Spilte på nett med andres kontonummer

Den 20 år gamle studenten tok med seg VISA-kvitteringer folk la igjen i butikker. Ved hjelp av kontonummer på kvitteringene, spilte han via bookmakere på nettet. Økokrim etterforsker saken, 20-åringen har status som siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenten fra Østlandet behandles i dag for spillegalskap. Gamblingen han drev med for andres penger på nettet, var for ham siste kapittel i en årelang spillehistorie.

- De siste åra har jeg vært likegyldig til det meste. Det viktigste nå er å få venner, og å leve vanlig. Til nå har alt har handlet om å spille, sier 20-åringen om livet sitt.

Han vet ikke hvor stort beløp han har spilte bort fra andres konti. Heller ikke hvor mye han til sammen har brukt på spilling gjennom oppveksten.

- Fant en svakhet

Like etter nyttår surfet han på nettet på PC-stua ved høgskolen der han studerer. Han sier det var tilfeldig at han klikket seg fram til en bookmaker. En bookmaker tilbyr spill på alle mulige sportsbegivenheter mot pengeinnsats. 20-åringen, som hadde spesialisert seg på fotballspill, satset først av studielånet. Men pengene tok raskt slutt.

- I skjul tok jeg med meg en kvittering fra butikken. Det fortsatte. Jeg tok bare en av gangen, noe av spenningen var om dette var en VISA-kvittering med et kontonummer jeg kunne bruke.

Han vil ikke si noe konkret om hvordan han gikk fram hos bookmakeren slik at han kunne bruke av andres konti. Men han sier:

- Hele greia var amatørmessig. Jeg fant en svakhet i systemet. Jeg var styrt av krefter jeg ikke kunne kontrollere. For meg handlet det bare om å kunne fortsette å spille. En person som ikke var syk, ville ikke gjort dette i det hele tatt, dersom selve målet ikke hadde vært å svindle.

I flere måneder pågikk nettspillingen slik. Helt til etterforskere fra Økokrim en dag i vår plutselig dukket opp hos foreldrene hans. Studenten hadde skolefri, og var hjemme. Bookmakerfirmaet Expekt hadde anmeldt saken. Studenten hadde betalt med et utall ulike kredittkort.

Han ble pågrepet, og tilsto straks.

Økte innsatsene

Han begynte med tipping som 13-åring. En gevinst på 3500 kroner fikk spillingen til å ta av. Den fikk ham til å tro at han var vanvittig god, og innsatsene økte raskt.

Tenåra bærer mørke skygger av ensomhet, dårlig samvittighet og vonde hemmeligheter. Ingen visste om hans liv som gambler. Stadig flere spill og spilleautomater ble hans besettelse.

- Jeg tenkte bare på gevinsten, å vinne tilbake det jeg hadde tapt.

Selv tror han at hans narkolepsi (sovesyke), som gjør ham svært trett, også er en av årsakene til at spillegalskapen fikk utvikle seg. Han trodde ingen ville ha ham med ut på grunn av sykdommen, og holdt seg mye for seg selv.

Da han begynte på videregående skole, «skeia det helt ut». Karakterene til den skoleflinke gutten ble dårlige, fraværet økte.

Da han ble 18 år, begynte han i skjul å spille for penger på en barnetrygdkonto foreldrene hadde spart opp til ham. Alle de 130000 kronene er borte.

Med et nødskrik kom han inn på høgskolen der han i dag studerer. Han flyttet på hybel, og fikk studielån. Da jula kom, var alt spilt bort.

Rett før Økokrim dukket opp, hadde foreldrene oppdaget at sønnen hadde brukt opp barnetrygdkontoen og alt annet han eide. De hadde fått eldstesønnen inn til behandling for spillegalskap. Han hadde hatt én behandlingstime da etterforskerne sto hjemme i stua.

EN FÆL TID: 20-åringen er bedragerisiktet etter at bookmakerfirmaet anmeldte ham. Han behandles i dag for spillegalskap.