Spionasje, bomber og bakvaskelser

Politikk hos söta bror, ikke helt som krangelen om sykelønna. Søndag er det valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opptakten til søndagens valg har vært usedvanlig hard.

Det som er blitt kalt «Slaget om Sverige» begynte med at en ung kvinne fra KrFs søsterparti forsøkte å infiltrere Socialdemokraternas valgkampapparat.

Da hun ringte og søkte jobb, klarte partiapparatet å spore nummeret hennes. Skandalen var et faktum og dermed var det fritt frem for svensk tabloidpresse å gasse seg i de politiske intrigene.

Den unge kvinnen fikk sparken og en rystet partileder Göran Hägglund måtte stå frem for det svenske folk og si:

- Så här ska inte kristdemokrater agera.

Datasnoking

Dette var i slutten av august, men viste seg bare å være starten på en lang rekke skandaler som er blitt avslørt i forsøket på å ta makten fra Socialdemokraterna og Göran Persson.

Bare en drøy uke senere kunne Dagens Industri avsløre at ansatte i Folkepartiet i nærmere ett år hadde logget seg på Socialdemokraternas interne nettverk, og dermed hatt full tilgang på statsminister Perssons hemmelige valgkamplanlegging.

MÅL OG MIDLER: Avsløringene av skitne triks for å rive Socialdemokraterna ned fra makten, kan være det som får velgerne til å stemme på den sittende statsministeren Göran Persson. Men også Socialdemokraterne har brukt tjuvtriks for å svekke motkandidaten. Foto: Scanpix
MÅL OG MIDLER: Avsløringene av skitne triks for å rive Socialdemokraterna ned fra makten, kan være det som får velgerne til å stemme på den sittende statsministeren Göran Persson. Men også Socialdemokraterne har brukt tjuvtriks for å svekke motkandidaten. Foto: Scanpix Vis mer

Sverige hadde fått sin Watergate-skandale, ble det sagt. Forholdet ble politianmeldt, det ble ransakelser, oppvask i partiet og noen måtte ta hatten sin å gå.

Men kunne dette skjedd i norsk valgkamp?

- I Norge jakter pressen på partiene. I Sverige jakter også partiene på hverandre. Svensk politikk er kjedeligere til hverdags, men valgkampene er langt tøffere enn her hjemme, sa professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, i en kommentar til Dagbladet.no.

Men svensk valgkamp skulle bli enda tøffere.

Tirsdag denne uken fant politiet en bombe bestående av to kanner bensin, elektriske ledninger og to klokker. Bomben var trolig ment for Folkepartiets valgkampbod i Malmö.

Strengt tatt er det ingen som ikke har skitnet til hendene i «Slaget om Sverige». Egentlig startet kampen om velgerne allerede på nyåret.

I februar i år var det nemlig Socialdemokraterna som ble fersket i å bruke skitne triks. Da måtte deres opinionsanalytiker Mats Lindström gå av etter at det ble kjent at han stod bak en svertekampanje mot Moderaternas leder Fredrik Reinfeldt.

I e-poster sendt til svenske nyhetsredaksjoner ble det blant annet sagt at den konservative statsministerkandidaten benyttet svart arbeidskraft.

Spionasje, bomber og bakvaskelser

Skitne triks

Igjen stiller man seg spørsmålet: Kunne dette skjedd i Norge?

- Sverige har opplevd en del tøffe ting. De har opplevd at både en statsminister og en utenriksminister ble drept på åpen gate. Men jeg tror ikke vi kan slå oss på brystet å si at vi er så mye snillere, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.no.

Tvert imot utelukker han ikke at skitne triks også tas i bruk i norsk politikk.

- Vi har ingen garanti for at denne type innfiltrering av interninformasjon ikke skjer i Norge. Det er bare ikke avslørt. Men den kriminelle, grove delen av det som har foregått i Sverige kommer kanskje av at tonen er skarpere og at skillet mellom den borgerlige blokken og den sosialdemokratiske blokken ikke er myknet opp, slik det har gjort i Norge.

Forsmak

Aardal frykter også at valgkamptaktene i Sverige bare er forsmaken på det som ser ut til å bli en internasjonal trend. Nemlig den risikoen politikere utsetter seg for ved å være et kjent ansikt uttad.

I tillegg spekulerer han i om avsløringene av det som skjer i svensk toppolitikk er et forsvarsel på det som kommer i Norge.

- Det kan bety at norske medier også vil begynne å gå enkeltpersoner etter i sømmene, sjekke vandelsattestene deres også videre for å komme frem til spektakulære avsløringer. Det er neppe et skritt i riktig retning. Fokus på enkeltpersoner gjør debatten vanskeligere og kan trigge ustabile personer, sier Aardal til Dagbladet.no.

Persson et møbel

Den sittende statsministeren Göran Persson kan virke seierssikker og ser ut til å ta alt oppstyret med ro. Han karakteriserer seg selv som et møbel.

- Jeg er en sånn person som for mange er som et møbel i hverdagsrommet. Jeg har vært der i TV-en og så får de se meg i virkeligheten. Da blir det som en dame sa, at du er jo som folk du også, sa Persson til Aftonbladet.

Men etter gårsdagens tv-debatt var det mange som mente at Perssons konservative utfordrer gikk seirende ut av duellen. Fredrik Reinfeldt følte seg også som en ekte seierherre, og tillot seg å omtale sin motstander på denne måten:

- De er et grisen-i-sekken-alternativ, som ikke kan fortelle hva de vil gjøre for Sverige, sa Rheinfeldt i lyset fra blitzkameraene etter sendingen. Da hadde Persson i hui og hast forsvunnet ut av tv-studioet.

Søndag feller velgerne sin endelige dom.

<B>DØDT LØP:</B> Søndagens valg ligger an til å bli det jevneste i moderne tid. Den konservative kandidaten Fredrik Reinfeldt (bildet) kan komme til å skyve Göran Persson ut av statsministerstolen.
<B>SNOKET:</B> Pressesekretær Per Jodenius i Nicklas Lagerlöf er aktiv i Folkpartiet Liberalernes (Fp) ungdomsparti, Liberala Ungdomsforbundet (Luf) var den første som ble tatt for spionasje på Socialdemokraternas interne datanettverk.
<B>IKKE AKKURAT..:</B> Enkelte synes kanskje debatten om sykelønnsordningen gikk vel stormfult for seg, men Bergesen, Stoltenberg og Valla var forholdsvis snille i forhold til svenske toppolitikere.
<B>INGEN GARANTI:</B> Valgforsker Bernt Aardal sier til Dagbladet.no at det ikke finnes noen garanti for at det man har sett under valgkampen i Sverige ikke kan skje i Norge.