PÅGREPET I RUSSLAND: Amerikanske Paul Whelan var i Russland for å delta i et bryllup da han ble pågrepet, melder familien. Foto: Whelan Family/Handout via REUTERS
PÅGREPET I RUSSLAND: Amerikanske Paul Whelan var i Russland for å delta i et bryllup da han ble pågrepet, melder familien. Foto: Whelan Family/Handout via REUTERS Vis mer

Spionasjesiktede Pauls familie: - Vi er dypt bekymret

Familien uttrykker at de er svært bekymret etter at Paul Whelan (48) ble pågrepet og siktet for spionasje i Russland rett før nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB meldte 31. desember at en amerikansk statsborger ble pågrepet i Moskva tre dager tidligere. Ifølge sikkerhetstjenesten ble han arrestert da han begikk en spionasjehandling.

Mannen skal være siktet etter den russiske straffelovens paragraf 276, som omhandler spionasje. Det er samme paragraf som norske Frode Berg nå sitter fengslet for. Strafferammen er på 10 til 20 års fengsel.

Mannen er Paul Whelan (48). Hans familie gikk tirsdag ut og uttrykte sin bekymring for 48-åringen.

- Vi er dypt bekymret for hans sikkerhet. Det er ingen tvil om at han er uskyldig, og vi stoler på at han får de rettighetene han har krav på, skriver familien i en uttalelse, gjengitt av CNN.

Bryllupsgjest

ABC News har snakket med Whelans tvillingbror. Han sier at 48-åringen er en tidligere sersjant i marinen. Nå jobber han som sikkerhetssjef i Borg Warner, et amerikansk selskap som selger bildeler.

David Whelan forteller at broren var i Russland i forbindelse med et bryllup da han ble pågrepet. Det var da Paul Whelan ikke dukket opp i bryllupet at brudeparet meldte ham savnet, sier han.

- Han har militærbakgrunn, og har jobbet i sikkerhetsbransjen i årevis. Han har tidligere jobbet i politiet. Han var nok veldig klar over risikoen ved å reise til Russland. Men jeg ser ikke for meg at han kan ha satt seg selv i en situasjon der han bryter loven i et land som Russland, sier David Whelan til ABC News.

Amerikanske myndigheter uttalte mandag at de har blitt gjort oppmerksomme på at Whelan er pågrepet i Russland. Washington Post skriver at Whelan ifølge Wien-konvensjonen bør ha fått møte med noen fra den amerikanske ambassaden i landet nå.

Besøkte Russland flere ganger

Ifølge broren skal Whelan ha besøkt Russland flere ganger.

Pågripelsen kommer noen få uker etter at russiske Maria Butina, som i sommer ble pågrepet i USA, sa seg skyldig i å ha operert som russisk agent i landet.

Mannen skal altså være siktet etter samme paragraf som norske Frode Berg sitter fengslet for. Berg har sittet over ett år i fengsel i Moskva.

Både overfor Dagbladet og seinere andre norske medier har Berg vedgått at han var på oppdrag for den norske E-tjenesten.

I romjula uttalte Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, at etterforskningen av saken skal være ferdig. Berg vil erklære seg ikke skyldig når rettssaken mot ham begynner, skriver Novikov videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer