Spania

Spilte fascistlåt under tyrefekting-comeback

Tyrefekting ble gjeninnført i Mallorca denne helga.

TYREFEKTING: Her fekter David Fandila 'El Fandi' mot oksen under Palmas første tyrefekting-kamp siden 2017. Foto: AP Photo/ Atienza / NTB Scanpix
TYREFEKTING: Her fekter David Fandila 'El Fandi' mot oksen under Palmas første tyrefekting-kamp siden 2017. Foto: AP Photo/ Atienza / NTB ScanpixVis mer

Hundrevis av dyreforkjempere protesterte i Palma, Mallorca etter at tyrefekting returnerte til øya denne helga for første gang siden forbudet i 2017, melder The Guardian.

Kampformen er svært kontroversiell, og ble møtt av rundt 400 demonstranter som ropte: «dette er ikke kunst, dette er tortur», og «nei til tyrefekting» utenfor kamparenaen.

På innsida derimot, druknet lyden av demonstrantene i høyttalerne fra arenaen som først spilte, «Viva España» og deretter den forbudte fascistlåta, «Cara al Sol.»

- Grunnlovsstridig

Tyrefekting var en årlig tradisjon i Palma, men i 2017 ble kampformen i praksis stoppet av en rekke nye regionale lover.

Parlamentet i den spanske øygruppen Balearene gjorde det blant annet forbudt å drepe okser, men for å ikke havne i strid med grunnloven kunne ikke de ikke gjøre tyrefekting ulovlig, melder Majorca Daily Bulletin.

I desember i fjor besluttet likevel den spanske forfatningsdomstolen at loven fra 2017 var grunnlovsstridig. Dette skrev Dagbladet i juli.

NB! STERKE INNTRYKK: Et okseløp skulle holdes av stabelen i Spania. For denne oksen gikk det ikke så bra. Nå går den groteske videoen verden rundt. Video: Video: Twitter / CEN / PACMA. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- En nasjonal skam

Tyrefekting har århundrer med tradisjon i Spania, og står spesielt sterkt i rurale strøk. Men den nasjonale tradisjonen er også svært kontroversiell. Som Dagbladet tidligere har omtalt, demonstrerte tusenvis av spanjoler mot den kulturelle arven i 2016.

- Tyrefekting er en nasjonal skam, og dersom det representerer Spania på noe vis, så er ikke jeg spansk, sa en av demonstrantene som The Guardian snakket den gangen.

Catalonia forbød tyrefekting i 2010, men i 2016 besluttet grunnlovsdomstolen i Spania at et lokalt forbud mot tyrefekting i regionen var i strid med en nasjonal lov som beskytter tradisjonen.

Domstolen konkluderte med at lokale myndigheter kan styre andre offentlige arrangementer selv, men at tyrefekting er en del av nasjonalarven og må beskyttes. Dette omtalte Dagbladet i 2016.