Bislett-skytingen

Spilte i kjent tv-serie

Mannen som ble skutt av politiet har tidligere spilt i flere norske filmer. Han har også flere dommer mot seg.

NÆR: Da Sven Håvard Berg så mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett tok han opp kamera. Video: Tipser. Laget av Anton Lier og Marte Nyløkken Helseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag morgen ble en 33 år gammel mann skutt og drept av politiet i Thereses gate på Bislett, etter å ha havnet i en konfrontasjon med politiet.

Dagbladet kan nå komme med flere opplysninger om mannens bakgrunn.

Han skal blant annet ha spilt i en kjent TV-serie, samt to spillefilmer.

33-åringen skal også ha vært elev ved Teaterhøgskolen på et tidspunkt.

Mannen er godt kjent av politiet fra tidligere. Han er tidligere dømt til tvungen psykisk helsevern i forbindelse med en liknende alvorlig hendelse som skjedde i 2019, sier leder for Etterretning og etterforskning (FEE), Grete Lien Metlid, på et pressetreff tirsdag kveld.

Metlid opplyser også at mannen er involvert i en pågående utlendingssak, med tanke på utvisning. Hun opplyser videre at mannen kommer fra Kasakhstan, ut fra de opplysningene politiet har.

Ikke langt fra mulig bolig

Kort tid etter hendelsen, aksjonerte politiet i en bolig, bare et par hundre meter unna stedet hvor politiet kjørte på 33-åringen. Dette skal ha vært den avdøde mannens bolig.

- De har kjørt inn i bakgården, og er utstyrt med skjold, opplyste Dagbladets fotograf på stedet.

UNDERSØKELSER: Her er krimteknikere på vei inn i en bolig som etter all sannsynlighet tilhører den nå avdøde mannen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDERSØKELSER: Her er krimteknikere på vei inn i en bolig som etter all sannsynlighet tilhører den nå avdøde mannen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er ikke kjent om den avdøde mannen bodde alene, eller sammen med noen andre på nåværende tidspunkt.

Dømt til tvunget psykisk helsevern

Tidligere har han derimot bodd i kollektiv med to personer i et kollektiv et annet sted i Oslo.

Disse ble i 2019 truet med kniv, mens det pågikk en brann i leiligheten de tre bodde i. Alle tre forlot bostedet etter kort tid, og ikke lenge etterpå, skal den nå avdøde mannen ha knivstukket Lehnnon Austria Dominguez ni ganger på Ankerbrua. I det samme tidsrommet truet han også flere personer med kniv.

Politiet fikk til slutt kontroll på personen, etter å ha skutt ham med elektrosjokkvåpen.

DRAMATISK: Politiet pågrep en mann med kniv på Grünerløkka i Oslo. Video: Tipser / Odd Eivind Evensen Vis mer

Mannen ble etter hendelsen dømt til tvunget psykisk helsevern. De sakkyndige la til grunn at mannens schizofreni-lidelse førte til psykosen.

Ifølge Dominguez skulle den avdøde mannen flyttes fra en institusjon til en annen.

- Jeg ble sjokkert da jeg i dag fant ut at han var løslatt, sa Lehnnon Austria Dominguez til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Metlid sier at 33-åringen nylig hadde kommet ut på permisjon før hendelsene som skjedde tirsdag morgen.

- Han var for tiden under behandling i helsevesen og oppfølging. Det vi vet nå var at han var i en permisjon fra en helseinstitusjon da denne hendelsen skjedde i dag. Denne permisjonen startet i går.

Hun opplyser også at mannen hadde en adresse på Bislett som han skulle oppholde seg på i den perioden han skulle være i permisjon

Kjent for PST

Tirsdag ettermiddag bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet at de er kjent med gjerningspersonen som var involvert i den alvorlige hendelsen på Bislett i Oslo.

- Jeg kan bekrefte at vi er kjent med denne personen fra tidligere, blant annet gjennom en hendelse fra sommeren 2019, som for så vidt er godt kjent via mediene, sier seniorrådgiver Annett Aamodt i PST.

Utover det forteller Aamodt at de er orientert om hendelsen og at de har god dialog med Oslo politidistrikt.

Benyttet seg ikke av behandling

Hendelsen i 2019 var ikke første gangen mannen havnet i politiets søkelys.

I august 2018 ble 33-åringen dømt til 90 timers samfunnsstraff for å ha sparket og slått en annen mann i november 2017. I den dommen kommer det fram at han skal ha vært ruset på både alkohol og narkotika i gjerningsøyeblikket, som skal ha skjedd på vei hjem fra en fest.

Den gangen erkjente mannen seg delvis skyldig etter tiltalebeslutningen, men mannens forsvarer la til at det burde reageres med samfunnsstraff framfor ubetinget fengsel.

Årsaken til dette skal ha kommet fram etter en undersøkelse av den nå avdøde mannens helse.

«(…) Siktede gir inntrykk av å være usikker på egen framtid, samtidig som han har mål og ønsker for livet videre. Han framstår som åpen og mottakelig for hjelp og bistand, samtidig som han ikke har benyttet seg av tilbud som behandling ved NN DPS …», heter det i dommen.

Ifølge dommen fra 2018 skal mannen også ha vært innlagt på et frivillig avrusnings- og motivasjonssenter for rusavhengige.

Var voldelig mot politiet

DRAMATISK: Her kan man se at politiet kjører ned en mann på Bislett i Oslo. Video: Tipser. Vis mer

Mannen har også en dom på seg fra 2015.

Den gangen ble han dømt til 21 dagers fengsel, for å ha utført vold og kommet med trusler mot to politibetjenter høsten 2014.

Hendelsen skal ha skjedd på nattetid, etter at mannen hadde vært på et utested ved Bislett. Patruljen skal ifølge dommen ha bedt mannen om å gå hjem minst tre ganger, men da han ikke fulgte anmodningene besluttet patruljen å pågripe ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer