Spillet rundt «spion-imamen»

Minst to ganger har religiøse spesialutsendinger fra Iran forsøkt å få en spionanklaget imam i Oslo til å roe seg ned. PST vil utvise imamen - som selv skal ha skrytt av kontakt med iransk etterretning.

MOSKEEN: Her i et industribygg på Tveita holder Det norske Imam Ali senter til. Moskeen ble grunnlagt med hjelp av en iransk diplomat - og imamen anklages nå for forbindelser til iransk etterretning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOSKEEN: Her i et industribygg på Tveita holder Det norske Imam Ali senter til. Moskeen ble grunnlagt med hjelp av en iransk diplomat - og imamen anklages nå for forbindelser til iransk etterretning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Imamen i den populære shiamuslimske moskeen Imam Ali på Tveita har spredt frykt og forundring både i og utenfor moskeen med sin antatte tilknytning til iransk etterretning, får Dagbladet opplyst av flere kilder som kjenner moskeens indre liv godt.

Dagbladet og Expressen avslørte nylig de tette båndene mellom regimet i Iran og Imam Ali-moskeen. I artikkelen kom det fram at imamen i moskeen - i konflikter med det tidligere styret i moskeen - har truet med nær tilknytning til etterretningstjenesten i Iran.

Samtidig meldte NRK at PST har bedt om at imamen ble kastet ut av Norge - nettopp på grunn av koblinger til iransk etterretning.

Nå kan Dagbladet avsløre spillet som har pågått i moskeen på Tveita de siste tre årene - med den spionanklagede imamen i sentrum.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

- Skrøt av spiontilknytning

I april vedtok Stortinget en ny troslov. Der går det fram at moskeer som får støtte fra land uten trosfrihet - som Saudi-Arabia, Iran og Qatar - kan miste statsstøtten. Norge frykter at penger fra disse regimene kan komme med føringer om et konservativt eller ekstremistisk tankesett.

Dagbladet avdekket denne uka at Imam Ali-moskeen - som årlig får omkring 350 000 i statsstøtte, og har drøyt 600 medlemmer - ble grunnlagt etter at en diplomat på Irans ambassade i Oslo fikk 50 000 euro fra iransk UD. Så kjøpte den islamske organisasjonen Ahl al-Bayt moskélokalet på Tveita, og bisto med å sende og lønne imamer fra Iran.

Ahl al-Bayt er en verdensomspennende islamsk organisasjon med hovedkontor i Teheran, som ble grunnlagt av Ayatollah Khomeini. Dagbladet har dokumentert hvordan organisasjonen har slått rot både i Norge og Sverige.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Spionanklager

Flere ganger har deler av Imam Ali-moskeens forhold til Iran, og praktisering av sharialover i Norge, kommet fram i mediene. Men det har ikke vært kjent hvordan imamen - med påståtte koblinger til iransk etterretning - har skapt bølger i det shiamuslimske miljøet i hovedstaden.

- De aller fleste vet om koblingen til Irans etterretning. Imamen har sagt det selv, han har brukt det for å skremme andre, sier en kilde som selv kjenner imamen godt, og selv bruker Imam Ali-moskeen, til Dagbladet.

I det shiamuslimske miljøet i Oslo får Dagbladet opplyst at flere andre shiamoskeer har merket en tilstrømning av troende som vanligvis går i Imam Ali - etter at konflikten rundt imanen nådde overflaten. Dagbladets kilder tør ikke å stå fram med navn, på grunn av sin egen sikkerhet. Dagbladet er kjent med tidligere saker i Norge der personer som har uttalt seg kritisk om Iran i Norge har opplevd trusler mot seg selv og familien.

IRANS AMBASSADE: På innsiden av Irans ambassade i Drammensveien. En diplomat herfra var involvert i opprettelsen av Imam Ali-senteret. Foto: Bjørn Langsem
IRANS AMBASSADE: På innsiden av Irans ambassade i Drammensveien. En diplomat herfra var involvert i opprettelsen av Imam Ali-senteret. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Religiøse inspektører

- Hva har ledelsen i moskeen foretatt seg, spør vi en sentral kilde.

- Ledelsen i moskeen tok det opp med Iran, folk som er i Ahl al-Bayt. Dette er ikke bra, han ødelegger for moskeen.

Styret i moskeen har ifølge Dagbladets opplysninger forsøkt å få imamen til å tone ned aktiviteten sin. Styret i Imam Ali-moskeen kontaktet også selv Iran, får Dagbladet opplyst.

Dagbladet får opplyst at Ahl al-Bayt i Iran - den islamske organisasjonen som støttet Imam Ali-senteret med penger - minst to ganger sendte inspektører til Norge for å snakke med imamen.

- Det skjedde både i 2018 og i begynnelsen av 2019. De kom fra Ahl al-Bayt i Iran. Den siste som var her sa at han var enig i at det var riktig å reagere mot imamen, men at det var over deres makt, sier en sentral kilde til Dagbladet.

SVERTEKAMPANJE: Advokat Javeed Shah, som representerer den spionanklagede imamen, sier klienten mener seg utsatt for en svertekampanje. Foto: Berit Roald / NTB
SVERTEKAMPANJE: Advokat Javeed Shah, som representerer den spionanklagede imamen, sier klienten mener seg utsatt for en svertekampanje. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Svartmaling

Imamen skal ifølge Dagbladets opplysninger ha reist fra Norge nå, og oppholde seg i Iran. Advokat Javeed Shah, som representerer den spionanklagede imamen, skriver i en e-post til Dagbladet:

- Det dere skriver er meget interessant, men han har ingen kommentar før vi har oversikt over saken. Hva det gjelder Deres kilder så har min klient klare tanker om hvem det kan være, og ønsker veldig å kommentere. Men han kan dessverre ikke gjøre det på nåværende tidspunkt. Hva det gjelder en imams rolle så er det på det rene at han er i kontakt med mange personer, som kommer til han for råd og samtaler. Det er en kjensgjerning at man da kan prate om alt mellom himmel og jord. Min klient er veldig klar på at han verken har gjort eller sagt noe straffbart. At enkelte forsøker å svartmale han eller Imam Ali-senteret i forbindelse med medias interesse og agenda er ingen overraskelse. Han vil kommentere deres sak når vi ser at tiden er moden for det.

Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra Ahl al-Bayt i Iran. Den iranske ambassaden i Oslo har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer