Spionanklager og full krig i svenske MDG: - Et spørsmål om rikets sikkerhet

Partiets utenrikspolitiske talsperson hevder at vennene til sparket medarbeider samarbeider med Russland.

SLÅR ALARM: Miljöpartiet de Grönas utenrikspolitiske talsperson Pernilla Stålhammar. Foto: Pressebilde MDG
SLÅR ALARM: Miljöpartiet de Grönas utenrikspolitiske talsperson Pernilla Stålhammar. Foto: Pressebilde MDG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Miljöpartiet de Gröna har lenge vært et toneangivende parti i Sverige, og ved forrige riksdagsvalg ble de landets fjerde største.

Nå anklager imidlertid Pernilla Stålhammar, MDGs utenrikspolitiske talsperson, høytstående partikolleger for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, ifølge Aftonbladet.

- En sikkerhetstrussel

Særlig peker Stålhammar på en forhenværende politisk medarbeider som hun skal ha hatt et forhold til. Aftonbladet har tidligere omtalt hvordan denne medarbeideren fikk sparken i 2015, angivelig grunnet forbindelser til Russland.

«Han og hans høytstående allierte, som hadde kontakter med denne fremmede makten, har gjort alt for å motarbeide meg, ikke minst nå i prøvevalget. På et eller annet vis fikk de lov til å holde på», skrev Stålhammar i dag på Facebook.

«Det er en sikkerhetstrussel. For meg dreier det seg om et spørsmål om nasjonal sikkerhet», står det også i Facebook-innlegget.

Nekter for beskyldninger

Den forhenværende MDG-medarbeideren nekter for anklagene fra Stålhammar og andre tidligere partifeller.

Han mener at de er hentet ut av lufta.

- De kunne like gjerne ha anklaget meg for pedofili. Å anklage noen for Russland-forbindelser er på samme nivå. Det går ikke an å forsvare seg mot et sånt stempel, har vedkommende tidligere uttalt overfor Aftonbladet.

Har kontaktet Säpo

MDGs gruppeleder i riksdagen, Jonas Eriksson, sier at partiet har vært i kontakt med Säpo (svensk etterretning, red.anm.) i forbindelse med påstandene fra Pernilla Stålhammar.

- Vi har ikke funnet noe som støtter opplysningene hun viser til, men vi tar alltid slike påstander på alvor. Når vi får denne typen opplysninger, håndterer vi det på en profesjonell måte, sier Eriksson til Aftonbladet.

Han legger til at partiet var kjent med Stålhammars bekymringer før hun publiserte dem på Facebook. Stålhammar selv har foreløpig ikke kommentert saken utover innlegget på sosiale medier.

GIGANTBASE: CNNs Brian Todd rapporterer fra Putins arktiske militærbase. Her trener soldater sammen med reinsdyr, på den gigantiske basen, som kan huse 150 tropper og krigsfly. Video: CNN Vis mer Vis mer

Motstridende opplysninger

Aftonbladet har tidligere omtalt opplysninger som tyder på at anklagene mot mannen ikke stemmer med virkeligheten.

Den egentlige årsaken til at den politiske medarbeideren fikk sparken, skal ha vært et dårlig forhold til ledelsen i svenske MDG, ifølge opplysningene som Aftonbladet har omtalt.

Samtidig har andre kilder, også anonyme, uttalt det motsatte overfor Expressen.

Disse hevdet tidligere i år at medarbeideren forsøkte å få MDG til å bli mer «russiskvennlig», og at han hadde nære bånd til den russiske ambassaden.

- Han har til og med fått gaver derfra, sa en av Expressens kilder.

Skal utvise diplomater

Om sentrale personer i Miljöpartiet de Gröna faktisk har tette forbindelser til Russland, kommer det på et politisk betent tidspunkt.

Mandag skrev SVT at to diplomater skal utvises fra den svenske ambassaden i Moskva.

Verken svenske eller russiske myndigheter har kommentert disse opplysningene.

Russlands ambassadør, Viktor Tatarintsev, skal ha lagt på telefonen da han ble kontaktet av SVT.

Betent politisk forhold

Ambassadør Tatarintsev omtalte i oktober forholdet mellom Sverige og Russland som «paradoksalt».

- Til tross for at vårt land har byttet statsform (fra Sovjet-tidas diktatur, red.anm.) og tatt enorme steg mot åpenhet og demokratisering, har det svenske synet på russere ikke blitt bedre. De mellomnasjonale relasjonene blomstrer heller ikke, skrev Viktor Tatarintsev i et innlegg publisert av Dagens Industri.

- Ærlig talt har jeg aldri opplevd en slik frykt for russere som nå, legger diplomaten til i samme innlegg.

Innlegget ble skrevet i forbindelse med militærøvelsen «Aurora 17»holdt på Gotland i september. Der deltok totalt 21 500 soldater, inkludert flere fra Norge, USA og andre Nato-land.

Dette i det SVT omtaler som den største svenske militærøvelsen siden 1993.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer