Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spillet om Listhaugs framtid er i gang: - Hun bør beklage i dag

Stortinget venter i spenning på en unnskyldning Sylvi Listhaug. I mellomtiden vedtar de sterk kritikk av henne.

DIREKTE: Sylvi Listhaug diskuteres nå i Stortinget. Video: StortingetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug kjemper i dag for sin plass i Erna Solbergs regjering.

Etter at statsministeren i går omsider beklaget Listhaugs omstridte Facebook-innlegg, ble det klart at opposisjonen på Stortinget fremmer et forslag om «sterk kritikk» av Listhaug.

TRUMPRETORIKK: Retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesamlende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Forslaget er fremmet at SV-leder Audun Lysbakken og støttes av Rødt, MDG, Sp, Ap og KrF. Forslaget sier Listhaug har «fremsatt uriktige og krenkende påstander».

Venter en beklagelse

Nå venter landet på en beklagelse fra Sylvi Listhaug selv. Erna Solberg går langt i å si at Listhaug kommer til å unnskylde sine påstander i løpet av torsdagen.

- Listhaug stiller seg bak regjeringens unnskyldning, og kommer til å uttale seg i løpet torsdagen, sier statsministeren.

Listhaugs rådgivere bekrefter også overfor Dagbladet at «det kommer noe i løpet av dagen». Hva dette «noe» er, får Dagbladet ingen bekreftelse på.

På NRKs politiske kvarter i dag morges håpet statsminister Solberg at hennes beklagelse i går var nok til at Stortinget kan gå videre i livet.

- Jeg har allerede bedt om unnskyldning for Sylvi Listhaugs uttalelser. Så må Stortinget vurdere om det er nok til å gå videre, slik at vi heller kan ha saklig diskusjon om substansen i forslaget, sier Solberg.

- Krever egen beklagelse

SV-leder Audun Lysbakken er klar på at Listhaug skal legge seg passe paddeflat i dag:

- Det holder ikke at hun stiller seg bak regjeringens beklagelse. Sylvi Listhaug må selv beklage sin opptreden. Det er jo i det hele tatt veldig spesielt at statsministeren beklager på vegne av regjeringen før statsråden selv gjør det. Det tyder på at vi har en justisminister med sterke aversjoner mot å si unnskyld, sier Lysbakken til Dagbladet få minutter før han skal legge kritikken mot Listhaug fram for Stortinget.

KREVER SVAR: Audun Lysbakken har fremmet forslag om sterk kritikk av Sylvi Listhaug. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN

POLITIKK
KREVER SVAR: Audun Lysbakken har fremmet forslag om sterk kritikk av Sylvi Listhaug. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN POLITIKK Vis mer

- Vi legger dette fram nå, fordi vi mener det haster med en reaksjon fra Stortinget, legger Lysbakken til.

SV-lederen understreker at kritikkforslaget han legger fram i dag, ikke går på bekostning av mistillitsforslaget Rødt fremmet i går.

- De to utelukker ikke hverandre, for å si det sånn, svarer han.

- Har fått nok

Rødts mistillitsforslag mot Listhaug skal opp til behandling 20. mars.

- Er Sylvi Listhaug landets justisminister om noen uker?

- Hadde det vært opp til meg, så hadde hun aldri vært landets justisminister. De rødgrønne partiene på Stortinget har aldri hatt tillit til henne, så det er et spørsmål du må rette til de borgerlige partiene, de som tydeligvis har tillit til henne, svarer Lysbakken.

Erna Solberg gjentok på radio i dag morges at hun mener Listhaug gjør en god jobb som landets justisminister.

- At KrF stiller seg bak vårt forslag om sterk kritikk av Listhaug bør sende veldig klare signaler til henne og Erna Solberg om at Stortinget har fått nok, sier Lysbakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!