Spillet om våpnene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - USA gjennomgår en epidemi av blind vold, sier president Bill Clinton og forsøker å få Kongressen til å vedta strengere våpenlover. Men han stanger hodet i en mur. Politikerne der verner om amerikanernes rett til å skaffe seg og bære skytevåpen. Og mens uskyldige mennesker massakreres i kirker, skoler og på arbeidsplassen sin, forsøker de andre å verne seg selv så godt de kan. Skolene i landet likner i dag på festninger, med vakter, overvåkingskameraer og detektorer som skal avsløre skjulte våpen.
  • Det finnes i dag nesten like mange skytevåpen som innbyggere i USA. Nye massakrer vil komme, og presset på politikerne vil øke i takt med dem. Forhåpentligvis vil det etter hvert bli vedtatt tiltak som skaffer myndighetene kontroll over den veldige flommen av håndvåpen. Men det skjer neppe før tårene og tragediene er blitt så mange, og regnskapet så blodig, at politikerne ikke lenger tør overse utviklingen.
  • For tre år siden jublet president Clinton og den amerikanske regjeringen da avtalen som totalt forbyr testing av atomvåpen ble vedtatt. Den ga USA en helt spesiell rolle når det gjelder atomvåpen og framtida. USA har teknologi til å simulere slike tester i laboratorier. Få andre land har det. Avtalen forsterket USAs lederskap blant atommaktene i verden. Men selv dette var ikke nok for de republikanske, konservative politikerne i Kongressen. De nekter å ratifisere avtalen. Clinton stanger hodet i nok en mur. De konservative politikerne, med formann i utenrikskomiteen Jesse Helms i spissen, ydmyker ikke bare presidenten, men også sitt eget land.
  • Test-avtalen er en avtale om nedrustning. Hensikten med den er å hindre at stadig flere land skaffer seg atomvåpen. Hvis USA ratifiserer avtalen, vil trolig Russland og Kina gjøre det. Det vil også oppfordre og oppmuntre India og Pakistan til å gjøre det samme. Nedrustning, både i USA og globalt, bør ikke være et gissel i Washingtons kyniske maktspill. Det bør Jesse Helms og hans partifeller snarest vise verden at de forstår.