Spillet om Irak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går tok krisen mellom FN og Irak en overraskende vending, som kan få store utenrikspolitiske konsekvenser. Med Russland som forhandlingsleder og mellommann synes det som om Saddam og FNs sikkerhetsråd er kommet fram til en løsning. Dette skjedde under et nattlig møte i Genhve, der utenriksministrene fra fire av de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet deltok, sammen med Kinas FN-ambassadør.
  • Det er knapt tre uker siden Saddam erklærte at de amerikanske våpeninspektørene var uønsket i Irak. Siden da har spillet om Irak blitt opptrappet. Amerikanske krigsskip har kommet til Golfen, Saddam har truet med å skyte ned spionfly fra USA og det har vært krisemøter i FNs sikkerhetsråd. Men det ble tidlig klart at situasjonen nå var en helt annen enn under opptakten til Golfkrigen i 1991. Truslene om våpenbruk kom ikke fra FNs sikkerhetsråd, men bare fra USA og Storbritannia. Selv Kuwait nektet å være med på militære aksjoner mot Irak.
  • I denne situasjonen grep Russland aktivt inn, og markerte at landet fortsatt er en utenrikspolitisk faktor å regne med. Utenriksminister Jevgenij Primakov innkalte Iraks visestatsminister Tariq Aziz til Moskva. De kom fram til en avtale, som nå er godkjent av Irak og av toppmøtet i Genhve.
  • Avtalen innebærer at alle våpeninspektørene skal tilbake, og at Saddam skal tilintetgjøre sine ødeleggelsesvåpen. Men ifølge et russisk nyhetsbyrå skal russiske fly overta oppdraget som de amerikanske U-2-flyene til nå har utført. Russland har også lovet å arbeide for en rask heving av sanksjonene mot Irak.
  • Primakov understreket at han hadde oppnådd enighet med Irak uten å true med vold eller våpen. Slik har Russland nå vist Irak og den øvrige arabiske verden at det finnes en annen maktfaktor i utenrikspolitikken enn USA, og at landet er villig til samtaler der USA rasler med våpen. Det er en konsekvens av avtalen som ikke skal undervurderes og som står fast, selv om krisen på ny skulle tilspisse seg.