- Spiller på foreldrenes kjærlighet til sine barn

Helseministeren vil at forbrukermyndighetene gransker gentestingfirmaet Gonidios aggressive markedsføring. Hun påpeker at gentesting av barn som regel er ulovlig.

KRITISK:Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen liker ikke at et gentestingfirma oppfordrer foreldre til å genteste barna sine. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KRITISK:Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen liker ikke at et gentestingfirma oppfordrer foreldre til å genteste barna sine. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Gentesting av barn under 16 år er I utgangspunktet i strid med Bioteknologiloven. Når det gjelder markedsføringen til dette selskapet, synes jeg forbrukermyndighetene bør undersøke om den er lovlig, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.  

Hun er ikke glad for at det danske firmaet Gonidio for tida annonserer tungt i norske aviser med bilde av et spedbarn iført englevinger under tittelen «Alle engler bør gentestes».  

I går stilte stortingsrpresentant Dagfinn Høybråten skriftlig spørsmål til Strøm-Erichsen om hva hun syns om selskapet handlemåte. 

- Spekulerer - Jeg reagerer sterkt på dette. Annonsen spiller på foreldrenes kjærlighet til sine barn, ja, den spekulerer i det, sier ministeren.

Statsråden tror ikke forbud er veien å gå. Dette kommer for fullt også på internett, og Norge kan ikke forby ting som foregår i andre land.  

- Jeg er enig med det professor Per Fuggeli sa i Dagbladet. Vi må gi folk så god informasjon om dette at de er i stand til å ta gode valg og ikke lar seg forlede. Vi må se på hvordan vi skal få dette til, sier Strøm-Erichsen.  

Vil se på gentestene Helsedirektoratet sier at de ser behovet for å se nærmere på gentestene.  

- Denne type reklame og markedsføring strider mot grunnleggende medisinsk tankegang knyttet til formål og anvendelse av slike tester, for eksempel behov for informasjon og eventuell oppfølging, sier divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet.  

Hun påpeker også at man bør være prinsipielt tilbakeholdne med å anbefale generell screening av friske mennesker som kan påvise risikoer som man ikke kan gjøre noe med.

STRIDENS KJERNE: Denne annonsen fra gentestingfirmaet Gonidio har satt sinnene i kok. Faksimile: Annonse fra Gonidio
STRIDENS KJERNE: Denne annonsen fra gentestingfirmaet Gonidio har satt sinnene i kok. Faksimile: Annonse fra Gonidio Vis mer