Arkadij Babtsjenko:

Spilte død. Lurte alle

- Som Gandhi satt jeg naken i et laken, drakk te, røyket og så på TV at de fortalte at jeg var en så flott mann, forteller den tidligere journalisten Arkadij Babtsjenko.

IKKE DØD LIKEVEL: Den Putin-kritiske journalisten Arkadij Babtsjenko fotografert på pressekonferansen som ble arrangert kort tid etter at han hadde iscenesatt sin egen død. Foto: NTB Scanpix
IKKE DØD LIKEVEL: Den Putin-kritiske journalisten Arkadij Babtsjenko fotografert på pressekonferansen som ble arrangert kort tid etter at han hadde iscenesatt sin egen død. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dagbladet fulgte saken tett da meldingen om at Putin-kritikeren hadde blitt funnet drept for omtrent et år siden.

Tirsdag 29. mai i fjor kom meldingen om at den russiske krigsveteranen, forfatteren og Putin-kritiske journalisten Babtsjenko var skutt tre ganger i ryggen da han forlot leiligheten sin i Kiev. Han ble funnet blodig av sin kone. Det ble meldt at han døde i ambulansen.

Babtsjenko hadde tidligere skrevet i Aftenposten om hvordan han som journalist blir forfulgt.

Lurte alle

29. mai ble alle, også Babtsjenkos nærmeste, lurt til å tro at han hadde mistet livet. Da Babtsjenko plutselig dukket opp på en pressekonferanse i Kiev dagen etter sin angivelige død utspilte det seg et vanvittig drama.

Under pressekonferansen beklaget han til sin kone og sa at han iscenesatte sin død for å unngå å bli drept.

I dag, under Barents Press' mediekonferanse i Tromsø, fortalte Babtsjenko hvordan hans eget dødsfall ble iscenesatt.

Ifølge Medier24 tok det en måned å planlegge det som skulle skje. Det såkalte drapet på Babtsjenko skulle skje samme dag som Champions League-finalen gikk av stabelen i Kiev.

Drapet ble iscenesatt sammen med den ukrainske sikkerhetstjenesten. Angivelig skal målet ha vært å arrestere leiemordere som jaktet på journalisten.

Babtsjenko måtte blant annet lære seg å falle riktig. Han måtte lære hvordan han skulle late som at kroppen hadde mistet mye blod, hvordan han skulle hoste blod ut av munnen. Det ble brukt to liter griseblod.

Lå på likhuset

Operasjonen, som også involverte politi og ambulansepersonell, varte i 11 timer.

Etter at han ble «skutt» ble Babtsjenko liggende med lukkede øyne. Han hører at ambulansepersonell sier de skal prøve gjenoppliving. I ambulansen ringer de sykehuset og forteller at han døde i ambulansen.

- Jeg ble liggende i blod på likhuset i fire timer. Utenfor likhuset stod en rekke journalistkollegaer som kunne bekrefte at jeg var død. Deretter ble det tatt bilder av meg på obduksjonsbordet, forteller Babtsjenko.

Etter dette fulgte han med på verdens reaksjoner på hans død.

- Som Gandhi satt jeg naken i et laken, drakk te og røyket og så på TV at de fortalte at jeg var en så flott mann.

Sinte kolleger

Noen kolleger av journalisten ble sinte da de oppdaget hva som hadde skjedd. Ifølge Babtsjenko er det bare hans nærmeste venner som forstår hvorfor han gjorde det.

Journalistkarrieren er over. Babtsjenko har også mistet leilighet og bil.

Før «avdøde» Babtsjenko viste seg å være i live, intervjuet Dagbladet journalistens venner i Norge. De var da påvirket av nyheten om at han var blitt drept.

Lene Wetteland, seniorrådgiver og Russland-ansvarlig ved Den norske Helsingforskomité er en av de som kjenner den russiske journalisten.

Besøkte Norge

Hun ble intervjuet av Dagbladet om «drapet» på Babtsjenko før den overraskende vendingen i saken:

- Vi visste at Babtsjenko var presset på trusler allerede. Han hadde med barn og kone. De dro til Vestlandet hvor de besøkte mine foreldre som er glade i å ta imot gjester, fortalte hun.

Babtsjenko, kona Olga Kasjaikina og datteren Katja Kasjaikina ble invitert til Norge i 2015 i forbindelse med et arrangement i regi av Den norske Helsingforskomité.

Babtsjenko var en av fire inviterte som skulle belyse begge sider i konflikten mellom Øst-Ukraina og Russland etter Russlands annektering av Krim-halvøya og støtte til krigshandlingene i Øst-Ukraina i 2014.

Babtsjenko har som forfatter og journalist skrevet om russisk krigføring, om hvordan det går ut over sivile og soldatene. Som tidligere soldat under Tsjetsjenia-krigene visste han hva det dreide seg om.

Babtsjenko kunne ha vært den 7. journalisten tilknyttet den uavhengige, russiske avisa Novaja Gazeta som hadde blitt drept. Avisa er i tydelig opposisjon til Kreml.