Spion-kupp mot PSTs vilje

Slo seg sammen med de han egentlig skulle spionere på.

TRE AV SEKS: Tre personer i denne versjonen av ledelsen i Norwegian Defence League (NDL) var infiltratører. PSTs spion Christian Høibø tok vervet som politisk rådgiver og ble NDLs strateg. Han skal ha stått bak flere politiske framstøt NDL utførte i 2010-2011. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
TRE AV SEKS: Tre personer i denne versjonen av ledelsen i Norwegian Defence League (NDL) var infiltratører. PSTs spion Christian Høibø tok vervet som politisk rådgiver og ble NDLs strateg. Han skal ha stått bak flere politiske framstøt NDL utførte i 2010-2011. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet er kjent med at PST-spion Christian Høibø selv tok initiativ til å organisere den anti-islamske grupperingen Norwegian Defence League (NDL). Tre ganger skal det ha vært Høibø som pekte ut hvem lederen skulle være.

Det skal ha vært PST-spionen som:• Plasserte Håvar Krane som NDLs første leder• Pekte på Lena Andreassen som arvtaker• Forsøkt å overtale Ronny Alte til NDL-ledelsen

- Jeg sa direkte nei til Høibø, jeg hadde mine egne prosjekter, hevder Alte overfor Dagbladet.

Avtalt spill Jobben med å bygge opp en fiende-organisasjon, avtalte og gjennomførte PST-spionen Høibø med SOS Rasisme og marxist-maoister i Tjen Folket.

- Det var et løp han startet uten at vi visste om det, sier Høibøs kildefører i PST til Dagbladet.

Høibø meldte tilbake til PST om rollen han hadde i NDL og ga informasjon fra innsida. Samtidig bidro han også med informasjon til SOS Rasisme og Tjen Folket. Det bekrefter Bård Frantzen, tidligere sentral skikkelse i SOS Rasisme og Tjen Folket.

- I mine øyne betyr dette at PST bygde NDL. Høibø bygde opp NDL i den perioden Breivik ble med og ble radikalisert. På den måten ser det ut til at PST bidro til å bygge miljøet Breivik hentet inspirasjon fra før han gjennomførte angrepene. Det er ille, sier Frantzen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer