Spionanklaget får 370 000 kr

Spionanklagete Berit Reiss-Andersen får 370 000 kroner av dobbeltagent Svein Lamark og Cappelen Forlag. Forlaget godtok Reiss-Andersens krav fordi de ikke ønsket en konflikt med Anne Holts samarbeidspartner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÆREKRENKET: - Unnskyldningen jeg har fått, gjør at jeg kan begynne å legge denne saken bak meg, sier Berit Reiss-Andersen.

Det har kostet Cappelen Forlag og dobbeltagent Svein Lamark dyrt å gjenopprette freden med tidligere statssekretær i Thorbjørn Jaglands regjering, Berit Reiss-Andersen.

Hun ble indirekte utpekt som en mulig spion i Lamarks bok «Kodenavn Havmåke».

Summen partene er forlikte om, er på 370 000 kroner. Det er svært sjelden slike summer blir utbetalt etter ærekrenkelser.

- Det som gjør denne saken spesiell er at Berit Reiss-Andersen skriver for Cappelen. Forliket må sees i lys av at Cappelen ikke ønsket en konflikt med Anne Holts samarbeidspartner, sier advokat Cato Schiøtz, som representerer forlaget.

Anne Holt og Berit Reiss-Andersen ga sammen ut kriminialromanen «I løvens gap». De to er nære venninner, og for Cappelen er Anne Holt en gullgruve. Denne gullgruven ville de ikke risikere å miste.

- Sjenerøse

- Har Anne Holt truet med å finne seg et nytt forlag?

- Man kom aldri i den situasjonen. Cappelen valgte å være sjenerøs etter å ha gjort en feil. Det er forlagsmessige vurderinger som ligger til grunn for dette forliket, mer enn de rent juridiske, sier Schiøtz som har jobbet med flere injuriesaker.

Han tror summen ville vært langt lavere ved en eventuell domstolsbehandling og antyder 100 000- 150 000 kroner.

Etter det Dagbladet forstår fikk Berit Reiss-Andersen innfridd alle sine krav. Forlagsredaktør Anders Heger grep direkte inn og ga beskjed om at Reiss-Andersens krav skulle innfris. Saken ble derfor gjort unna i rekordfart.

Det Lamark selv må betale skal være symbolsk.

Fornøyd

Fra en hytte langt oppe i Gudbrandsdalen sier Berit Reiss-Andersen seg fornøyd med forliket.

- De har gitt en skikkelig unnskyldning som jeg aksepterer. I tillegg har jeg fått erstatning som jeg setter pris på. De har erkjent sin skyld, og nå vil jeg legge dette bak meg.

- Er denne saken nå ute av verden for din del?

- Den unnskyldningen jeg har fått, gjør at jeg kan begynne arbeidet med å legge dette bak meg. Men det har vært så pass tøft at det nok vil ta sin tid. Forliket er imidlertid et godt utgangspunkt.

- Cappelen er ditt eget forlag. Vil det fortsette å være det i framtida?

- Cappelen har gjort en feil, men har gjort opp for seg på en skikkelig måte. Jeg vil ønske å se framover og da er det naturlig å fortsette hos Cappelen.

Innrømmer

Cappelen Forlag ønsket i går ikke å kommentere saken, ut over en pressemelding.

I pressemeldingen innrømmes det at det var mulig å trekke den slutning at den aktuelle personen i Jaglands mannskap måtte være advokat Berit Reiss-Andersen, daværende statssekretær i Justisdepartementet.

Svein Lamark var i går ikke tilgjengelig for kommentar.