Spillet om samarbeid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tirsdag advarte Arbeiderpartiets leder, utenriksminister Thorbjørn Jagland, mot en regjering av Høyre og Kristelig Folkeparti. I et intervju her i avisa sa han at Høyre i en slik regjering ville være bakbundet i EU-saken. Vegringspartiet KrF vil hindre Høyre i å ta en helt nødvendig EU-debatt. Men Arbeiderpartiet har frie hender i denne saken, mente Jagland. To dager seinere inviterer så statsminister Jens Stoltenberg KrF til regjeringssamarbeid. Da vil jo Arbeiderpartiet være like bundet i EU-saken som Jagland skremmer med.
  • Utspillene viser med all tydelighet den vaklingen Arbeiderpartiet har vist i spørsmålet om samarbeid med andre partier. Noen ganger har partiet understreket hvor viktig det er å ha et fast flertall bak regjeringen, og at det også kan skje i form av en koalisjon. Jagland antydet i 1998 til og med at Høyre kunne være en slik partner. Men så seint som i vinter erklærte Stoltenberg igjen at partiet går til valg som eget alternativ. Det kunne skyldes at det da gikk bra for partiet på meningsmålingene.
  • Vaklingen skyldes at Arbeiderpartiet aldri har tatt spørsmålet alvorlig. Derfor har de ulike frieriene og utspillene blitt oppfattet som spillfekteri. Partiet må først rydde opp i eget landskap og gammelt tankegods for å bli en troverdig samarbeidspartner. Blant annet kan ikke det nåværende forholdet til LO fortsette. Partiet har også vist at det er avhengig av slalåmkjøring i Stortinget. Med sentrum kan det spikres statsbudsjett. I mange andre viktige saker hentes støtte fra høyrepartiene. Det har vi til fulle sett i år. Bare SV holdes utenfor.
  • Arbeiderpartiet må skaffe seg troverdighet som samarbeidspartner. Det er en langsiktig prosess. I det minste må partiet selv diskutere saken og skape klarhet i egne rekker om en ny regjeringsstrategi. Det har ikke skjedd. I stedet er det kommet tilfeldige og tidsbestemte utspill i ulike retninger. Det skaper bare forvirring - ikke minst i egne rekker.