Spillet er over

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For tredje gang siden 1992 måtte Norges Bank gi opp fastkurspolitikken og la kronekursen flyte fritt. Dette skjedde straks etter at en ny renteoppgang på ett prosentpoeng viste seg å være et slag i lufta. Spekulantene ga seg ikke, og fortsatte spillet mot kronen. Dermed ga sentralbanksjef Kjell Storvik opp kampen mot overmakten nok en gang.
  • Nå skal markedet avgjøre nivået for kronekursen en tid framover. I første omgang vil det bety svekket krone og høyere renter enn før spekulasjonene startet. I fjor var det motsatt. Spørsmålet er om valuta og renter vil legge seg til rette på mer normale nivåer etter hvert. Det vil først og fremst avhenge av oljeprisen. Men også politikernes evne til å styre økonomien vil være viktig. Det som skjedde i går, bør derfor ikke brukes som noen sovepute. Behovet for innstramminger er like stort som før helga.
  • Selv om norsk økonomi er sterk, har vi sett at vi er sårbare når mektige aktører kaster seg over oss. I går var politikerne raske med å slå fast at vi skal tilbake til fastkurssystemet når stormen har stilnet. Vi vil advare mot forhastede konklusjoner og fastlåste standpunkter. Fra nyttår går vi inn i en ny epoke da euroen blir innført i de fleste EU-land. Da kan den norske kronen for alvor bli en kasteball for spekulantene. Spørsmålet vil bli om vi skal binde oss til europeiske valutaer nok en gang, eller om vi skal veie kronen mot en såkalt kurv der alle våre nærmeste handelspartnere inngår. Alternativet er å la kronen flyte fritt og la markedet bestemme både kurs og renter.
  • I løpet av høsten må myndighetene stake ut en valutapolitikk som er tilpasset denne nye virkeligheten. Her finnes ingen enkle løsninger. Men valutakrisen vil tvinge politikerne til å ta problemet på alvor. Vi kan ikke føre videre et system der landets låntakere får regningen fra spekulantene. Selv om spillet er over denne gangen, kan ingen leve i håpet om at det ikke vil skje igjen.