Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spillmonopolet til Norsk Tipping går mot slutten

Åpningen for postnummerlotteri i Norge er første steg mot slutten for Norsk Tippings spillemonopol i Norge, tror advokat Thomas Nordby.

LOTTERI: Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil løse opp i monopolet og åpne for flere private aktører i det norske spillmarkedet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LOTTERI: Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil løse opp i monopolet og åpne for flere private aktører i det norske spillmarkedet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Marius Mørch Larsen / Finansavisen): Åpningen for postnummerlotteri i Norge er første steg mot slutten for Norsk Tippings spillemonopol i Norge, tror advokat Thomas Nordby.

- Det kan gå ett år, to år, eller åtte år. Men vi kan være i begynnelsen på slutten for eneretten til Norsk Tipping, sier partner i Arntzen de Besche og leder av firmaets forretningsområde for tvisteløsning, Thomas Nordby til Finansavisen.

Han er i tillegg ekspert på EU-rett, og har fulgt debatten rundt Norsk Tippings monopol lenge.

I løpet av denne uken er det ventet at regjeringen vil åpne for et såkalt postnummerlotteri (se fakta).

Den forrige regjeringen, da med tidligere kulturminister Hadia Tajik i spissen, ville ikke la slike lotterier få innpass i Norge i fjor sommer.

Erna Solberg gikk da ut og sa at dette var noe de ville akseptere om de vant valget. Postkodelotteriet, som skal ha sørget for at humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner de siste 25 årene har fått tildelt nærmere 45 milliarder kroner, har de siste årene fått innpass i Storbritannia, Sverige og Nederland.

Avslaget den gang ble begrunnet med at regjeringen ønsket å ivareta enerettsmodellen, hvor Norsk Tipping er hovedforvalter av pengespillene, skriver avisen.

Ifølge Kulturdepartementet den gangen, ville Postkodelotteriet undergrave hensynene i denne modellen «ved at statens mulighet til å foreta en overordnet styring av pengespillmarkedet begrenses».

- Det skjer mye rundt enerettsmodellen nå. Norsk Tippings spilltilbud utvides med flere nettspill, Postkodelotteriet innebærer en omfattende spillaktør på siden av enerettsordningen og ESA har nylig hatt innsigelser til at Kulturdepartementet sitter med rollen som eier og tilsynsmyndighet av Norsk Tipping, sier Nordby til Finansavisen.

Greit med monopol - Spillpolitikken er kompleks, men det er EØS-retten som setter rammer. Efta-domstolen har tidligere anerkjent kampen mot spillavhengighet. Alle er enig i det, sier Nordby

Det vanskelige er å finne handlingsrom og virkemidler.

- Det Efta-domstolen har sagt er at det er greit at Norge har et monopol, så lenge det er konsistent. Det er ikke en statisk engangsvurdering, men må vurderes fortløpende. Det som holdt i går, er det ikke sikkert at er holdbart i dag. Dersom det åpnes for Postkodelotteriet og nettspill, og Norsk Tipping fortsetter sin kommersielle utvikling, settes konsistensen på prøve, sier han.

Nordby mener situasjonen i Norge blir stadig likere Svenska Spels posisjon i Sverige.

LOTTERI: Norsk Tippings monopol på spill i Norge er truet,
ifølge partner og advokat Thomas Nordby i Arntzen de Besche. Han mener det er
på tide å tenke nytt om norsk spillpolitikk. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
LOTTERI: Norsk Tippings monopol på spill i Norge er truet, ifølge partner og advokat Thomas Nordby i Arntzen de Besche. Han mener det er på tide å tenke nytt om norsk spillpolitikk. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer

- Modellen har ikke falt, men debatteres stadig oftere. Det kommer i Norge også. Vi vil kunne se nye rettslige prøvinger av grensene for eneretten. Danmark har åpnet opp for en lisensordning, sier han ifølge Finansavisen.

Et argument for å åpne for at Norsk Tipping skal tilby nettspill, er at man skal kanalisere spill gjennom Norsk Tipping.

- Tanken er at med mindre du gjør noe i Norge, får du en økende grad av utenlandske nettspill som norske myndigheter ikke har kontroll på. Problemet er at norske spillere mest sannsynlig vil velge de utenlandske aktørene, som vi ikke har kontroll på, uavhengig av hvor attraktivt Norsk Tipping gjøres. Da kan det fort være bedre å åpne opp, slik at norske myndigheter får bedre kontroll på spillene som tilbys.

Nordby mener en lisensordning fort kan bli et alternativ.

- Man kan blant annet tenke seg en slik ordning, hvor et visst antall aktører slippes til. For aktørene vil det norske markedet være meget interessant. For norske myndigheter kan det være en mulighet til å stille vilkår for lisens som gjør at vi har en hjemstatskontroll og ikke - som nå - er handlingslammede, sier han til avisen.

Hente pengene hjem Inntektene fra spill er en bærebjelke i finansieringen av kultur og sport.

Nordby forklarer at noe av begrunnelsen for å slippe til Postkodelotteriet nettopp er et ønske om å få bedre kontroll over alle pengene som i dag forsvinner til utlandet. Også det kan tale for å se på en bredere lisensordning hvor deler av inntekten skal gå til allmennyttige formål.

- Kanskje det er på tide å tenke radikalt nytt om norsk spillpolitikk, sier han. Flere nyheter Johaug soper inn millioner
Dette klager svenskene mest på
Langrennsløperne på landslaget på luselønn

Hele Norges coronakart