Spionanklager mot russer i Storbritannia

Rådgiveren til parlamentsmedlem Mike Hancock skal ha vært «sovende» agent for russisk etterretning.

RÅDGIVEREN DEPORTERES:  Rådgiveren til liberaldemokratiske Mike Hancock skal ha vært «sovende agent» for russisk etterretning. Foto:EPA/CUGNOT MATHIEU
RÅDGIVEREN DEPORTERES: Rådgiveren til liberaldemokratiske Mike Hancock skal ha vært «sovende agent» for russisk etterretning. Foto:EPA/CUGNOT MATHIEUVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske rådgiveren til et britisk parlamentsmedlem blir deportert etter anklager om spionasje. Et allerede kjølig forhold mellom Russland og Storbritannia er igjen under press.

Den russiske kvinnen skal ha vært en «sovende» agent for russisk etterretning, skriver The Sunday Times. Hun arbeidet for den liberaldemokratiske folkevalgte Mike Hancock, som også er medlem av forsvarskomiteen i Underhuset.

Ifølge avisa er det første gang siden den kalde krigen at det rettes spionanklager mot en ansatt i Parlamentet.

Ingen sikkerhetsrisiko En kilde i sikkerhetspolitiet sier at kvinnen trolig ikke utgjorde noen sikkerhetsrisiko. Man var imidlertid bekymret for informasjonen hun hadde tilgang til, og intensjonen er nå å «vise henne døra».

De siste ukene skal det ha blitt sendt en rekke forespørsler til departementer fra Hancocks kontor, blant annet om informasjon om Storbritannias arsenal av kjernefysiske våpen og om ubåtbaser verden over.

Enkelte departementer avviste å svare, ifølge Sunday Times.

Kjølig forhold Saken er ventet å gjøre det kjølige forholdet mellom Storbritannia og Russland enda vanskeligere. Det dannet seg en isfront mellom de to landene som følge av drapet på Kreml-kritikeren Aleksandr Litvinenko i London i 2006, men landene har jobbet for å bedre forholdet de siste årene.

Britiske myndigheter har ikke kommentert spionasjesaken i parlamentet.

Den britiske sikkerhetstjenesten tror angivelig at den 24 år gamle kvinnen bevisst gikk inn for å få jobb hos Hancock, som skal ha sterke Russland-bånd.

Kvinnen gikk gjennom en sikkerhetssjekk før hun startet jobben i Parlamentet, og Hancock sier han ikke har noen tro på anklagene.

- Hun er ikke en russisk spion. Jeg vet ingenting om spionasje, men det er utstedt en deportasjonsordre mot henne, sier Hancock.

- Ikke partisk Han avviser at han har et partisk forhold til Russland, og det er heller ikke antydet at parlamentarikeren har handlet på tvers av Storbritannias interesser.

- Hva i alle dager spionerte hun på? Det var ingen ting av det hun gjorde for meg som var av sensitiv art, sier Hancock til BBC og fremholder at deportasjonsordren blir anket.

24-åringen ble pågrepet forrige uke og holdes i varetekt fram mot en trolig deportering.

Minister godkjente Kvinnen skal ha jobbet for den russiske etterretningsorganisasjonen SVR, og avskjedigelsen er ifølge Sunday Times godkjent på høyeste hold - av innenriksminister Theresa May.

Saken viser ifølge avisa MI5s frykt for at russiske spioner aktivt retter seg mot britiske politikere. Regjeringskilder mener spionasjen mot Storbritannia er like omfattende nå som på slutten av 1980-tallet.

(NTB)