Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionasje mot Nobelinstituttet

300 personer og selskaper kan ha blitt utsatt for dataspionasje.

HACKET: Hundrevis av personer og bedrifter kan ha blitt utsatt for dataspionasje etter at Nobeinstituttet ble hacket. Her kunngjør Thorbjørn Jagland at årets Fredspris går til Liu Xiaobo. Foto: Scanpix
HACKET: Hundrevis av personer og bedrifter kan ha blitt utsatt for dataspionasje etter at Nobeinstituttet ble hacket. Her kunngjør Thorbjørn Jagland at årets Fredspris går til Liu Xiaobo. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slett datasikkerhet ved Nobelinstituttet har ført til at over 300 personer og selskaper kan ha blitt utsatt for dataspionasje. Politiet har liten tro på at de skyldige vil bli funnet.

300 privatpersoner, bedrifter og organisasjoner som besøkte nettsidene til Nobelkomiteen og Nobelinstituttet 26. og 27. oktober, kan ha blitt utsatt for dataspionasje, skriver Aftenposten.no.

Senere har en rekke mennesker mottatt falske invitasjoner på e-post fra Nobelinstituttet. Disse inneholdt også virus som infiserer datamaskinene til dem som klikker på lenken.

Spionasjen mot Nobelinstituttet har pågått mye lengre enn tidligere kjent. Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet gikk det elleve dager fra nettsidene ble hacket, og til man oppdaget det avanserte innbruddet som er sporet til en datamaskin ved et universitet i Taiwan.

Denne uken anmeldte Nobelinstituttet angrepet til Oslo politidistrikt, men det er lite som tyder på at de skyldige vil bli funnet.

- Når det går utenfor Norges grenser er det begrenset hvilke ressurser politiet sitter pÃ¥, sier politiinspektÃr Hans-Peder Torgersen i Datakrimgruppa i Kripos til VG Nett.

- Det er mulig å finne ut hvem som står bak et slikt angrep, men det er veldig krevende. De skjuler seg bak mange proxy-servere. Og selv om du klarer å finne ut hvor angrepet ble styrt fra og hvem som satte det i gang, så er det ikke dermed sagt at du har funnet de som faktisk er oppdragsgivere, sier Torgersen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!