Spiller på sex i kampen mot Hiv

Europas største veldedighetsball i Wien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Europas største og mest spektakulære veldedighetsball gikk i går av stabelen i Wien. Arrangementet samler inn penger til kampen mot Hiv og Aids, og trekker til seg danseglade og feststemte mennesker «som gjerne ikke har på seg mer enn kroppsmaling og glitter», skriver nyhetsbyrået AP.

\'Sex and The City\'-stjerna Kim Cattrall, moteikonet Linda Evangelista og skuespieller Sharon Stone var blant kjendisene som frontet den store festen.  

- Vi må redde den neste generasjonen, de er framtida, de er vårt håp, sier Cattrall.

På catwalken gikk blant anne t Markus Schenkenberg.

I blitzregnet, og med mange skuelystne og nysjerrige tilskuere tilstede poserte modellene på catwalken med minimal bekledning. Konfeksjonen de hadde iført seg for anledningen var stort sett i materialene lakk og lær.

Fortsatt fordommer

Et kvart århundre etter oppdagelsen av hivviruset lever mytene om sykdommen i beste velgående, mener HivNorge.

- Fremdeles vegrer folk seg for å håndhilse på en hivpositiv, hevder Evy-Aina Røe, generalsekretær i interesseorganisasjonen HivNorge, overfor NTB.

SPEKTAKULÆRT:\'Sex and The City\'-stjerna Kim Cattrall, moteikonet Linda Evangelista og skuespieller Sharon Stone var blant kjendisene som frontet innsamlingsfesten i går. Foto: REUTERS/SCANPIX
SPEKTAKULÆRT:\'Sex and The City\'-stjerna Kim Cattrall, moteikonet Linda Evangelista og skuespieller Sharon Stone var blant kjendisene som frontet innsamlingsfesten i går. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Hun skulle ønske befolkningens holdninger til hiv og aids hadde utviklet seg i takt med den medisinske veksten.

- Nordmenn må begynne å skjønne at hvem som helst kan få hiv. Det er veldig skummelt å tenke at så lenge man ikke er homofil, prostituert eller sprøytenarkoman, så er man trygg, sier Røe.
Diskriminering 
Generalsekretæren forteller at diskriminering av hivpositive er et stort problem.

Et av HivNorges medlemmer har blitt nektet adgang til Rikshospitalets sykehotell, mens et annet har blitt bedt om å re opp sykesenga si selv. Flere har også blitt nektet tannlegebehandling.

- De diskriminerte orker ikke å klage på overtrampene, i frykt for å få oppmerksomhet rundt diagnosen, sier Røe, som mener diskrimineringen utelukkende skyldes mangel på kunnskap blant folk.


Fugle-smitte
Overlege Stig Frøland ved Rikshospitalet er landets fremste hivekspert. Han har fulgt utviklingen siden begynnelsen av 1980-tallet, og er uenig i at holdningene ikke har endret seg.

- Kunnskapen er i dag uten tvil mye større blant de fleste aldersgrupper i Norge.

Han mener uforstand og smittefrykt preget de første årene etter oppdagelsen av hiv og aids. Overlegen ble nedringt av mennesker som hadde alle mulige merkelige spørsmål om sykdommen:

- En gang ringte en dame som hadde hørt at det var så mange svaler i Afrika. Hun spurte meg helt seriøst om hivsmitten derfor kunne drysse ned fra svalene som fløy over gården hennes, forteller Frøland til NTB.

Spiller på sex i kampen mot Hiv