Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spilte inn videoer etter drapsraid

Avslørte strabasiøs fluktplan før de tok sine egne liv etter drapene som rystet Canada.

CANADA: De to kanadiske tenåringene Kam McLeod og Bryer Schmegelsky drepte tre personer i sommer. Video: AP / RCMPTV Vis mer

Det startet 15. juli, da likene av de to australske turistene Chynna Deese (24) og Lucas Fowler (23) ble funnet i Liard Hot Springs i British Columbia helt vest i Canada.

Fire dager etter og 500 kilometer unna det første åstedet ble liket av den 64 år gamle universitetslæreren Leonard Dyck funnet, bare to kilometer unna en utbrent campingbil.

Den utbrente campingbilen skal ha blitt disponert av de to tenåringene Kam McLeod og Bryer Schmegelsky. Deres familier hadde ikke hørt fra dem på flere dager, og de to barndomsvennene ble raskt meldt savnet etter de makabre funnene i den kanadiske ødemarka.

Spilte inn videoer

Så tok saken en sjokkvending. Politiet mente de tre drapene kunne ha en sammenheng, og at de to tenåringene som skal ha kjørt den utbrente campingbilen fortsatt var i live. Det ledet dem til en spektakulær klappjakt Canada på tvers.

I begynnelsen av august ble liket av de to funnet i tett buskas i provinsen Manitoba sentralt i Canada - over 3000 kilometer unna der de to australske turistene ble funnet drept. Jakten hadde da pågått i to uker.

DREPT: En australsk mann (23) og en amerikansk kvinne (24), har blitt funnet drept i en veikant i Canada. Video: CNN. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Ifølge politiet tok de to sine egne liv. Før den tid spilte de inn videoer der de erkjente alle de tre drapene og la ut om sin strabasiøse fluktplan.

Den kanadiske kringkasteren CBC har publisert detaljer fra en politirapport om etterforskningen. Videoen skal ha blitt tatt opp i dagene før de skjøt seg selv. Kameraet, som ble funnet ved likene, inneholdt seks videoopptak og tre stillbilder.

Ville stjele båt

Ifølge politiet innrømmet de to at de drepte Lucas Fowler, Chynna Deese og Leonard Dyck.

«Schmegelsky sier at de er ansvarlige for de tre drapene. De hadde tenkt å gå til Hudson Bay, hvor de hadde planer om å stjele en båt og reise til Europa eller Afrika», heter det i rapporten.

De to unge mennene vokste opp sammen, og forlot hjemplassen Port Alberni i Vancouver vest i Canada 12. juli. Samme dag kjøpte de en halvautomatisk rifle i en sportsbutikk. De to mennene hadde i tillegg et våpen til, hvis opphav er ukjent.

- Selvmordspakt

Ifølge politirapporten viser krimtekniske undersøkelser at Schmegelsky og McLeod brukte de samme våpnene til å drepe Fowler, Deese og Dyck som de seinere brukte på seg selv.

- Det er en teori om at McLeod skjøt Schmegelsky før han skjøt seg selv i en selvmordspakt, heter det i politirapporten.

Videoopptakene skal ikke si noe om de unge mennenes motiv for de tre drapene.

- De var kalde. De hadde faktisk ingen anger, sier politisjef Kevin Hackett.

Tilfeldige

I en av videoene sier Schmegelsky at de nærmer seg ei stri elv, og at det kan hende de må ta sine egne liv. Ifølge BBC skal McLeod uttrykke at han er enig. I en av videoene sier de også at de planlegger å drepe flere mennesker.

- Drapene virker å være tilfeldige, sier Hackett.

Den intense menneskejakten førte til frykt i flere deler av Canadas bebodde ødemark, og fikk verdens øyne rettet mot seg. I løpet av to uker ble mer enn 11 000 kvadratkilometer gjennomsøkt i provinsen. Det tilsvarer et område større enn Rogaland fylke.

Søk med fly, båter og undervannsutstyr ble systematisk utført i det krevende terrenget. Ifølge faren til 18 år gamle Schmegelsky, skal tenåringene ha vært vant til å leve under spartanske forhold.

300 mil

Selv skal de ha beskrevet seg som overlevere. Lokalbefolkningens advarsler om et ugjestmildt terreng med blant annet bjørner, skal på ingen måte ha skremt tenåringene fra å ta seg inn i området.

Etter å ha krysset fire provinser og tilbakelagt over 300 mil, mange av dem på avsidesliggende steder, endte ferden for McLeod og Schmegelsky.

- Dette er som å reise fra London til Moskva, for å sette det hele litt i perspektiv, sier politiets Kevin Hackett til NBC News.

Politiets gjennombrudd skulle til slutt bli en skadd båt og en rekke personlige eiendeler funnet langs Nelson-elva, som renner ut i Hudson Bay. Politiets manglende brikke for å løse puslespillet, var funnet. Søket ble etter dette kraftig avgrenset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling