SLUTTSPURTEN: Tirsdag 30. juni er fristen for å forhandle frem detaljene i det som allerede har blitt omtalt som en historisk atomavtale med Iran.Foto: AP Photo / Cliff Owen, AFP Photo/HO/Iranian Supreme Leader's website
SLUTTSPURTEN: Tirsdag 30. juni er fristen for å forhandle frem detaljene i det som allerede har blitt omtalt som en historisk atomavtale med Iran.Foto: AP Photo / Cliff Owen, AFP Photo/HO/Iranian Supreme Leader's websiteVis mer

Spillet om atomavtalen

Kerrys entusiasme og Khameneis krasse uttalelser har fått flere til å spekulere i om avtalen er død før den har kommet på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvorfor kan ikke Kerry virke for entusiastisk, og hvorfor kommer Khamenei med kraftsalver mot USA? Tirsdag 30. juni er fristen for å forhandle frem detaljene i det som allerede har blitt omtalt som en historisk atomavtale med Iran.

- Det vi har å forholde oss til så langt er felleserklæringen fra 2. april og en offisiell amerikansk og en uoffisiell iransk factsheet, sier seniorforsker og Iran-ekspert Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han mener den første rammeavtalen er mer konkret og mer spesifikk enn de fleste hadde ventet. Nå skal den utdypes og presiseres.

Kerrys «fiksering» Et av elementene som det forhandles om i avtalen er Irans fortid og ønsket om at Iran erkjenner at atomprogrammet inneholdt militære elementer. En uttalelse USAs utenriksminister John Kerry kom med den 16. juni har derfor blitt sterkt kritisert - spesielt av republikanerne.

- Vi er ikke fiksert på at Iran spesifikt gjør rede for hva de gjorde på ett eller annet tidspunkt, sa Kerry ifølge Reuters.

SANKJSONER I SENTRUM: Et foto utgitt av kontoret til Ayatollah Ali Khamenei viser den åndelige lederen (t.h) lytte til Irans president Hassan Rouhani (t.v.) under et toppledermøte den 23. juni. Foto: AFP Photo/HO/Iranian Supreme Leader's website
SANKJSONER I SENTRUM: Et foto utgitt av kontoret til Ayatollah Ali Khamenei viser den åndelige lederen (t.h) lytte til Irans president Hassan Rouhani (t.v.) under et toppledermøte den 23. juni. Foto: AFP Photo/HO/Iranian Supreme Leader's website Vis mer

Kerry måtte trekke tilbake uttalelsen og kritikerne mente han strakk seg for langt og fremstod som for ivrig i forhandlingene. Men Lodgaard mener dette er feil.

- Kerry mener USA har oversikt over hva Iran har gjort. Amerikansk etterretning sier det var militære elementer i det iranske atomprogrammet frem til 2003, men de ble stanset da og er ikke gjenopptatt siden. Nå skal forhandlerne prøve å legge historien død og konsentrere seg om framtiden, forteller Lodgaard.

Han er positiv til avtalen og mener ambisjonene fra begge sidere er å komme i mål.

Khameneis kraftsalver Kerrys uttalelser om fortiden er imidlertid ikke det eneste som heller bensin på bålet til atomavtalens skeptikere. Irans åndelige leder Ayatollah Khamenei har kommet med flere uttalelser i senere tid, som kan virke motstridene til den rammeavtalen som partene ble enige om 2. april.

- Forskning og utvikling må fortsette i årene med restriksjoner, sa han blant annet ifølge den arabiske nyhetskanalen Al-Arabiya.

AVTALE RUNDT HJØRNET: Iran og de seks forhandlingspartene USA, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russlandseks satte selv fristen for sluttavtalen til 30. juni,. En dato som virker veldig nære når store spørsmål forstatt virker uavklart.
AVTALE RUNDT HJØRNET: Iran og de seks forhandlingspartene USA, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Russlandseks satte selv fristen for sluttavtalen til 30. juni,. En dato som virker veldig nære når store spørsmål forstatt virker uavklart. Vis mer

Et av punktene det skal forhandles mer inngående om er hvor lenge begrensningene på Irans kjernefysiske aktivitet skal vare utover utgangspunktet, som er satt på ti år. Khamenei skal ha også ha sagt, på iransk statlig fjernsyn, at Iran ikke vil akseptere en 10-års begrensning og har kalt kravene om at Iran må stanse forskning og utvikling som en del av sitt atomprogram for «overdreven» tvang.

Han helgarderer seg, sier Lodgaard, og mener det er Khameneis oppgave som øverste leder å holde fløyene i iransk politikk samlet.

- Uansett utfall, avtale eller ikke avtale, så kan man regne med at presidenten (Hassan Rouhaniog øverste leder (Khamenei) står samlet, påpeker forskeren.

Spørsmålet om sanksjoner  - Løfting av sanksjoner kan ikke avhenge av gjennomføringen av Irans forpliktelser, er et annet utspill fra Khamenei. 

For i tillegg til diskusjonen rundt de restriksjonene som Iran vil bli pålagt gjennom avtalen, gjenstår en hel del utdypninger og presiseringer rundt hvordan løftingen av sanksjoner skal gjennomføres. Stormaktenes krav har vært at dette skal skje litt etter litt, mens Iran ser helst at dette skjer med én gang etter at en endelig avtale er signert.

- Hevingen av sanksjonene - hvor raskt og hvor omfattende sanksjonslettelsene skal bli - er noe av det vanskeligste som gjenstår å løse, sier Lodgaard. 

Det er kun sanksjonene som er innført mot Iran i forbindelse med atomprogrammet som vil bli løftet. Sanksjonene innført i forbindelse med landets menneskerettighetsbrudd og støtte til terrorisme blir ikke berørt.

Kan overgå tidsfristen Partene satte selv fristen for sluttavtalen til 30. juni, en dato som virker veldig nære når store spørsmål fortsatt virker uavklart.

- De har jo gått over tiden før, så det er ikke overraskende om de gjør det nå også, sier Lodgaard.

Han tror ikke det er viktig om det blir tirsdag, onsdag eller torsdag. 

- Mer enn noe annet er de dårlige alternativene - med fortsatte sanksjoner og krig - som har drevet forhandlingene. Når USA og Iran i tillegg har investert så mye i få til en politisk løsning er det sannsynlig at forhandlingene går i mål, sier en optimistisk Lodgaard.