Spiller torpedo i tidsklemma

Jørgen Langhelle får hovedrollen i regissør Trygve Allister Diesens nye tv-serie med budsjett på 20 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Helt siden vi gjorde «Tyven tyven» i 2001 har jeg hatt Jørgen i tankene når jeg har skrevet på manuset. Hovedrollen i «Torpedo» er vel nærmest skrevet til ham. Jeg mener at Jørgen er blant Skandinavias absolutt fremste skuespillere. Ingen andre norske skuespillere kunne gjort denne rollen like godt som ham, mener Diesen.

Jobb og privatliv

«Torpedo» får nå nesten sju millioner kroner i støtte fra Norsk Filmfond. TV 2 er inne i serien med tilsvarende beløp, og de øvrige seks millionene skal komme fra forhåndssalg til de nordiske land og Tyskland.

- Målet er å spille inn «Torpedo» fra januar til mars, sier Diesen, som foreløpig ikke har klar andre skuespillere enn Langhelle.

- Det er bare Jørgen vi har kontrakt med foreløpig. Men vi driver med casting nå, opplyser Diesen.

Han kaller den nesten fire timer lange tv-serien en thriller, og sier dette om handlingen:

- Terje er torpedo, han lever av å drive inn penger. Samtidig er han en omsorgsfull ektemann og far. De ulike verdenene kolliderer når Terje får mye å gjøre på jobben. Han løper rett fra heftige oppgjør for å rekke barnehagen. Ei rein tidsklemme som mange av oss kjenner igjen fra vanlige jobber. Etterhvert havner Terje mellom barken og veden i forhold til sitt eget miljø, politiet og familien. Det blir høydramatisk.

Emmy-sertifisert

Trygve Allister Diesen har jobbet til og fra med manuset til «Torpedo» i nesten ti år.

- Hvorfor har du ikke skrevet en spillefilm?

- Jeg trengte mer plass til å rulle opp handlingen. Jeg kunne gjort det som en spillefilm, men da ville den blitt feil vektet. Med fire timelange episoder kommer «Torpedo» til sin rett, tror Diesen.

Serien er allerede Emmy-sertifisert, hvilket tilsier at prosjektet satses på av en norsk styringsgruppe for tv-drama. Åtte prosjekter er nå Emmy-sertifisert, blant dem NRK-prosjektet «Hunter». Målet er å vinne en Emmy-pris i 2007.

Langhelle begeistret

«Torpedo» lages av samme gjeng som stod bak kritikerroste «Tyven tyven»; regissør Diesen, manusforfatterne Diesen og Knut Kristiansen (forsterket med Kjerstin Ugelstad), produsentene Hilde Berg og Bent Rognlien, klipper Einar Egeland og fotograf Harald Paalgaard. Hovedrolleinnehaver Jørgen Langhelle er glad samarbeidet fortsetter:

- Alt funka forrige gang, og denne serien blir veldig filmaktig. Vi skal følge min karakter, Terje, gjennom fire dager. Én episode for hver dag. Det blir tett og sugende og dramatisk. Målet er å lage en serie som ikke slipper tak i deg, sier Langhelle. Han mener Terje er svært kompleks:

- Han er tidligere marinejeger - topptrent, hardhudet og voldelig hvis han må. Men alle drittsekker har sine sympatiske sider. Han prøver å være god pappa for sitt barn. Jeg vil vel definere Terje som svært kompleks. Problemene vokser ham over hodet disse fire dagene. Han blir satt veldig på prøve, og må ta kjappe avgjørelser. Ikke alle er like vellykkede, røper Langhelle.

Han gleder seg veldig til innspillinga:

- Jeg har takket nei til flere andre prosjekter for å satse på «Torpedo».

SPILLER TORPEDO: Jørgen Langhelle (t.v) får hovedrollen i regissør Trygve Allister Diesens (t.h) nye påkostede tv-serie.