Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spilte dataspill sju timer om dagen

Anders Behring Breivik spilte dataspill helt til en måned før terrorangrepene 22. juli.

- SPILTE HER: Politiet tror Anders Behring Breivk kan ha fortsatt dataspillinga til Vålstua gård på Åsta. Hit flyttet han i mai i år, mens siste spillregistrering var i juni i år, cirka en måned før terrorangrepene. Både politi og forsvarere ønsker å finne ut om Breivik, som har fått diagnosen paranois schizofreni, var påvirket av spillene på noe måte. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
- SPILTE HER: Politiet tror Anders Behring Breivk kan ha fortsatt dataspillinga til Vålstua gård på Åsta. Hit flyttet han i mai i år, mens siste spillregistrering var i juni i år, cirka en måned før terrorangrepene. Både politi og forsvarere ønsker å finne ut om Breivik, som har fått diagnosen paranois schizofreni, var påvirket av spillene på noe måte. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets kartlegging av Anders Behring Breiviks spillvaner har ledet dem til to spill: de mye omtalte spillene «World of Warcraft (WoW)» og «Call of Duty: Modern Warfare 2».

- Dette er fortrinnsvis disse to spillene han har brukt mye tid på, mener vi, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Politiet mener 32-åringen brukte veldig mye tid på spesielt det internettbaserte spillet «WoW» i 2010. Ifølge sakkyndigrapporten til Torgeir Husby og Synne Sørheim isolerte Breivik seg stadig mer på gutterommet hjemme hos sin mor i det året.

- I 2010 brukte han veldig mange timer på «World of Warcraft». Han spilte nesten daglig og opp mot sju timer av gangen den siste tida, sier Hatlo.

Det har politiet fått kartlagt etter å ha gått gjennom påloggingsdata som de har fått utlevert fra et firma.

Ifølge politiet var Breivik pålogga siste gang i februar i år. Registrene viser at han var innom «Call of Duty: Modern Warfare 2» helt til juni 2011 etter at han hadde flyttet til Vålstua gård på Åsta i Hedmark.

Fire avhørt I etterforskningen av Breiviks spillvaner har de avhørt flere personer.

- Vi har avhørt fire personer som har spilt med eller mot siktede. Det er ingenting som tyder på at de kjente Breivik utenfor spillet, hans planer eller ideer, sier Hatlo.

Alle de fire er nordmenn.

Breivik har forklart seg i avhør om sine spillvaner. I sitt manifest har han hevdet at han som 25-åring tok seg et friår for å spille dataspill. Han kaller det en «martyrgave» til seg selv. Han hevdet også at å si til venner og bekjente at man spiller «World of Warcraft» er det perfekte skalkeskjul for å planlegge andre ting. Breivik har i politiavhør forklart at han hadde tre spillperioder, i 2006, 2008 og 2010.

Fantasi eller virkelighet? Ifølge sin forsvarer Geir Lippestad er spillinga det han savner mest i fengselet. Breivik har i avhør forklart at han brukte spillet Call of Duty: Modern Warfare for å tilegne seg militær erfaring og våpentrening. Under bombetilvirkningsfasen hevder han at han spilte «WoW» fordi det øker moralen og motivasjonen.

FIRE PERSONER AVHØRT: Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo-politiet opplyser at fire personer som spilte med eller mot Anders Behring Breivik har vært avhørt som vitner i saken. Det er ingen ting som tyder på at de kjente Breivik personlig, hans planer eller ideer, ifølge Hatlo.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FIRE PERSONER AVHØRT: Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo-politiet opplyser at fire personer som spilte med eller mot Anders Behring Breivik har vært avhørt som vitner i saken. Det er ingen ting som tyder på at de kjente Breivik personlig, hans planer eller ideer, ifølge Hatlo. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Blant spørsmålene politiet ønsker svar på er om Breivik var påvirket av spillene i noe grad.

- Er det fantasi, reelt eller en blanding?, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjorth Kraby til Dagbladet tidligere i etterforskningen.

Politet ønsker ikke å gå inn på disse spørsmålene i dag.
- Autopilot For forsvarene er spill et viktig tema i deres forsvarsstrategi.

- Vi vet at han har vært enormt opptatt av å spille, og vi vet at mange av begrepene hans er hentet fra spillverden. Og vi vet at han har forklart at han gikk som på autopilot, eller som i et spill, da han utførte massakren på Utøya. Jeg tolker det slik at han nærmest ikke opplevde det som virkelig. Når man sammenholder det med den sakkyndige rapporten, som konkluderer med at han var psykotisk, er det av interesse for oss. Vi vil prøve å gå inn og se på forskningsresultater. Det vil vi sette ganske mye ressurser inn på og det er et stort lerret å bleke, sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

- Ikke unaturlig Faltin Karlsen, førsteamanuensis ved NITH, og som har skrevet doktorgrad om spillkultur i onlinespill sier det ikke er uvanlig for norske ungdommer å spille sju timer hver dag.

- Det er for så vidt mye, men det finnes de som spiller langt mer enn det. Jeg har intervjuet flere som i perioder spiller 14 til 16 timer hver dag. Og de kan, naturlig nok, få problemer. En gjennomsnittsnordmann ser for eksempel nærmere tre timer TV hver dag. Noen ser mye mer, uten at det blir ansett som unaturlig, sier Karlsen til Dagbladet.

For å vurdere om mediebruk er skadelig eller ikke er ikke antall timer nødvendigvis det viktigste, men snarere hva mediebruken går på bekostning av, mener han.

- Noen av de som spiller mye har problemer med å balansere forpliktelser og oppgaver i spillene, med forpliktelser i virkeligheten. Men det kan skyldes at de spiller mye fordi de har problemer på ulike plan i livet, ikke fordi de har fått problemer av å spille, sier Karlsen.

- Det er en del psykologisk forskning på virkningene av overdreven spillbruk. Men det er vanskelig å finne noen klare tendenser, blant annet fordi det er lite forskning som observerer spillerne over lang nok tid til å kunne si noe fornuftig om effektene. Undersøkelsene mangler også ofte nødvendig kontekst, og det kan være andre faktorer i personenes liv som har innvirkning, sier Karlsen.

SAVNER SPILLENE: Ifølge sin forsvarer, Geir Lippestad, er dataspillene noe av det den terrorsiktede savnet aller mest i fengselet. Foto: Politiet
SAVNER SPILLENE: Ifølge sin forsvarer, Geir Lippestad, er dataspillene noe av det den terrorsiktede savnet aller mest i fengselet. Foto: Politiet Vis mer
Hele Norges coronakart