Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spilte på kreditt - milliongjeld slettet

Oslo-mannen har spilt langodds hos Norsk Tipping for utrolige 90 millioner kroner. I løpet av en drøy måned spilte han for 12,5 mill. - på krita! Nå har lagmannsretten slettet en spillegjeld på seks millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langoddsfantomet i 40-åra hadde fått lov til å spille på kreditt hos en av Norsk Tippings kommisjonærer. Men dette er forbudt, i henhold til forskriftene. Ifølge retten oppstår det derfor ikke rettslige forpliktelser for gamblere som spiller på kreditt. Dette prinsippet gjelder også når spillet er lovlig, ifølge kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

- Jeg ble fullstendig spillegal, forklarer familiefaren i retten.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal Oslo-mannen gjennom flere år ha satset utrolige 90 millioner kroner på oddsspill, og han skal ha vunnet 85- 88 millioner kroner. Flere kommisjonærer skal ha latt oddsfantomet spille på kreditt.

Mannen hadde en ukeinnsats på 2,0- 2,5 millioner bare hos en bestemt kommisjonær. I starten betalte han kontant. Etter hvert ringte han imidlertid inn tipsene sine.

Lykken snudde

Bare i løpet av en drøy måned, i perioden 12. mars til 17. april i fjor, spilte Oslo-mannen på krita for ca. 12 millioner kroner hos den omtalte kommisjonæren. Men han hadde bare innbetalt ca. seks millioner kroner. Lykken hadde definitivt snudd for oddsfantomet. Han kunne angivelig ikke betale.

Kommisjonæren, som er økonomisk ansvarlig overfor Norsk Tipping, gikk til sak mot Oslo-mannen. Kommisjonæren krevde arrest i såkalte formuesgoder tilsvarende de seks millioner kronene han hevdet å ha til gode.

Lagmannsretten slår imidlertid fast at kommisjonæren etter loven ikke har noe pengekrav overfor Oslo-mannen, og at betingelse for arrest da heller ikke foreligger.

Familiefarens prosessfullmektig, advokat Tor Eggesvik, sier til Dagbladet at kommisjonæren har gjort dette i egen interesse.

Utnyttet galskap

- Han har mottatt en provisjon fra Norsk Tipping på 7,5 prosent ved å utnytte min klients spillegalskap, mener Eggevik.

Den aktuelle loven som lagmannsretten har støttet seg til, er gammel. Det heter kort at av spill og veddemål er derav stiftet gjeld uforbindende. Loven var opprinnelig lagd for å ramme ulovlig pengespill. Ifølge retten har ikke lovgiver endret loven etter hvert som flere pengespill er blitt lovlige, og konkluderer at den da også må gjelde lovlig spill.

- Når det, som i dette tilfellet, er en kommisjonær som i egen økonomisk interesse har gitt betydelig kreditt, finner vi konklusjonen vår mer enn begrunnet, heter det.

Kommisjonæren hevder blant annet at Oslo-mannen har opptrådt med bedragersk og straffbart atferd, og at den aktuelle lovparagrafen da ikke er anvendbar.

Kommisjonæren har, etter det Dagbladet kjenner til, påkjært lagmannsrettens kjennelse til Høyesterett, som aldri skal ha behandlet en tilsvarende sak.

Kan bli gjeldfri

Lagmannsretten avviser at Oslo-mannens skal ha opptrådt slik at han rammes av straffelovens paragraf om bedrageri. Ifølge Eggesvik har klienten fortsatt en premie på ca. én million til gode hos Norsk Tipping, en sum som er holdt tilbake i påvente av sluttresultatet av denne saken.

- Stadfester Høyesterett lagmannsretten kjennelse, er gjelden på seks millioner kroner slettet, og klienten må få utbetalt premien hos tippeselskapet, sier han.

Kommisjonæren er i lagmannsretten dømt til å betale Oslo-mannen 43400 kroner i saksomkostninger.

<B>DYR VANE:</B> Mannen hadde en ukeinnsats på 2,0- 2,5 millioner bare hos en bestemt kommisjonær. I starten betalte han kontant. Etter hvert ringte han imidlertid inn tipsene sine.