Spin off-tornadoer dreper

Ivan har nådd land. Ny orkan på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Sjekk webloggen til redaktørene i The Times - Picayune
 • Se hvordan Ivan beveger seg her

  (Dagbladet.no): Orkanen Ivan er blitt betydelig svakere etter at den kom inn over land i USA. Den herjer likevel voldsomt, og titusenvis av amerikanere er nå uten strøm. Sju er rapportert drept hittil, og de farligste vindene ser ut til å være mindre tornadoer som følger i Ivans kjølvann.

  Orkanens sentrum ligger nå seks mil nordvest for Pensacola i Florida, og stormen beveger seg nordøstover i en fart av 22 kilometer i timen, melder CNN.

  Ivan gikk inn over land i Alabama i formiddag. To personer ble rapportert drept av en spin-off tornade i Florida i formiddag.

  - Et sykehus ble truffet direkte, sier ordfører i John Fogg i Pensacola til CNN. Han opplyser at de som oppholdt seg på sykehuset hadde en dramatisk natt.

  I Jackson county rapporteres det om at tornadoer har herjet over et industriområde og at også et føderalt fengsel har blitt ramponert.

  Også 30 husvogner skal være ødelagt.

  Nå kommer orkanen Jeanne


  Samtidig som USA herjes av orkanen Ivan, er en ny på vei over den Donminikanske republikk. Den er foreløpig kategorisert som en tropisk storm, men det er sendt ut orkanvarsel ettersom meteorologene frykter at den vil styrke seg kraftig.

  Vindstyrken skal allerede nærme seg orkan, og to personer er allerede drept i Puerto Rico, melder The New Orleans Channel.

  Jeanne er ventet å slå inn over USA søndag eller mandag, og vil da ramme Florida, Georgia og Carolina.

  Jeanne er den tiende stormen i Atlanteren utenfor USA siden 1. juni i år, og fire av dem har rammet Florida i USA.

  Tøff natt på sykehuset


  To personer ble drept da en tornado fra orkanen Ivan tok en runde innom Panama City i Florida. I Louisiana døde en kreftpasient og en pleiepasient i bilkøen etter at de hadde blitt evakuert fra orkanen, melder The New Orleans Channel.

  To millioner innbyggere i Louisiana, Mississippi, Alabama og Florida er blitt bedt om å forlate sine hjem på grunn av Ivan.

  I går ble motorveien til New Orleans snudd slik at alle filer førte ut av byen, men flere tusen turister og innbyggere sitter fremdeles fast i byen, som ligger under havoverflaten.

  Frykten var at hele byen skulle bli oversvømt som følge av de store bølgene og den kraftige nedbøren som følger i orkanens kjølvann.

  Stian ble igjen i byen

  Men orkanen har tatt en mer østlig retning, og byen skal ikke lenger være i fare.

  Nordmannen Stian Hagevik er en av de som ikke klarte å komme seg ut av New Orleans i går. Nå har han tatt inn på Marriott Hotell midt i byen.

  - Jeg bor på et innvendig rom, så jeg ser ikke ut akkurat nå. Men når jeg var ute i går kveld, var det som en spøkelsesby. Alt er stengt og aller dører og vinduer er pakket igjen med sandsekker og plater, sier han til Dagbladet.no klokken ni norsk tid.

  Han er ingeniør for Kongsberg Maritime og kom til byen forrige lørdag. Familien skal han heldigvis ikke hente før om tre uker.

  - Jeg skulle ta et fly til Houston, men det ble kansellert. Alternativet da var bilkø. Jeg ville ha brukt åtte timer på en strekning som vanligvis tar halvannet. Da valgte jeg heller hotell, sier han.

  Hagevik begynner å bli lei kjeks. Han har funnet en kinesisk restaurant som er åpen i nabolaget. Ellers er alt stengt. Det blir neppe frokost på hotellet heller. De fleste ansatte er også evakuert.

  - Jeg føler meg trygg her, men blir byen oversvømt vil jeg miste kontakten med omverdenen, sier han til Dagbladet.no.

  En rekke nordmenn har blitt med den norske sjømannskirken fra New Orleans til Houston. Men det norske ekteparet Kjetil og Trine-Lise Ruud fra Modum har valgt å bli igjen i byen og passe på kirken.

  Portforbud i New Orleans


  I går kveld iverksatte politiet i New Orleans portforbud. Svært få biler var å se i gatene. De som var der var for det meste politibiler. En håndfull barer og restauranter holder likevel åpent, skriver lokavisen The Times - Picaune.

  Klokken 8, norsk tid, var skadene i New Orleans minimale. Endel trafikklys var ute av drift og de fleste husene hadde fortsatt strøm. Gatene er fulle av blader og kvister fra trær. Noen få palmer har veltet.

  Orkanen Ivan er en av de verste som noengang er registrert i Atalanterhavet. Den er nå nedgradert til en kategori 4 orkan, men vindstyrken er likevel oppe i 215 kilometer i timen.

  CNN melder om 15 meter høye bølger og kraftig vind i sørstatene. Ivan beveger seg nå nordover i 18 kilometer i timen, og ligger nå få mil sør for Mobile i Alabama.

  Orkanen strekker seg 16 mil i alle retninger fra øyet, men den tropiske stormen herjer hele 47 mil rundt Ivan.

Det infrarøde bildet viser hvor de sterkeste vindene herjer over USA. Rødt er sterkest vind.
<B>FIRE DREPT HITTIL: Bilde tfra Florida i USA viser hvilke krefter som nå slår mot det sørøstlige USA.