Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionasjeanklager mot Norge og svimlende pengekrav

Første dag med sluttprosedyrer i Kongo-saken ble spektakulær. - De overgikk seg selv på nytt, sier Joshua French (27) til Dagbladet.

FIKK ASTRONOMISKE ERSTATNINGSKRAV: Tjostolv Moland (28, bak) og Joshua French (27) har i dag fått presentert erstatningskravene mot dem fra den drepte sjåføren Abedi Kasongos familie. Det er ikke småsummer det er snakk om; bare kravet fra staten Kongo mot dem og den norske staten beløper seg til godt over den samlede verdien av oljefondet. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
FIKK ASTRONOMISKE ERSTATNINGSKRAV: Tjostolv Moland (28, bak) og Joshua French (27) har i dag fått presentert erstatningskravene mot dem fra den drepte sjåføren Abedi Kasongos familie. Det er ikke småsummer det er snakk om; bare kravet fra staten Kongo mot dem og den norske staten beløper seg til godt over den samlede verdien av oljefondet. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): - Jeg har ikke ord. De overgikk seg selv på nytt, sier drapstiltalte Joshua French (27) til Dagbladet etter en på mange måter spektakulær dag i retten i Kisangani.

• Les dagens referat fra rettssaken

Svimlende pengekrav
I dag ble sluttprosedyrene innledet - og mye av oppmerksomheten ble rettet mot svært høye pengekrav mot så vel de to tiltalte, French og Tjostolv Moland (28), som mot den norske staten.

Kravene som ble framsatt i retten, var generelt langt høyere enn det som var varslet. Bare staten Kongo krever staten Norge og de tiltalte for svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner.

Dette overgår det norske oljefondets nåværende verdi med over 650 milliarder kroner.

Årsaken til det fantastiske kravet er at Moland og French skal ha handlet på oppdrag for Norge, siden de har tjenestegjort i Garden.

I tillegg beløper kravene fra den dreptes familie, fagforeningen hans, vitnene og eieren av bilen som ble brukt, seg til 41 millioner dollar - 250 millioner kroner.

- Dette er mange årsverk for nasjonen Norge, bemerker French.

DREPT: Abedi Kasongo (30) hadde de to nordmennene som passasjerer da han ble drept i begynnelsen av mai. Nå krever familien og fagforeningslederen hans til sammen 20 millioner dollar, 121 millioner kroner, i erstatning. Foto: PRIVAT/ESPEN RØST/DAGBLADET
DREPT: Abedi Kasongo (30) hadde de to nordmennene som passasjerer da han ble drept i begynnelsen av mai. Nå krever familien og fagforeningslederen hans til sammen 20 millioner dollar, 121 millioner kroner, i erstatning. Foto: PRIVAT/ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

Kravene mot den norske staten ble i stor grad begrunnet i at Norge er medansvarlig for drapet og dets følger, siden Moland og French kom til Kongo som norske soldater eller spioner. Paralleller til Libyas ansvar i Lockerbie-bombingen var blant argumentene som ble brukt.

Anklagene mot Norge
Flere av advokatene kjørte hardt på koblingen mellom de tiltalte og den norske staten. Norsk UD og presses nærvær i rettssalen ble trukket fram som bevis på Norges interesse av saken.

Den kongolesiske statens advokat Jean Nakombo Mandjo tegnet møysommelig et bilde av den norske statens oppbygning, før han framla påstanden om at soldatene Moland og French var i Kongo for å spionere for Norge. De tos fortid i Garden ble brukt som argument.

- Siden Norge har benyttet de tiltalte i sin kongelige vaktgarde, er tilknytningen til Norge åpenbar, sa Mandjo og framla kravet på 500 milliarder.

- Hva slags folk har tilgang til våpen? De er politifolk eller militære. De tiltalte har fått et internasjonalt mandat fra den norske staten, hevdet han.

I likhet med flere av de andre som holdt innlegg i dag, ønsket Mandjo også dødsstraff for nordmennene - hvilket ikke er en oppgave som tilfaller ham under prosedyren.

