Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spillernes forsvarer

Navn: Jan Åge Fjørtoft Alder: 33 Yrke: Fotballspiller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ber den norske landslagsledelsen få øynene opp for at det er spillerne som har den største internasjonale rutinen. Og påpeker at drømmen om å spille for Manchester United kanskje er større enn drømmen om en landslagskarriere. Men hjertet hans banker fortsatt for Norge, framgikk det av et debattinnlegg Jan Åge Fjørtoft skrev i Verdens Gang i går.

Den frittalende spissen fra Gursken på Sunnmøre har ertet på seg folk før. Men da har det gjerne dreid seg om norske sportsjournalister. For Fjørtoft var ikke snauere enn at han skrev sine fotballmemoarer allerede som 30-åring og kalte boka «Elsket og hatet». Og som han ropte fra midtstreken fikk han svar: Skriveriene ble slaktet i en samlet sportspresse.

Nå er han blitt en moden 33-åring og virker mer opptatt av å se en sak fra flere sider. Selv mener han at å debutere på landslaget i 1986 var den største milepælen i hans karriere. Å spille for Norge var stort, å møte gutta og være i sentrum for fotballbegivenhetene var enda større, og han hadde vel vært en dårlig sunnmøring hvis han ikke også satte pris på økonomien i det hele.

Men virkeligheten har endret seg, mener Fjørtoft. Norske privatlandskamper trekker ikke folk, og pengene tjener gutta i engelske pund eller tyske mark. Dette enkle faktum har heller ikke unnsluppet oss som registrerer at norske fotballspillere tjener uhorvelige summer på sine feilpasninger. Fjørtoft påpeker dessuten at spillerne er skviset mellom arbeidsgiver og landslagsledelse. Mange av utenlandsproffene veksler også mellom benk og bane, og i slike situasjoner er det fristende å melde fra om en liten lårstrekk foran en privatlandskamp som spilles tre dager før ligastart i England.

Likevel kan det vel hende at hjemlige spillere som drømmer om kamper i landslagstrøya tenker sitt om slike forfall. Mange utenlandsproffer har et bedre forhold til banken sin enn spillere i den hjemlige serien, men ikke nødvendigvis et bedre forhold til ballen. Fjørtoft hopper dessuten bukk over at ingen engelsk spiller med landslagsambisjoner kan melde midlertidige forfall til mindre viktige kamper uten å bli utelukket fra landslaget for godt.

Jan Åge Fjørtoft har det som gjerne kalles solid bakgrunn for egne meninger. Han har tjent både små og store klubber i sin karriere. At han framstår som en tenkende og frittalende fotballspiller, hilses velkommen de fleste andre steder enn i lokalene til Norges Fotballforbund.