Spion-kupp mot PSTs vilje

Slo seg sammen med de han egentlig skulle spionere på.

TRE AV SEKS: Tre personer i denne versjonen av ledelsen i Norwegian Defence League (NDL) var infiltratører. PSTs spion Christian Høibø tok vervet som politisk rådgiver og ble NDLs strateg. Han skal ha stått bak flere politiske framstøt NDL utførte i 2010-2011. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
TRE AV SEKS: Tre personer i denne versjonen av ledelsen i Norwegian Defence League (NDL) var infiltratører. PSTs spion Christian Høibø tok vervet som politisk rådgiver og ble NDLs strateg. Han skal ha stått bak flere politiske framstøt NDL utførte i 2010-2011. Grafikk: Kjell Erik Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet er kjent med at PST-spion Christian Høibø selv tok initiativ til å organisere den anti-islamske grupperingen Norwegian Defence League (NDL). Tre ganger skal det ha vært Høibø som pekte ut hvem lederen skulle være.

Det skal ha vært PST-spionen som:
• Plasserte Håvar Krane som NDLs første leder
• Pekte på Lena Andreassen som arvtaker
• Forsøkt å overtale Ronny Alte til NDL-ledelsen

- Jeg sa direkte nei til Høibø, jeg hadde mine egne prosjekter, hevder Alte overfor Dagbladet.

Avtalt spill Jobben med å bygge opp en fiende-organisasjon, avtalte og gjennomførte PST-spionen Høibø med SOS Rasisme og marxist-maoister i Tjen Folket.

- Det var et løp han startet uten at vi visste om det, sier Høibøs kildefører i PST til Dagbladet.

Høibø meldte tilbake til PST om rollen han hadde i NDL og ga informasjon fra innsida. Samtidig bidro han også med informasjon til SOS Rasisme og Tjen Folket. Det bekrefter Bård Frantzen, tidligere sentral skikkelse i SOS Rasisme og Tjen Folket.

- I mine øyne betyr dette at PST bygde NDL. Høibø bygde opp NDL i den perioden Breivik ble med og ble radikalisert. På den måten ser det ut til at PST bidro til å bygge miljøet Breivik hentet inspirasjon fra før han gjennomførte angrepene. Det er ille, sier Frantzen.

MØTTES HER: På Lorry i Oslo møttes PST-spion Christian Høibø og to tillitsvalgte fra SOS Rasisme og Tjen Folket. Her la de en plan for å kuppe Norwegian Defence League (NDL). Planen ble gjennomført, mot PSTs vilje. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MØTTES HER: På Lorry i Oslo møttes PST-spion Christian Høibø og to tillitsvalgte fra SOS Rasisme og Tjen Folket. Her la de en plan for å kuppe Norwegian Defence League (NDL). Planen ble gjennomført, mot PSTs vilje. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Som Dagbladet tidligere har omtalt, hevder Høibø at det var han som kastet Anders Behring Breivik ut av NDL.

Reddet NDL på Lorry Byggingen av NDL startet på Lorry i 2010. Møtet skal ha funnet sted på initiativ fra Høibø. Til stede var PSTs mann og to personer fra SOS Rasisme.

Høibø fortalte ifølge Frantzen hvordan det dårlig organiserte Facebook-nettverket NDL med rundt 500 medlemmer kunne bygges om til en fungerende organisasjon.

- Jeg var en av dem som var på Lorry den dagen. Høibøs plan var å lage en solid organisasjonsstruktur, et fungerende medlemsregister, og arrangere høyreekstreme demonstrasjoner, sier Frantzen til Dagbladet.

- Jeg reagerte umiddelbart negativt, fordi metodene som Høibø foreslo er farlige og kan gjøre stor skade på det antirasistiske arbeidet.

Frantzen visste på det tidspunktet ikke at Høibø rapporterte til PST.

Bedt om å trekke seg Planen ble imidlertid gjennomført.

