Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Spilte golf før voldtekt og drap

USA-soldater tiltalt for voldtekt og drap av irakisk kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem soldater fra det amerikanske soldater granskes nå av den militære domstolen i USA. Domstolen skal etter høringen avgjøre om det er nok bevis for å reise rettssak mot mennene, som skal stå bak en av de mest alvorlige handlingene begått av soldater i Irak, melder CNN.

Soldatene skal ha voldatt og drept en ung kvinne, Abeer Qassam al-Janabi, og i tillegg drept hennes foreldre og fem år gamle søster, i byen Mahmoudiya i Irak 12. mars i år.

De tiltalte er Paul E. Cortez, Jesse V. Spielman, Bryan L. Howard og James P. Barker. I tillegg er Anthony W. Yribe tiltalt for å ikke ha rapportert drapene.

Gikk ut for å drepe

James Barkers forklaring ble lagt fram for domstolen i dag. Barker forteller at han og tre av de andre tiltalte spilte golf og drakk whisky om formiddagen 12. mars.

- Steven Green sa flere ganger at han ville drepe noen irakere. På et tidspunkt bestemte vi oss for å gå hjem til kvinnen, som vi tidligere hadde sett passere en sperring, forteller Barker i avhøret.

Green skal ha tatt kvinnens foreldre og søster med seg inn på et soverom. Kvinnen ble igjen på stua med de tre andre soldatene og Cortez voldtok henne, ifølge Barker.

Barker skal selv ha voldtatt kvinnen da de hørte flere skudd fra det andre rommet. Green kom ut med et våpen i hånda.

ÅSTEDET: Hussein Mohammed (33) bor ved siden av huset der den irakiske kvinnen ble voldtatt og drept i mars. Gulvet i huset er dekket av blod og brennmerker. Foto: Scanpix/AP
ÅSTEDET: Hussein Mohammed (33) bor ved siden av huset der den irakiske kvinnen ble voldtatt og drept i mars. Gulvet i huset er dekket av blod og brennmerker. Foto: Scanpix/AP Vis mer

- De er døde alle sammen. Jeg drepte dem, skal Green ha sagt.

Green voldtok så kvinnen før han skjøt henne flere ganger. Ifølge Barker helte de lampeolje over kvinnen og

tente på. Han forteller ikke hvem av soldatene som tente på.

Lover straff

Drapene har sjokkert amerikanerne. Flere soldater har anonymt innrømmet de tøffe forholdene blant soldatene i Irak og redselen for å stå opp mot medsoldater eller overordnete.

- Jeg har aldri lest en instruks som forteller meg hva jeg skal gjøre hvis mine kamerater har voldtatt og drept en familie, sa Justin Watt i retten.

Watt tjenestegjorde i Irak sammen med de tiltalte og ble fortalt at de fem soldatene planla å voldta en iraker, like før det skjedde.

Steven Green ble sparket fra forsvaret etter hendelsen og sitter nå i varetekt. Amerikanske myndigheter har forsikret den irakiske regjeringen om at saken vil bli forfulgt og soldatene straffet i USA.