Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsiktede Frode Berg

Spionanklagede Frode Bergs familie føler seg sviktet av myndighetene

Frustrasjonen toppet seg da norske myndigheter ikke ville møte Bergs nye advokat.

SPIONSIKTET: Frode Berg er arrestert for spionasje i Moskva Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis / NTB Scanpix
SPIONSIKTET: Frode Berg er arrestert for spionasje i Moskva Foto: Martin Gramnæs, Sør-Varanger Avis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kom nyheten om at Frode Berg er varetektsfengslet, siktet for spionasje mot Den russiske føderasjon.

Familien til Frode Berg har over tid vært bekymret over manglende aktivitet fra norske myndigheters side i saken.

- Foruten en nokså standardisert tilbakemelding fra et besøk i fengselet har norske myndigheter ikke bidratt overfor familien. Familien til Berg har selv måtte skaffe seg advokatbistand både i Norge og Russland, sier Brynjulf Risnes, familiens advokat i Norge.

Avviste møte med russisk advokat
Torsdag ble det kjent at familien har fått tak i den kjente russiske advokaten Ilya Novikov, som har erfaring fra spionsaker.

Ifølge Risnes toppet familiens frustrasjon seg fredag, da norske myndigheter skal ha avvist å møte Novikov.

- Familien er svært skuffet og frustrert over situasjonen, sier Risnes til Dagbladet.

Advokaten mener at i en sak hvor det i realiteten er norsk etterretning og norske myndigheter som beskyldes for spionasje, hadde man forventet at norske myndigheter hadde stilt opp for Berg på en helt annen måte enn det som har vært tilfelle så langt.

Familien opplever at henvisninger til taushetsplikt er nokså hult i og med at det ikke er informasjon, men aktivitet og støtte man er ute etter.

- Informasjon om saken, utenom det som er gjengitt i russisk presse og dermed allment kjent, har norske myndigheter uansett ikke fått, sier Risnes.

Føler seg sviktet
Familien vil på egen hånd, gjennom sine advokater, fortsette sine bestrebelser på å komme Frode Berg til unnsetning og håper fortsatt på at norske myndigheter snart tar aktive skritt for å hjelpe Frode.

- Slik situasjonen nå er føler familien at norske myndigheter svikter Frode Berg, sier advokaten.

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som henviser til kommunikasjonssjef Frode O. Andersens intervju i Aftenposten.

- Vi gjør det vi kan for å støtte Frode Berg i denne vanskelig saken og har stor forståelse for at familien gjennom sin advokat formidler at de er utålmodige, sier Andersen.

Advokatene er oppnevnt av familien, og siden Berg selv ikke har godtatt disse som advokater, kan ikke norske myndigheter gi taushetsbelagt informasjon til dem.

Andersen påpeker også at de må forholde seg til det russiske rettssystemet slik det er, ikke slik man skulle ønske det var - men han ønsker ikke å uttdype hva han mener med dette.

Håpet på misforståelse
Tidligere denne måneden ble det kjent at Frode Berg, som før han gikk av med pensjon jobbet som grenseinspektør i Finnmark, hadde blitt pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB 5. desember i år.

Han er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten. Familien stiller seg uforstående til siktelsen.

- Familien synes situasjonen er vanskelig. De hadde håpet at alt var en misforståelse, og at den skulle løse seg raskt. Nå begynner de å innse at det blir jul uten Frode Berg, sa Risnes til NRK torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!