Sommeren 2020 advarte helsetoppene regjeringen om risikoen knyttet til importsmitte.

Like etter fikk «Mission Impossible 7» grønt lys til å erobre Fjord-Norge.

Men regjeringen hadde ikke spurt FHI.

Spillet i kulissene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skuespilleren Tom Cruise hadde allerede klamret seg fast til fjellveggen på Preikestolen i Rogaland i forbindelse med innspillingen av «Mission Impossible 6 - Fallout». Nå var det mulig å få Cruise til Norge igjen, ikke bare én gang, men potensielt to ganger.

«Får vi til en brukbar ordning her, er det store muligheter for at vi kan få store deler av neste - nr. 8 - hit også», skrev ansvarlig Truls Kontny for Filmkommisjonen Norge i en e-post 19. mai. E-posten ble sendt til prosjektdirektør Finn Langeland i Norsk Industri, og nådde seinere Statsministerens kontor (SMK).

Filmkommisjonen jobbet med et stort internasjonalt prosjekt, kunne Kontny fortelle. På den tida gikk prosjektet under dekknavnet Libra, men det dreide seg om innspillingen av «Mission Impossible 7» med amerikanske Cruise i hovedrollen.

Det var ikke snakk om småpenger. Prosjektet hadde fått tildelt nærmere 50 millioner kroner fra den såkalte insentivordningen, opplyste Kontny. Det ville tilsi et forbruk i Norge på varer og tjenester verdt nær 200 millioner kroner.

Deretter presenterte Kontny sitt forslag. Han skrev at det hadde blitt åpnet for unntak med tanke på utenlandsk arbeidskraft og karantenereglene i en del andre næringer, og at Filmkommisjonen Norge ønsket å få til noe liknende i forbindelse med dette filmprosjektet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer