- Spilte vekk hver krone

SARPSBORG/OSLO (Dagbladet): Den 37 år gamle kvinnen svindlet til seg halvannen million kroner med stjålne sjekker. Men utbyttet ble spilt vekk på automater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min klient er spillegal. Det er Røde Kors og andre som har nytt godt av svindelen. Ikke hun, sier advokatfullmektig Espen Wangberg.

Men det øret ville ikke aktor, politifullmektig Anders Frydenberg, høre på da han i Sarpsborg tingrett i går nedla påstand om ubetinget fengsel i ett år og sju måneder.

Kvinnen har innrømmet at hun mellom april 1999 og september 2001 svindlet til seg 1480000 kroner. Framgangsmåten var den samme hver gang: Hun hevet forfalskede sjekker fra stjålne sjekkhefter - med stjålet legitimasjon. 62 tilfeller av svindel, over hele Østlandet.

Nå går hun til psykolog for å bli kvitt spillemanien.

«Spilloman»

Mens aktor Frydenberg i liten grad tok hensyn til formildende omstendigheter, dvelte forsvarer Wangberg ved to forhold:

  • At kvinnen, begge de ganger hun er blitt avslørt, har lagt alle kort på bordet.
  • At kvinnen ikke kan gå forbi en automat uten å putte på penger.

- Kall henne «spilloman». Det er ikke seg selv hun har holdt liv i - men Røde Kors og Redningsselskapet. Det er en uverdig geskjeft, mener Wangberg. Han legger til:

- Se bare hvor mange skjebner som står i kiosker, butikker og kjøpesentre mens de trykker på knapper og håper på den store gevinsten, mens de spiller seg fra gård og grunn. Slik har min klient stått i tre år. Først vant hun, så begynte hun å tape, og til slutt var hun hekta.

Del l

Ifølge forsvareren begynte kvinnen da å kjøpe stjålne sjekkhefter og stjålne id-kort. Med dem for hånda kunne hun svindle banker og postkontorer.

Kvinnen debuterte ved Kjeller postkontor onsdag 7. april 1999. Der hevet hun 42000 kroner.

Siden fortsatte hun i Oslo, Fredrikstad, Moss og Halden. Beløpene varierte mellom 20000 og 40000 kroner. Men svindelforsøk nr. 16, mandag 13. mars 2000, gikk galt. En skrankefunksjonær ved Fredrikstad postsenter nektet å betale ut pengene.

Kort tid etter ble kvinnen pågrepet. Hun tilsto alt.

Del II

Automatrusen krevde likevel sitt, og mandag 20. mars 2000 var kvinnen i gang igjen. Nå i et nytt modus og på andre jaktmarker.

  • Tirsdag 13. februar i fjor lurte hun ett postkontor i Råde, ett i Holmestrand, ett i Horten og to i Tønsberg - de fire sistnevnte i Vestfold - til å utbetale 100000 kroner.
  • Fem falske sjekker hevet hun også i Hedmark mandag 9. april i fjor.

Men torsdag 20. september i fjor - under et forsøk på å lure 20000 kroner fra Den norske Bank i Moss - var det slutt.

- Min klient tilsto alle de 42 nye forholdene - til sammen 62 tilfeller av svindel eller forsøk på svindel, opplyser forsvarer Wangberg.

- Hun har påbegynt behandling på eget initiativ. Jeg mener hennes sykdom er på linje med andre manier.

Sarpsborg tingrett avsier dom 19. mars.

- BLE MANISK: Først vant 37-åringen litt penger. Så begynte hun å tape, og deretter ble hun hekta på automatene. Nå er kvinnen tiltalt for 62 svindeltilfeller og går i spillegalskapsterapi hos psykolog.