Lockerbie-argument
Advokatene som representerer eieren av bilen som ble brukt drapsdagen, beskrev de to tiltalte som «de to aktive norske norske soldatene med tilknytning til den kongelige norske vaktgarde og SIG-gruppen (privat norskdrevet sikkerhetsselskap, red.anm.)».

De ønsket at retten skulle førdømme den norske staten.

Lockerbie-terroraksjonen i 1988 ble trukket inn i argumentasjonen, for å rettferdiggjøre de høye summene.

- Libyeren som ble fengslet etter hendelsen, måtte betale 270 millioner dollar i erstatning, hevdet Batonier Alauwa Lobela, som representerer den sivile parten i rettssaken.

Det var i sin tid den libyske staten som betalte ofrenes familier en erstatning på 2,7 milliarder dollar - 16 milliarder kroner.

Bileierens advokater stilte spørsmål ved de tiltaltes valg om å tie i retten.

- Saddam nektet også å forklare seg, sa Johnny Bawa.

- «Mock trial»
- Er noen i tvil om at det er er mock trial (tullerettssak, red.anm.) nå? Nå er vi tydeligvis operatører fra terrornasjonen Norge, sier Moland til Dagbladet etter dagens lange seanse i retten, som ble avsluttet i 15.50-tida.

KREVER 61 MILLIONER: Kasimu Aradjabu var de to nordmennenes medpassasjer, og hevder seg angrepet av French. Han krever 10 millioner dollar, 61 millioner kroner, i erstatning etter hendelsen. Foto: THOMAS HUBERT
KREVER 61 MILLIONER: Kasimu Aradjabu var de to nordmennenes medpassasjer, og hevder seg angrepet av French. Han krever 10 millioner dollar, 61 millioner kroner, i erstatning etter hendelsen. Foto: THOMAS HUBERT Vis mer

- Hovedteorien er vel at vi jobber i SIG-avdelingen i Garden. Dette viser vel litt av det vi har snakket om hittil, sier French og viser til bevisførselen fra aktoratet tidligere i saken.

- Nå skal vi se hvor mange som kan klemmes inn i en liten bil, sier Moland til Dagbladet idet de to ledes inn i vaktbilen etter den korte samtalen.

- Ekspert i nærkamp
Moland ble beskrevet som hovedmannen og den mest aktive i drapet på den 30-årige sjåføren.

- «Get out!» roper den hvite mannen, før han skyter, sa advokat Batonier Alauwa Lobela.

Vitnenes bistandsadvokat beskrev French som en ekspert på nærkamp.

Flere av advokatene la vekt på at Moland og French hadde oppført seg mistenkelig siden de reiste inn i Kongo. Lobela la vekt på at de byttet rom flere ganger og hadde fått med seg våpen inn i landet, i tillegg til at de skal ha ønsket å reise alene i drapsoffer Abedi Kasongos bil.

- Hvorfor holdt de ting hemmelig og hadde et skjult våpen? spurte advokaten retorisk.

Også advokat Jean-Claude Lofango, som representerer Kasongos familie, pekte på Moland som lederskikkelsen. Han mener Moland og French er medlemmer av en større kriminell organisasjon, og at Moland leder den. 
- Dette var ikke én manns verk, sa han.

Ser fram til dødsdom
Aktor og etterforsningsleder Jacob Samwaka gjorde det i går klart overfor Dagbladet at han ser fram til å få Moland og French dømt til døden. I en kommentar sier nordmennene at de forventer dødsstraff fire ganger.

Norsk UD avviser å kommentere saken mens den pågår.

De to tiltalte i saken er representert av to advokater, som har til oppgave å velge om de vil kommentere saken. Vi har gjort klart overfor myndighetene i Kongo at de ikke var landet på offisielt oppdrag for Norge, sier Ragnhild Imerslund, underdirektør i UD, til Dagbladet.

- Vi vil ta en vurdering når det foreligger en dom, avslutter hun.

SER FRAM TIL DØDSDOM: Oberst Jacob Samwaka, etterforskningsleder og førsteaktor, fortalte Dagbladet i går at han ser fram til å få Moland og French dømt til døden. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
SER FRAM TIL DØDSDOM: Oberst Jacob Samwaka, etterforskningsleder og førsteaktor, fortalte Dagbladet i går at han ser fram til å få Moland og French dømt til døden. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling