Flokkimmunitet:

- Spinn­gæren

En ny studie om immunitet i den spanske befolkningen er spikeren i kista for flokkimmunitet som strategi mot Covid-19, mener ekspert. Særlig har Anders Tegnell blitt knyttet til denne teorien tidligere i pandemiens forløp.

TEGNELL: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har særlig blitt knyttet til teorien om flokkimmunitet mot Covid-19. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
TEGNELL: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har særlig blitt knyttet til teorien om flokkimmunitet mot Covid-19. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag publiserte det anerkjente tidsskriftet The Lancet en studie som viser at fem prosent av Spanias befolkning har utviklet antistoffer mot coronaviruset. Professor i sosialmedisin, Steinar Westin, mener at dette er spikeren i kista for snakket om flokkimmunitet og Covid-19.

- Tallene fra Spania bekrefter det vi har sagt hele veien: At strategien om å oppnå flokkimmunitet er helt spinngæren for denne epidemien, sier NTNU-professoren til Dagbladet og tilføyer:

- Denne sykdommen slår så uforutsigbart ut, og rammer til dels unge folk. Viruset har egenskaper vi ikke forstår helt ennå.

Hardt rammet

Spania er et av landene som er blitt hardest rammet av Covid-19, og studien gir en verdifull pekepinn på omfanget av epidemien. I en tidlig fase ble det spekulert på om mørketallene kunne være store, og at man derfor kunne oppnå effekter av flokkimmunitet.

«Til tross for at Spania er hardt rammet av Covid-19, viser undersøkelsene at forekomsten av antistoffer i befolkningen er utilstrekkelig for å oppnå flokkimmunitet», skriver forskerne bak studien og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer