Donald Trump:

- Spilte en sentral rolle

USA-ekspert Hilmar Mjelde tror at 6. januar-høringene vil vise at Trump og co. spilte en større rolle i angrepet mot Kongressen enn først antatt. Likevel kan Trump innta Det hvite hus på nytt om to og et halvt år, mener han.

RASER (IGJEN): - 6. januar var ikke bare en protest, det representerte den største bevegelsen i vårt lands historie for å «Make America Great Again», er Trumps kommentar i forkant av høringen. Foto: Chandan Khanna / AFP / NTB
RASER (IGJEN): - 6. januar var ikke bare en protest, det representerte den største bevegelsen i vårt lands historie for å «Make America Great Again», er Trumps kommentar i forkant av høringen. Foto: Chandan Khanna / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Natt til fredag norsk tid - 02.00 norsk tid - starter høringen om stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

Den kan du følge direkte på Dagbladet TV.

Fem mennesker mistet livet da en gruppe Trump-tilhengere stormet kongressbygningen på nyåret 2021. I seks omganger vil komiteen som har gransket angrepet presentere lydopptak, videoer og annet bevismaterialer.

Komiteen har allerede langt på vei hevdet å kunne sannsynliggjøre at Donald Trump (75) brøt loven for å overstyre valgseieren til demokraten Joe Biden (79), ifølge The Guardian.

- Statskupp-forsøk

Allerede før seansene - som kringkastes til de tusen hjem i beste sendetid - er i gang, har høringen blitt sammenliknet med den som ble avholdt i tilknytning til Watergate-skandalen i 1973.

- Høringen vil vise at 6. januar ikke bare var en spontan hendelse, men en organisert del av Trumps statskupp-forsøk. Komiteen vil vise at Trump og teamet hans spilte en mer sentral rolle i 6. januar enn først antatt.

RASER: Da Donald Trump så hvordan han ble framstilt i en promofilm til et intervju han ga med TV-journalisten Piers Morgan, ble han rasende. Denne videoen viser hvordan intervjuet sluttet. Video: Piers Morgan Uncensored. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Det skriver Hilmar Mjelde i en SMS til Dagbladet. Han er USA-ekspert og forsker ved Norwegian Research Centre (Norce).

- Jeg tror uansett ikke at høringene vil ha noen politisk effekt. I motsetning til Watergate-affæren, som foregikk i det skjulte, utspilte 6. januar seg på TV. Vi vet alle hva som skjedde den dagen, og 6. januar-kommisjonen kan bare utfylle med detaljer, tror jeg.

Muligheten for reelle konsekvenser for den tidligere presidenten forsvant i praksis allerede 13. februar i fjor - da Trump ble frikjent i riksrett for andre gang - mener Mjelde

- Da Trump ble frikjent i riksrett nummer to, var egentlig 6. januar over. Det ble da klart kongresstormingen ikke ville få noen egentlige konsekvenser for Trump. Han kan bli president igjen om to og et halvt år.

- Hater media

Mjelde viser til lydbåndopptakene som ble sentrale under Watergate-gate-høringen, de såkalte «Nixon White House Tapes».

Under høringen avslørte Nixon-rådgiver Alexander Butterfield at presidenten hadde gjort opptak av samtaler i Det hvite hus.

- Det var sensasjonell ny info. Men så etterforsket og belyst som 6. januar allerede er i media, er jeg temmelig sikker på at vi ikke får noen avsløringer av politisk betydning.

En annen faktor er i hvilken grad høringen lykkes med å fange velgernes interesse. Mjelde er lite optimistisk på komiteens vegne.

- Trumps velgere hater media og hater Demokratene. Fox News sender ikke høringen engang. Det republikanske partiet bagatelliserer 6. januar. Og velgerne bryr seg mye mer om ekstreminflasjonen i USA om dagen. Dette garanterer at disse høringene ikke blir noe nytt Watergate-drama.

- En bevegelse

Selv har Trump tatt til sin sosiale medieplattform - Truth Social - for å tilkjennegi sine synspunkter om høringen:

- 6. januar var ikke bare en protest, det representerte den største bevegelsen i vårt lands historie for å «Make America Great Again». Det handlet om et valg som ble rigget og stjålet, og et land som var i ferd med å gå til HELVETE, skriver Trump.

Truth Social har vært en av Trumps primære kommunikasjonsplattform siden oppstarten i oktober i fjor. Plattformen ble opprettet som en reaksjon på Trumps permanente utestengelse fra Twitter i januar 2021, bare tre dager etter angrepet mot Kongressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer