Spion-bilder kan felle morderen

Politiet vil undersøke om bilder fra spionsatellitter kan gi svar på sentrale spørsmål om barnedrapene i Baneheia fredag 19. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørgemarsjen

Dersom etterforskerne er heldige, kan det finnes satellittbilder som i detalj gir opplysninger om hva som skjedde da åtteåringen Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen brutalt ble myrdet.

Hemmelige anlegg

Da drapene skjedde, pågikk de siste forberedelsene til NATO-øvelsen som i disse dager pågår i områdene rundt Kristiansand. I denne sammenheng kan ett eller flere lands etterretningssatellitter har hatt spesiell oppmerksomhet rettet mot Kristiansand.

Nettopp i Baneheia finnes så topphemmelige militære anlegg at HV-mannskapene som skal beskytte objektene i en krigssituasjon, ikke får lov til å delta i øvelsen sammen med utenlandsk personell.

Vil sjekke

Kriminalsjef Arne Pedersen sier til Dagbladet at han ikke er kjent med at slike bilder er forsøkt innhentet.

- Innhenting av satellittbilder har ikke vært tema på møtene i etterforskningsgruppa når jeg har vært til stede. Vi kan vurdere det hvis det er noe å hente etterforskningsmessig på dette, sier Pedersen.

De skarpeste bildene fra spionsatellittene kan vise gjenstander på størrelse med et bilskilt.

Hvis en slik satellitt har passert over Sør-Norge på drapstidspunktet, kan politiet får svar på flere spørsmål. Først og fremst kan tidspunktet for drapene bestemmes nøyaktig.

Kriminalsjef Pedersen utelukker en pågripelse før helga.

Politiet jobber intensivt med å sjekke ut alle bevegelser i Baneheia-området da Lena og Stine Sofie ble drept.

Sirkler inn

- Vi har en del personer som vi ikke har klart å identifisere. Mellom fem og ti personer er mer interessante å få identifisert enn de øvrige. Det er tidspunktene og andre observasjoner som gjør at vi må sette mest inn på å få identifisert dem.

- Kan gjerningsmannen være blant disse?

- Det kan ikke utelukkes, sier Pedersen.

I tillegg venter etterforskerne på en rekke tekniske rapporter fra Kripos. Etter det Dagbladet får opplyst, var åstedet fullt av tekniske spor som kan felle morderen.

Fra lokalmiljøet?

Det kan det gå flere uker før politiet i Kristiansand får svar på de tekniske sporene fra åstedet. Som Dagbladet har skrevet tidligere, mener politiet at drapsmannen er fra lokalmiljøet. En av politiets hovedteorier er at drapene på de to småjentene var planlagt.

De to drepte jentene skal tidligere ha opplevd at en mystisk mann fulgte etter dem på badetur til Stampa. Lena Sløgedal Paulsen skal ha fortalt skolevenninner på Fagerholt skole at en mystisk mann hadde fulgt etter henne. Politiet prøver nå å finne ut hvem denne mannen er.