Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spillet om Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Natt til i går godtok Jugoslavias president Slobodan Milosevic å utsette utvisningen av sjefen for OSSEs observatørkorps i Kosovo, William Walker. Beslutningen, som kom etter en krise Milosevic på klassisk vis selv har skapt, betyr at de 800 OSSE-observatørene kan fortsette sitt arbeid, i alle fall på kort sikt. Men Milosevic har verken lovet å samarbeide med FNs krigsforbryterdomstol i Haag eller å oppfylle løftet om å redusere antallet serbiske styrker i Kosovo. NATOs trusler om angrep står ved lag. Spillet om Kosovos framtid er akkurat like langt, mens krisen bare blir dypere.
  • Meldingen om at UCK-geriljaen igjen har tatt serbiske fanger, denne gangen fem sivile serbere fra landsbyen Nevoljani, viser at løsningen på forrige ukes fangedrama bare har gitt kortsiktige gevinster. Det vil bli vanskelig for OSSEs observatører, med en sjef som teknisk sett fremdeles er uønsket i Jugoslavia, på ny å skulle mekle mellom serberne og UCK. Dessuten er det ingenting som tyder på at Milosevic vil oppfylle sitt angivelige underhåndsløfte til Knut Vollebæk sist uke om å løslate ni kosovoalbanske fanger i bytte mot de åtte serbiske soldatene.
  • Mens Milosevics operettespill om William Walker har pågått, skulle OSSE egentlig ha ført samtaler i Wien for å finne en felles plattform mellom rivaliserende kosovoalbanske grupperinger. Dette arbeidet er nå i det blå, selv om operetten snarest trenger en ny politisk libretto for ikke å ende i en finale av kaos, blod og død. Både i OSSEs hovedkvarter i Wien og under møtet i kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia i London i går, ble det skrikende behovet for nye politiske løsninger understreket.
  • Det er imidlertid langt fra gode ønsker til holdbare løsninger. Serbernes framferd etter Racak-massakren og UCKs tro på at kidnappinger av sivile skal gi politisk gevinst, gir lite håp om at partene kan møtes til fredelige forhandlinger. FN, NATO eller OSSE kan ikke skape fred i Kosovo uten at partene selv viser kompromissvilje før det er for seint.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling