Spillet om budsjettet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Situasjonen etter at regjeringen har lagt fram sitt budsjettforslag kan ikke beskrives som annet enn svært underlig. Med stigende forbauselse følger vi det sjakkspillet som er under utvikling. Regjeringen valgte å legge fram et budsjett uten å velge side i Stortinget og mener å være i sin gode rett. Men så sier dens talsmenn at de vil la opposisjonen rase ut før det blir tatt noe initiativ til samtaler med mulige alliansepartnere i Stortinget. Det virker som taktikkeri.
  •  Til dette svarer Arbeiderpartiet at dets talsmenn har sagt hva de mener om budsjettforslaget fra regjeringen. Ap-ledelsen avslår å komme med et alternativt budsjett som kan vise helheten i partiets opplegg før nærmere finansinstillingen i midten av november. Dette beskriver så statsministeren som uansvarlig.
  •  Vi vet ikke om den beskrivelsen er et uttrykk for at Jaglands sjakktrekk var en strek i regningen for Bondevik etter hans utradisjonelle åpning av spillet. Men vi mener at partene må dele skylda for den uansvarligheten som nå synes å være under utvikling. Med de økonomiske problemer og utsikter vi allerede har her hjemme, og faren for et omfattende tilbakeslag i verdensøkonomien, er det minste vi kan vente av våre politiske ledere at de snarest skaffer landet et robust budsjett som tar hensyn til dette.
  •  Det påhviler regjeringen så raskt som mulig å klarlegge hvilke av dens forslag som kan samle flertall, slik at arbeidet med budsjettet kan bli konkret og i tråd med budsjettreformen. Og det påhviler både Arbeiderpartiet og de andre partiene utenfor regjeringen å klargjøre sitt syn både på de enkelte postene i budsjettet, og på helheten. Er tilstrammingen tilstrekkelig, utilstrekkelig eller kanskje for stor? Er skatte- og avgiftsopplegget feil, eller dårlig innrettet?
  •  Vi er overbevist om at vinneren av budsjettdragkampen i velgernes øyne vil bli den som skaper klarhet og viser konstruktiv forhandlingsvilje. Taperen blir den som framstår som lur og taktisk.