- Spillet om euroen er ute av kontroll

Dødt løp mellom høyre- og venstresiden på valgdagsmålinger i Hellas. Nynazistene kryper opp mot 8 prosent.

RUINER: Tyske aviser og politikere fryker at grekerne skal legge den europeiske økonomien i ruiner ved å si nei til sparepolitikken i dagens valg. Foto: Eivind Pedersen/Dagbladet
RUINER: Tyske aviser og politikere fryker at grekerne skal legge den europeiske økonomien i ruiner ved å si nei til sparepolitikken i dagens valg. Foto: Eivind Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Mye står på spill under dagens parlamentsvalg i Hellas. Landet kan bli det første som forlater euro-samarbeidet, eller det kan fortsette med harde sparetiltak. Det venstreradikale partiet Syriza fikk på siste meningsmåling to uker før valget like mange stemmer som det konservative partiet Nytt Demokrati.

Mange frykter nå at eurosamarbeidet kan ryke dersom Syriza vinner, og i går ba den tyske kansleren Angela Merkel grekerne om å stemme på de moderate sentrumspartiene.

Nå viser valgsdagsmålingene at Syriza og Nytt Demokrati ligger an til å få opp mot 30 prosent av stemmene hver. Det partiet som får flest stemmer får et styringstillegg på 50 seter i parlamentet.

Det sosialdemokratiske partiet PASOk får rundt 10 prosent, samtidig som nynazistene i Gyllen Daggry får opp mot 8 prosent av stemmene. Kommunistpartiet, høyresidepartiet Uavhangige Grekere og det sosialistiske partiet Demokratisk Venstre får ifølge målingene rundt 6 prosent hver.

-Groteske konsekvenser Professor i statsvitenskap og EU-forsker Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo tror drakmene snart kan være tilbake som betalingsmiddel på markedene i Athen.

- Grekerne har to muligheter - enten så må de bli i euroen, eller så må de ut. Og det er klart, tyskerne taper mye på at Hellas går ut, men aller mest taper grekerne selv. Likevel så kan jo ikke noen regjering overleve uten legitimitet i sitt eget land, og sparepolitikken har ikke legitimitet i den greske befolkningen. Konsekvensene av denne politikken er jo også groteske.

- Så det venstreradikale partiet Syriza har et poeng?

- Ja, enhver valuta er avhengig av tillit. Og jeg spør meg selv: Hva kan gi tillit til euroen? Jo, det er en politisk garanti fra solide stater om at valutaen skal forbli stabil. Den garantien kan ikke euro-statene gi, fordi for mange av dem rett og slett ikke er troverdige. Og faktum er jo at grekerne har en  dysfunksjonell stat, som ingen har tillit til.

-Ute av kontroll Etter det forrige parlamentsvalget 6. mai i år har mange oppfordret greske velgere til å stemme moderat, altså stemme på de sentrumspartiene som vil fortsette med sparepakker og økonomiske reformer i bytte mot kriselån fra EU. I går publiserte den tyske tabliodavisen Bild et brev til greske velgere, med dårlig skulte trusler om hva som skjer om grekerne velger feil. Matlary mener dette presset ikke er avgjørende.

- Valget er opp til grekerne, ikke de tyske avisene. Det er klart at en gresk exit fra euroen betyr kaos i Athen, og det beste hadde vært om Hellas hadde forblitt i euroen, og ble reddet at resten av Europa. Men det europeiske redningsfondene setter veldig harde betingelser. Hvor lenge kan det gå? Ikke så veldig mye lenger, tror jeg.

Matlary tror ikke at tyske eller franske myndigheter er i stand til å berge euroen slik den er i dag.

- Folk i Hellas stemmer ikke slik Brüssel vil. Slik er de demokratiske spillereglene. Enhver regjering er nødt til å ha demoratisk legitimitet, og den økonomiske politikken i Europa kan ikke styres ut i fra en ide om en politisk union i EU. Alle avgjørelser er avhengig av politiske prosesser i de enkelte medlemsland. Jeg tror heller ikke at noen politisk aktør har makt til å ordne disse tingene. Dette er et spill som er ute av kontroll.

- Risikoen øker Samme dag som grekerne går til urnene, advarer avtroppende sentralbaksjef Robert Zoellick om en ny finanskrise dersom Hellas går ut av euroen. Den greske statsgjelda er eid av europeiske banker, og kan bli nesten verdiløs om landet bryter valutaunionen.

- Europa kan fremdeles klare seg, men risikoen øker, sa Zoellick i dag.

Han fikk støtte fra en rekke politiske ledere i Europa, som alle ber Hellas om å forbli i eurosonen.

- Dersom den radikale venstresiden vinner, er det umulig å forutse konsekvensene for eurosonen. Jeg vil advare alle mot å forlate valutaunionen, sa Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.

ALLE TAPER: Janne Haaland Matlary mener mange kan tape på gresk euro-exit, og aller mest grekerne selv. Likevel tror hun det kan skje.  Foto: RUNE MYHRE/Dagbladet
ALLE TAPER: Janne Haaland Matlary mener mange kan tape på gresk euro-exit, og aller mest grekerne selv. Likevel tror hun det kan skje. Foto: RUNE MYHRE/Dagbladet Vis mer