Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flokkimmunitet:

- Spinn­gæren

En ny studie om immunitet i den spanske befolkningen er spikeren i kista for flokkimmunitet som strategi mot Covid-19, mener ekspert. Særlig har Anders Tegnell blitt knyttet til denne teorien tidligere i pandemiens forløp.

TEGNELL: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har særlig blitt knyttet til teorien om flokkimmunitet mot Covid-19. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
TEGNELL: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har særlig blitt knyttet til teorien om flokkimmunitet mot Covid-19. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Mandag publiserte det anerkjente tidsskriftet The Lancet en studie som viser at fem prosent av Spanias befolkning har utviklet antistoffer mot coronaviruset. Professor i sosialmedisin, Steinar Westin, mener at dette er spikeren i kista for snakket om flokkimmunitet og Covid-19.

- Tallene fra Spania bekrefter det vi har sagt hele veien: At strategien om å oppnå flokkimmunitet er helt spinngæren for denne epidemien, sier NTNU-professoren til Dagbladet og tilføyer:

- Denne sykdommen slår så uforutsigbart ut, og rammer til dels unge folk. Viruset har egenskaper vi ikke forstår helt ennå.

NORSK INTERESSE: Nyhetskanalen CNN intervjuet Erna Solberg om hvordan Norge og Sverige kunne handle så ulikt mot pandemien. Video: CNN. 8. april 2020 Vis mer

Hardt rammet

Spania er et av landene som er blitt hardest rammet av Covid-19, og studien gir en verdifull pekepinn på omfanget av epidemien. I en tidlig fase ble det spekulert på om mørketallene kunne være store, og at man derfor kunne oppnå effekter av flokkimmunitet.

«Til tross for at Spania er hardt rammet av Covid-19, viser undersøkelsene at forekomsten av antistoffer i befolkningen er utilstrekkelig for å oppnå flokkimmunitet», skriver forskerne bak studien og fortsetter:

«Dette kan ikke oppnås uten å akseptere høye dødstall blant risikogruppene i befolkningen, og overbelastning av helsevesenet. I denne situasjonen er kontaktreduserende tiltak og isolering av smittetilfeller og deres nærkontakter, helt avgjørende for å få kontroll på epidemien».

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

Tegnell

Tidlig i pandemiens forløp uttalte Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, på NRK at deres modeller viste at man i Stockholm ville oppnå flokkimmunitet i løpet av mai. Men i slutten av mai viste de første undersøkelsene at bare 7,3 til 15 prosent av befolkningen i Stockholm hadde gjennomgått Covid-19-infeksjon.

Den gang erkjente Tegnell at tallene var noe lavere enn forventet, og så seg samtidig nødt til å drepe myten om flokkimmunitet og Covid-19.

- Det finnes ingen grunn til å tro at vi vil oppnå en immunitet som vil stoppe smittespredningen i befolkningen. Immunitet i befolkningen kan bidra til å holde smittespredningen nede slik at vi kan lette på tiltak og at trykket på helsevesenet blir lettere, sa han og fortsatte:

- Men det kan ikke få smitten til å forsvinne, som man normalt sett snakker om når man snakker om flokkimmunitet. Den typen flokkimmunitet kan man bare få ved å kombinere det med en vaksine. Jeg sier dette for å drepe den myten.

COVID-19: Sveriges coronastrategi har vært gjenstand for hard kritikk blant flere. Den svenske partilederen Ebba Busch har både norsk og svensk statsborgerskap, og er klar i sin dom. Video: Expressen TV. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nye funn

Over 61 000 personer deltok studien av Spania, som også viser betydelige regionale forskjeller. Blant annet ble det målt fem ganger høyere andel immunitet i befolkningen i Madrid enn mindre rammede regioner langs kysten.

Studien fant også at opptil en tredel av smittetilfellene har vært asymptomatiske, samtidig som en betydelig andel personer med symptomer på Covid-19-infeksjon har forblitt utestet. Studien fant også at helsepersonell utgjør 24 prosent av alle registrerte smittetilfeller, noe de mener kan ha en sammenheng med økt tilgang på testing.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!