- Det var et løp han kjørte uten at vi i utgangspunktet var informert om det. Da vi fikk vite at han satt såpass sentralt, mente vi han ikke skulle ha en så sentral rolle i en organisasjon som NDL. Vi ba han trekke seg ut, sier Høibøs kildefører til Dagbladet.

SKREV TALEN: Christian Høibø (32) skrev talen som daværende NDL-leder Lena Andreassen holdt på Kontraskjæret i 2011. Det viser e-poster og dokumenter Dagbladet har fått tilgang til. NDL demonstrere mot det de mener er en muslimsk okkupasjon av Norge.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKREV TALEN: Christian Høibø (32) skrev talen som daværende NDL-leder Lena Andreassen holdt på Kontraskjæret i 2011. Det viser e-poster og dokumenter Dagbladet har fått tilgang til. NDL demonstrere mot det de mener er en muslimsk okkupasjon av Norge. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Men Høibø trakk seg ikke ut. I stedet ble han sittende som politisk ansvarlig i NDL. Han var ikke aleine.

Tre av seks personer i NDLs ledelse var Høibøs medsammensvorne.

Trippel tilgang Et organisasjonskart Høibø selv laget for NDL viser hvordan Jon Hagen og «Sigve Ås» er med ham i toppledelsen. Hagen er Høibøs kamerat, og rapporterte i likhet med Høibø til PST. Sigve Ås er en falsk identitet som en tillitsvalgt i SOS Rasisme skjuler seg bak.

- Det ble en utfordring for oss, sier Høibøs kildefører.

Høibø hadde i praksis tilgang til aktuell informasjon for PST i tre leire: Med beina plantet i Tjen Folket-dominerte SOS Rasisme kunne han kartlegge både kommunister og antirasister. Infiltrasjonen i NDL ga Høibø informasjon om det anti-islamske ekstremistmiljøet.

Det er også kjent at PST brukte Høibø til å kartlegge kommunister i organisasjonen Internasjonale Sosialister (IS).

Ved flere tilfeller var det altså Høibø selv som hadde etablert miljøer og hendelser han kunne rapportere til PST.

Ny trussel Fra infiltrasjonen av Facebook-nettverket startet i 2010 og fram til sommeren 2011 utviklet NDL seg fra å være en lite kjent gruppe for hatfulle anti-islamister og nynazister, til å bli en del av PSTs eget trusselbilde.

Samtidig var PST fullt orientert om Høibøs rolle som en drivkraft i NDL.

I februar 2011 var NDL for første gang eget tema i PSTs årlige rapport om trusselbildet. Organisasjonen fikk stor medieomtale i etterkant.

I mars 2011 uttalte PST at de fryktet det utviklet seg et voldsmiljø i NDL.

- Jeg fryktet at en slik operasjon kunne styrke det høyreekstreme miljøet mer enn det svekket det. Sjansen for at NDL kunne bli så stort og uavhengig at vi mistet kontroll var også reel. I dag vet jeg at det var riktig tenkt, sier Frantzen.

- Skrev NDL-tale Ifølge tidligere leder Lena Andreassen i NDL og e-poster Dagbladet har kopi av, var det PSTs infiltratør som skrev talen hun holdt under den omstridte demonstrasjon på Kontraskjæret i Oslo 9. april 2011.

- Det var Christian Høibø som skrev og sendte meg talen jeg holdt på den demonstrasjonen. Jeg syntes budskapet i talen var drøyt, men jeg visste ikke helt hva jeg skulle si, har Andreassen uttalt til Dagbladet.

Aksjonen var en så stor fiasko at britiske EDL-topper vraket Andreassen som NDL-leder få dager seinere.

SPION: Under navnet Chris Alexander gikk PST-spion Christian Høibø inn som politisk rådgiver i NDL. FOTO: NDL/PRIVAT
SPION: Under navnet Chris Alexander gikk PST-spion Christian Høibø inn som politisk rådgiver i NDL. FOTO: NDL/PRIVAT Vis mer

Les mer om PST-spionen