KRITISK:Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen liker ikke at et gentestingfirma oppfordrer foreldre til å genteste barna sine. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KRITISK:Helse-og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen liker ikke at et gentestingfirma oppfordrer foreldre til å genteste barna sine. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Spiller på foreldrenes kjærlighet til sine barn

Helseministeren vil at forbrukermyndighetene gransker gentestingfirmaet Gonidios aggressive markedsføring. Hun påpeker at gentesting av barn som regel er ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Gentesting av barn under 16 år er I utgangspunktet i strid med Bioteknologiloven. Når det gjelder markedsføringen til dette selskapet, synes jeg forbrukermyndighetene bør undersøke om den er lovlig, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.  

Hun er ikke glad for at det danske firmaet Gonidio for tida annonserer tungt i norske aviser med bilde av et spedbarn iført englevinger under tittelen «Alle engler bør gentestes».  

I går stilte stortingsrpresentant Dagfinn Høybråten skriftlig spørsmål til Strøm-Erichsen om hva hun syns om selskapet handlemåte. 

- Spekulerer - Jeg reagerer sterkt på dette. Annonsen spiller på foreldrenes kjærlighet til sine barn, ja, den spekulerer i det, sier ministeren.

Statsråden tror ikke forbud er veien å gå. Dette kommer for fullt også på internett, og Norge kan ikke forby ting som foregår i andre land.  

- Jeg er enig med det professor Per Fuggeli sa i Dagbladet. Vi må gi folk så god informasjon om dette at de er i stand til å ta gode valg og ikke lar seg forlede. Vi må se på hvordan vi skal få dette til, sier Strøm-Erichsen.  

Vil se på gentestene Helsedirektoratet sier at de ser behovet for å se nærmere på gentestene.  

- Denne type reklame og markedsføring strider mot grunnleggende medisinsk tankegang knyttet til formål og anvendelse av slike tester, for eksempel behov for informasjon og eventuell oppfølging, sier divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet.  

Hun påpeker også at man bør være prinsipielt tilbakeholdne med å anbefale generell screening av friske mennesker som kan påvise risikoer som man ikke kan gjøre noe med.

STRIDENS KJERNE: Denne annonsen fra gentestingfirmaet Gonidio har satt sinnene i kok. Faksimile: Annonse fra Gonidio
STRIDENS KJERNE: Denne annonsen fra gentestingfirmaet Gonidio har satt sinnene i kok. Faksimile: Annonse fra Gonidio Vis mer