UTSTYRSGENI: Desmond Llewelyn, i midten, spilte Q i James Bond-filmene. Her er han med Carey Lowell som Pam Bouvier og Timoty Dalton som Agent 007, fra filmen «Licence To Kill». Foto: AP
UTSTYRSGENI: Desmond Llewelyn, i midten, spilte Q i James Bond-filmene. Her er han med Carey Lowell som Pam Bouvier og Timoty Dalton som Agent 007, fra filmen «Licence To Kill». Foto: APVis mer

«Spion-Anna» fikk ikke James Bond-utstyr

Satt på kafé med bærbar PC og fikk ingen hjelp av en russisk Q.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I James Bond-filmene har den britiske agenten vært utstyrt med elektronikk og våpen som - spesielt i de tidlige filmene - lå langt inn i framtida.

Utstyrsspesialisten Q leverte tekniske vidundere av noen klokker, penner og biler. Bortsett fra 007 selv, er det kanskje ingen som har vært så viktige for filmene som den lettere oppgitte Q.

Nå har amerikanske myndigheter avslørt det de mener er en russisk spionring i USA. 11 er arrestert, men ifølge eksperter og FBI har de ikke benyttet seg av Q-utstyr i jakten på sensitiv informasjon.

- Amatørmessig - I gamledager hadde de et spesielt KGB-utstyr. Nå bruker de bare vanlige datamaskiner. Teknologien er så kraftfull nå at du ikke trenger spesialutstyr lenger, sier professor i datavitenskap ved Tulsa-universitetet, Sujeet Shenoi, til Associated Press.

Ifølge FBI benyttet de 11 spionmistenkte seg av helt vanlige bærbare PC-er, minnekort og mobiltelefoner. Men, de skal også ha brukt litt klassisk spionutstyr også - som kortbølgeradioer og usynlig blekk.

FBI opplyser at Anna Chapman, som er en av de mistenkte, pleide å besøke en kaffebar på Manhattan i New York på onsdager. Der satt hun med PC-en sin, og etter en stund kom en varebil kjørende forbi. FBI visste at denne var russiskeid. Vanlige folk kunne ikke se at det var noen kontakt mellom dem.

SPIONMISTENKT: Anna Chapman er arrestert, mistenkt for russisk spionasje på USA. Foto: AP
SPIONMISTENKT: Anna Chapman er arrestert, mistenkt for russisk spionasje på USA. Foto: AP Vis mer

Byrået fant derimot ut at Chapmans PC var trådløst koblet opp mot en maskin i varebilen, via et helt vanlig nettverkskort. I den korte perioden de to maskinene var i nærheten av hverandre, ble krypterte filer utvekslet.

Glenn Fleishman er redaktør av bloggen Wi-FI Net News. Han mener dette opplegget er, fra et teknisk ståsted, ganske amatørmessig utført - i den forstand at det er lett å oppdage.

- Det er mer avansert utstyr på markedet, som ikke er like lett å oppdage, skriver Fleishman.

Flau av bildene Nevnte Anna Chapman er den av de mistenkte som helt klart har fått mest oppmerksomhet verden rundt - også på Dagbladet.no - mye takket være bilder fra hennes Facebook-side. Hun får ikke lese aviser i Metropolitan Detention Center i Brooklyn, men har fått referert innholdet av forsvarer Robert Baum.

- Hun synes det er flaut med de bildene. Sannheten er at hun ikke er noe annerledes enn andre single 28-åringer i New York. Hun leder en suksessfull bedrift og går ut på kvelden. Hun dater menn og har et sosialt liv. Hun tar anklagene veldig alvorlig, og den eneste gangen hun ikke har hatt en seriøs mine var da jeg leste opp noen av tingene som er skrevet om henne, sier Baum til AP.

Han tenker blant annet på beskrivelsene av henne som ei partyjente.

11 MISTENKTE: Anna Chapman, Vicky Pelaez, Richard Murphy, Cynthia Murphy og Juan Lazaro er blant de mistenkte i saken. Tegning: Jane Rosenburg/REUTERS
11 MISTENKTE: Anna Chapman, Vicky Pelaez, Richard Murphy, Cynthia Murphy og Juan Lazaro er blant de mistenkte i saken. Tegning: Jane Rosenburg/REUTERS Vis mer

- Jeg kan ikke akkurat si at hun lo, men hun smilte og himlet med øynene, sier Baum.

Anna Chapmans eksmann: - Hun har en IQ på 162 - og det syns

FLAU: Anna Chapman er ikke helt fornøyd med bildene av henne, som har havnet på avisforsider verden rundt. Foto: AP
FLAU: Anna Chapman er ikke helt fornøyd med bildene av henne, som har havnet på avisforsider verden rundt. Foto: AP Vis mer