Spionasjeanklager mot Norge og svimlende pengekrav

Første dag med sluttprosedyrer i Kongo-saken ble spektakulær. - De overgikk seg selv på nytt, sier Joshua French (27) til Dagbladet.

FIKK ASTRONOMISKE ERSTATNINGSKRAV: Tjostolv Moland (28, bak) og Joshua French (27) har i dag fått presentert erstatningskravene mot dem fra den drepte sjåføren Abedi Kasongos familie. Det er ikke småsummer det er snakk om; bare kravet fra staten Kongo mot dem og den norske staten beløper seg til godt over den samlede verdien av oljefondet. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
FIKK ASTRONOMISKE ERSTATNINGSKRAV: Tjostolv Moland (28, bak) og Joshua French (27) har i dag fått presentert erstatningskravene mot dem fra den drepte sjåføren Abedi Kasongos familie. Det er ikke småsummer det er snakk om; bare kravet fra staten Kongo mot dem og den norske staten beløper seg til godt over den samlede verdien av oljefondet. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): - Jeg har ikke ord. De overgikk seg selv på nytt, sier drapstiltalte Joshua French (27) til Dagbladet etter en på mange måter spektakulær dag i retten i Kisangani.

• Les dagens referat fra rettssaken

Svimlende pengekravI dag ble sluttprosedyrene innledet - og mye av oppmerksomheten ble rettet mot svært høye pengekrav mot så vel de to tiltalte, French og Tjostolv Moland (28), som mot den norske staten.

Kravene som ble framsatt i retten, var generelt langt høyere enn det som var varslet. Bare staten Kongo krever staten Norge og de tiltalte for svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner.

Dette overgår det norske oljefondets nåværende verdi med over 650 milliarder kroner.

Årsaken til det fantastiske kravet er at Moland og French skal ha handlet på oppdrag for Norge, siden de har tjenestegjort i Garden.

I tillegg beløper kravene fra den dreptes familie, fagforeningen hans, vitnene og eieren av bilen som ble brukt, seg til 41 millioner dollar - 250 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.