Spionanklaget diplomat har forlatt Moskva

Russiske myndigheter gjorde det klart at han var uønsket i landet.

FORLOT RUSSLAND: Ryan Fogle, som russisk etterretning anklager for å jobbe for CIA, forlot søndag Moskva. Foto: Reuters / NTB scanpix
FORLOT RUSSLAND: Ryan Fogle, som russisk etterretning anklager for å jobbe for CIA, forlot søndag Moskva. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske diplomaten som ifølge russisk etterretning er CIA-agent, forlot søndag Moskva.

Den russiske etterretningsorganisasjonen FSB kunngjorde for en uke siden at de hadde pågrepet Ryan Fogle idet han forsøkte å verve en russisk etterretningsoffiser til å jobbe for CIA.

Fogle, som offisielt var tredjesekretær ved USAs ambassade i Moskva, var angivelig utstyrt med blond parykk, et større pengebeløp og avansert teknisk utstyr da han ble tatt.

Russiske myndigheter gjorde det klart at han var uønsket i landet, og søndag gikk Fogle om bord i et fly på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, melder fjernsynsstasjonen NTV.

Komisk affære Amerikanske myndigheter har ikke kommentert spionsaken, og russiske myndigheter har heller ikke gjort noe stort nummer ut av det som for mange virker som en heller komisk affære.

- For å si det mildt er vi overrasket over hvor ekstremt primitivt og klumsete han gikk fram, sa president Vladimir Putins utenrikspolitiske rådgiver Juri Usjakov i forrige uke.

Han tror ikke at tror saken vil være ødeleggende for forholdet mellom Russland og USA.

Vanlig også i Norge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor NTB at det er vanlig å stasjonere etterretningsoffiserer ved ambassader rundt om i verden, noe som også skjer i Norge.

- Flere land har i dag stasjonert etterretningsoffiserer i Norge, og de fleste av disse er her på lovlig vis, sier informasjonsrådgiver Siv Alsen.

- De fungerer som bindeledd mellom Norge og sine respektive hjemland. Det er viktig blant annet i arbeidet med å forebygge terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen, fortsetter hun.

- Men andre er her på falskt grunnlag, og de kan utgi seg for å være for eksempel diplomater, journalister eller forretningsfolk, sier hun.

(NTB)