Spilte fotball og solte seg blant barnelikene

Ingen så ut til å ta drukningen til rom-jentene Christina (12) og Viola (11) særlig tungt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to små rom-jentenes død på stranda Torregaveta vest for Napoli var en hendelig drukningsulykke, men bildene av hvordan barna ble håndtert etter tragedien, sender nå sjokkbølger langt utenfor Italia.

Fristet av sjøen

Viola Ibramovitc (11) og Cristina Ibramovitc (12) var søskenbarn og skal ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA ha tatt seg til stranda på egen hånd sammen med to andre jevnaldrede jenter på lørdag. Barna dro til den idylliske kystområdet for å tigge og selge smykker, men ble fristet av sjøen i solsteiken.

Mens jentene badet, skal de ha kommet ut for sterke understrømmer og bølger som ble for mye for de ubevoktede barna. Voksne på stranda oppdaget etter hvert de skrikende jentene, og to livvakter fra ei privat strand i nærheten klarte å hente to av barna inn til land i live.

Men Viola og Christina ble senere funnet druknet. Etter at hjelpemannskapene forlot stedet, ble de små døde kroppene etterlatt side ved side i strandkanten, med to badehåndklær over seg.

Slik skal de ha blitt liggende i rundt en time før de ble hentet av politi og likbil, men mer rystende er det at badegjestene som var vitne til barnedødsfallene, tilsynelatende knapt tok notis av hendelsen.

«Gruppen av nysgjerrige som dannet seg rundt jentenes lik, forsvant like raskt som folk hadde samlet seg. Få forlot stranda eller avbrøt solingen. Da politiet ankom med kistene, ble de to jentene båret bort mellom badegjester som lå strekk ut i sola, skriver avisa Corriere della Sera.

Flere andre medier er himmelfalne over de italienernes reaksjon på drukningsdramaet.

GJESP: Druknede småbarn er neppe dagligdags på italienske strender, og de tilsynelatende helt uberørte badegjestene som var vitner til lørdagens drama, blir nå beskyldt for rasisme. Foto: Althea/EMMEVI
GJESP: Druknede småbarn er neppe dagligdags på italienske strender, og de tilsynelatende helt uberørte badegjestene som var vitner til lørdagens drama, blir nå beskyldt for rasisme. Foto: Althea/EMMEVI Vis mer

«Mens de livløse kroppene til jentene ennå lå i sanden, var det flere som fortsatte å sole seg eller satt og spiste lunsj bare noen meter unna,» melder La Repubblica ifølge The Guardian. Andre strandløver skal ha spilt fotball som om ingenting var skjedd.

Fordømmelse

Erkebiskop Crecenzio Seppe i Napoli fordømmere de tilstedeværende på det sterkeste, ifølge CNN.

- Likegyldighet er er ikke en følelse for mennesker. Å se i en annen retning eller å drive med sitt kan være mer ødeleggende enn selve hendelsen, sier han.

Blant andre en lokal menneskerettighetsgruppe mener det tilsynelatende fraværet av sympati og verdighet har sammenheng med at de avdøde var fra romfolket (ofte kalt sigøynere), en gruppe mange italienere ser ned på.

Tidligere i år ble en romleir i Napoli, ikke langt fra strandtragedien, angrepet med brannbomber av sinte naboer og brent ned til grunnen, heldigvis etter at beboerne hadde klart å evakuere.

Silvio Berlusconis høyrevridde regjering får deler av skylda for et økende konfliktnivå. Statsministerens stab snakker i vår om en «rom-krise», og har satt i gang en rekke politiraid mot campingleirene deres.

Blant andre tiltak som angivelig skal bekjempe gatekriminalitet, er fingeravtrykk fra alle sigøynere, over 75 000 mennesker, inkludert mindreårige. Iniativet fordømmes av både EU og FN som ren rasediskriminering.

Spilte fotball og solte seg  blant barnelikene
<B>VERDIGHETEN SOM FORSVANT:</B> Selv da politiet bar bort kistene med de to jentene, skal enkelte ha ligget strekk ut og fortsatt med solingen på stranda.