense til Kina. Det gjør det også om det meste som foregår i dette isolerte stalinist-regimet. Alle besøkende blir eskortert forbi mektige palasser og statuer til minne om den nærmest guddommelige Kim-familien.

Men den totalitære staten kan styre regionen inn i et atomhelvete, mens befolkningen lider. Kanskje er en million mennesker døde av sult siden midten på 90-tallet. Kanskje er tallet tre millioner.

Utenfor landets nærmest hermetisk lukkede grenser er det ingen som kjenner til det reelle tallet. Den fryktelige sannheten er at hver sjuåring i Nord-Korea i snitt er 20 cm kortere og ti kilo lettere enn sine jevnaldringer sør for grensa. Regimet lot matvarer gå til hæren, partifunksjonærer og arbeidere i industrier som Pyongyang mente var viktige. Sivilbefolkningen var overlatt til seg sjøl.

NI TIMER FØR

gårsdagens eksplosjon kjørte Kim Jong Ils spesialtog forbi ulykkespunktet. Lederen var på vei fra Kina, der han hadde deltatt på et møte om Nord-Koreas atomvåpenprogram og økonomiske reformer. Det var tre år siden han sist var i utlandet. Landets atomvåpenprogram har fått analytikere fra hele verden til å klø seg i hodet. Kim Jong Il skryter av at landet har anskaffet seg atomvåpen, men ingen fra Vesten har hatt mulighet til å sjekke om våpnene virkelig eksisterer. Befolkningen i det lukkede landet blir stadig minnet på at et angrep fra USA er nær forestående. Atomvåpen er eneste mulighet regimet har til å avverge et angrep fra Washington, ifølge det statlige nyhetsbyrået.

REPUBLIKANERNE I USA

hudflettet Clinton-administrasjonen da de i 1994 inngikk en avtale med landet om å stoppe produksjon av plutonium, i bytte mot energi. President Kim Dae Jung fikk Nobels fredspris for sin «solskinnspolitikk» med Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Men dette skulle snart endre seg.

I januar 2002 plasserte George W. Bush Nord-Korea på lista over land i «ondskapens akse». I oktober samme år anklaget han regimet for å ha utviklet et hemmelig atomvåpenprogram. I desember gjenstartet Nord-Korea atomreaktoren i Yongbyon, og kastet ut to våpeninspektører fra FN. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA sier landet kan bli i stand til å produsere to bomber hvert år fra neste år. Siden den gang har forhandlingene stort sett vært fastlåst. USA står knallhardt på sitt: De vil ikke belønne regimet på noen måte for å gi opp atomvåpen de aldri skulle ha hatt.

FAMILIEN KIM

har styrt landet i 50 år. I 1994 døde Kim Il Sung. Hans sønn Jong, som nå sitter med makta, erklærte sin far «president i all evighet».

Lite er kjent om Kim Jong Ils person. Han skal være forfengelig, med stor sans for film og konjakk. Han har regissert sine egne propagandafilmer i en årrekke, og skal ha et bibliotek med 20000 Hollywood-filmer. Men lederen skal også slite med komplekser for sine egen høyde. Derfor går han i platåsko, og har permanent i håret. Det sies iallfall i Sør-Korea.

Landet har vært inne i ei økonomisk krise siden den kalde krigen tok slutt. Årsaken til den økonomiske kollapsen går tilbake til slutten av den kalde krigen da sovjetisk hjelp forsvant, og kinesiske subsidier ble redusert. Nå skal regimet ha åpnet døra ørlite på gløtt for økonomiske reformer, og Kim Jong Il skryter av økonomiske framskritt som har vært gjort siden sommeren 2002. Økonomi skal også ha vært tema på møtet Kim Jong Il i går kom fra i Kina. Men i et land der til og med inflasjon blir behandlet som en statshemmelighet, forsvinner den reelle situasjonen inn i en sky av hemmelighold.

I GÅR KAN OPPTIL

3000 mennesker ha mistet livet i ei ulykke regimet ikke ville at verden skulle få vite noe om. Dersom regimet fortsetter å se på atomvåpen som en nødvendighet for sin egen overlevelse, vil verden være i høyberedskap for en katastrofe av helt andre dimensjoner. Kilder: The Economist, BBC, Newsweek, AP.

STYRER: Kim Jong Il skaper frykt i verden. Her er han avbildet på vei hjem fra et besøk i Vladivostok i august 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer