- Spillet til Jagland har vært utmattende

Flere kilder nær statsminister Kjell Magne Bondevik mener Ap-leder Thorbjørn Jaglands spill med vekselvis flengende kritikk og invitter til samarbeid, er medvirkende årsak til slitasjen på Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren har i sommer brukt mye tid og krefter på det han opplever som urimelig og til dels usann kritikk fra Ap-lederen Thorbjørn Jagland.

Like før valget i fjor høst la Kjell Magne Bondevik stor vekt på at han ville vise norske velgere at det finnes et styringsdyktig alternativ i sentrum av norsk politikk.

- Det blir ikke kaos dersom Jagland må gå av etter valget. Jeg har aldri opplevd maken til den entusiasmen KrF møter nå. Jeg tror på vår politikk og jeg vet vi kan styre, sa Bondevik til Dagbladet.

Lang opptur

Bondeviks første halvår som statsminister ble en sammenhengende opptur, mens Ap-leder Thorbjørn Jagland forble taus og avventende.

Først i juni slo Jagland til med det såkalte pinsebrevet. I et åpent brev i Aftenposten la han bredsiden til. Han anklaget regjeringen Bondevik for en pengesløsing som vil sette i gang en rente- og prisspiral, som igjen vil true folks hus og hjem. Jagland anklaget regjeringen for med stortingsflertallets støtte å legge en udetonert bombe under velferdsstaten, og ba Bondevik avskrive alt samarbeid med Ap.

I en direktesendt tv-debatt dagen etter snur Jagland på femøringen, og inviterer regjeringen til et møte med Ap-ledelsen.

Nytt brev

Forhandlingene om revidert budsjett endte med at Jagland stilte krav om skatte- og avgiftsøkninger som igjen sendte regjeringen Bondevik i armene på Høyre og Frp.

Gjennom sommeren fastholdt Jagland at regjeringens uansvarlighet truer norsk økonomi. For så i august å komme med nok et åpent brev - denne gangen i Dagbladet. Jagland advarte da Bondevik mot å kjøre Norge i grøfta - og krevde samtidig at regjeringen velger side - mellom Ap og Høyre/Frp før de kommer med sitt budsjettforslag til Stortinget.

Usannheter

- Bondevik har i sommer måttet bruke mye tid og krefter på Thorbjørn Jaglands uklare meldinger, urimelige kritikk og til dels usanne påstander om regjeringens politikk og landets økonomiske situasjon, sier en kilde i KrF til Dagbladet.

- Bondevik har opplevd at sannheten om situasjonen og regjeringens politikk har blitt borte i debatten, sier en annen kilde.
Samtidig har representanter for regjeringen og regjeringspartiene kommet med budsjettlekkasjer og sprikende utspill. Innad i regjeringen har det i forkant av de pågående budsjettforhandlingene vært uenighet om regjeringen igjen skal utsette seg for nok en mulighet til å ydmykes gjennom det de ser som Arbeiderpartiet og Thorbjørn Jaglands taktiske budsjettspill.

Og midt oppi det hele aksjonerer frustrerte velgere mot det de oppfatter som regjeringens ansvar for renteøkningene og Bondeviks løftebrudd om utvidelse av kontantstøtten.

Det siste sliter hardt på en statsminister som for alt i verden vil vise sin styringsdyktighet, og som stiller ekstra høye krav til seg og sin regjerings troverdighet nettopp når det gjelder å gi barnefamiliene økt trygghet og større valgfrihet.

Ber om ro

Sp-leder og fungerende statsminister sa følgende på spørsmål om hva som nå er hennes beskjed til opposisjonen på Stortinget:

- Dette bør være en tankevekker for alle. Jeg vil være så fri å be om arbeidsro. Det hadde også vært å håpe at Stortinget kunne legge seg på en mer åpen tone enn det som hittil har vært tilfellet.

Må tåle debatt

Thorbjørn Jagland selv stiller seg helt uforstående til at opposisjonens hardkjør mot Bondevik-regjeringen skal ha bidratt til statsministerens sykdom.

- Vi har gitt klare signaler hele veien, og har vært konsistente og ryddige i vår argumentasjon. Vi må tåle debatt i et demokrati, hvis ikke er vi på ville veier, sier Jagland.
Hvor lenge statsministeren kan gå sykemeldt før han må gå av, ønsker Jagland ikke å ha noen mening om.

<B>HALVE SANNHETER:</B> Statsminister Kjell Magne Bondevik har opplevd at sannheten om situasjonen i regjeringens politikk har blitt borte i debatten med AP-leder Thorbjørn Jagland, sier kilder i KrF.