Valget i USA og Trump

Spillet mellom republikanernes to mektigste menn: - Han ønsker å posisjonere seg foran neste valg

Paul Ryan nekter å drive valgkamp for Trump. Det får presidentkandidaten til å reagere.

STØTTER OG MOTARBEIDER TRUMP: Paul Ryan (t.v) er Republikanernes mektigste folkevalgte, men er likevel ytterst ambivalent til Donald Trump.Foto: Xinhua/Yin Bogu.
STØTTER OG MOTARBEIDER TRUMP: Paul Ryan (t.v) er Republikanernes mektigste folkevalgte, men er likevel ytterst ambivalent til Donald Trump.Foto: Xinhua/Yin Bogu. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trump og Paul Ryan er på ingen måte vært bestevenner.

Likevel ble forholdet deres enda litt kjøligere i går.

Dette etter at lederen for Representantenes hus erklærte at han ikke kom til forsvare eller drive valgkamp for Trump fram til valget den 8. november, ifølge Reuters.

Republikanernes presidenthåp svarte kort tid etter, ikke uventet, på kontant vis:

- Paul Ryan burde bruke mer tid på å jobbe med budsjettet, jobber og motarbeide ulovlig innvandring, og ikke bruke tiden sin på å motarbeide Republikanernes kandidat, skrev Trump på Twitter.

Reagerer på Trump-video

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

Det er flere årsaker til at presidentkandidaten og republikanernes mektigste folkevalgte nærmest har vært for politiske fiender å regne det siste året.

Ryan har tidligere gått ut offentlig og kritisert Trumps politikk for å «ikke være i tråd med USAs prinsipper».

Denne kritikken kom da Trump ville nekte muslimer innreise i USA.

Nå reagerer Mitt Romneys tidligere visepresidentkandidat på videoen der Trump kom med sitatet «Grab her by the pussy», og fortalte om et mislykket forsøk på å sjekke opp den gifte programlederen Nancy O'Dell.

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Både støtter og motarbeider

Det har også flere andre profilerte republikanere gjort.

Likevel understreker USA-ekspert Jan Arild Snoen i Minerva at et flertall av disse fortsatt støtter Trumps forsøk på å nå Det hvite hus.

Dette gjelder også lederen for Representantenes hus.

- Derfor blir dette først og fremst en forsterkning av Ryans tidligere Trump-standpunkt. Han har aldri vært entusiastisk i sin støtte, sier Snoen.

Han setter Ryan i bås med markante republikanere som Ted Cruz og Marco Rubio - politikere som ikke egentlig er for Trump, men som likevel støtter presidentkampen hans av praktiske grunner.

- Jeg antar at Ryan hele tiden har forventet at Trump kommer til å tape presidentkampen, men det er en vanskelig balansegang for ham. Han er en sentral person i partiet, og kan vanskelig gjøre annet enn å støtte Trump, sier Snoen.

Frykter å få skylda for Trump-tap

- Han ønsker å posisjonere seg foran neste valg, tror USA-eksperten.

TRUMP FORSVANT: Før debatten i St. Louis, arrangerte Donald Trump en pressekonferanse med fire kvinner som mener at de er utsatt for forskjellige overgep av Bill og Hillary Clinton. Etter debatten sendte han dem ut for å møte pressen mens han selv forsvant ut bakveien. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Det Ryan og flere andre sentrale politikere i Det republikanske partiet frykter, er et Trump-nederlag der de får skylda.

Et solid flertall av republikanere støtter fortsatt presidentkandidaten, ifølge en fersk undersøkelse referert til av Washington Post.

- De vil unngå et Trump-tap der han kan si at de dolket ham i ryggen, samtidig som Trumps støttespillere fortsatt kontrollerer partiet deres, sier Snoen.

- Trumps grunnfjell ikke nok

På spørsmål om hvor mye Ryans og andre republikaneres avmålte støtte betyr for Trump, svarer Minerva-journalisten at det ikke er noe stort problem for hans kampanje.

Årsaken er at kampanjen i stor grad har spunnet seg rundt eiendomsmogulen og hans person.

- Appellen til Trump er at han i stor grad har vært ufiltrert og ubehøvlet, uttaler Snoen som understreker at politikeren har et solid grunnfjell av velgere, uavhengig av den siste ukas kritikk mot han og hans kvinnesyn.

På flere meningsmålinger, deriblant NBC's, har Trump imidlertid mistet terreng til Hillary Clinton.

- Trumps grunnfjell er på rundt 40 prosent. Det er ikke nok, og nå som han trolig har tapt flere mulige vippevelgere, så er han nødt til å håpe at Clinton gjør en feil, eller på nye avsløringer om henne, tror Snoen om valgkampens videre gang.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer