Spionballongen skutt ned

Den antatte kinesiske spionballongen er skutt ned i amerikansk farvann lørdag kveld. Den skal nå inspiseres.

SKUTT NED: Her skyter USA ned det de mener er en kinesisk spionballong. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV-bilder i amerikanske medier viser nedskytningen lørdag kveld. Du kan også se den øverst i denne saken.

Nedskytningen skjer etter at F-22 kampfly ble satt i beredskap og flyrommet over Charleston, Myrtle Beach og Wilmington i Sør- og Nord-Carolina ble stengt av «nasjonale sikkerhetshensyn», etter ordre fra det amerikanske Luftfartstilsynet (FAA).

- Vi tok den vellykket ned, jeg vil gratulere våre flygere som gjorde det, bekrefter president Joe Biden.

Skal inspiseres

Amerikanske myndigheter har fulgt nøye med på ballongen siden den dukket opp over Montana onsdag. Den har så manøvrert seg østover i landet, trolig via kinesiske spionsatellitter, ifølge Pentagon.

Den opererte i 60 000 fots høyde, var på størrelse med tre busser og bar ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet en stor nyttelast beskrevet som overvåkningsutstyr.

Det var også grunnen til at det ble ventet med å skyte den ned til i dag – til den kom over Atlandethavet og potensielle vrakrester ikke var til fare for folk på bakken.

At den nå er skutt ned i amerikansk farvann, betyr at USA kan frakte restene opp og inspisere dem.

En operasjon for å få dette gjort er igangsatt.

Fløy over sensitive områder

Amerikanske embetsfolk har tidligere opplyst at ballongen har flydd over militære sensitive områder i Montana der kjernefysiske stridshoder er lagret.

Det amerikanske forsvaret skal ha sett seg nødt til å sette i verk tiltak for å hindre den i å samle inn etterretningsopplysninger.

NYTTELAST: Bilder fra tidligere i uka viste at ballongen bar på stor nyttelast, trolig overvåkningsutstyr. Foto: Chase Doak / Reuters / NTB
NYTTELAST: Bilder fra tidligere i uka viste at ballongen bar på stor nyttelast, trolig overvåkningsutstyr. Foto: Chase Doak / Reuters / NTB Vis mer

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, har sagt til Dagbladet at slike ballonger kan gi verdifull etterretning – og de er billige.

- Det er et alternativ til satellitter, sannsynligvis for å komplettere etterretning. De kan bidra med bildemateriale, har han sagt.

Slike fartøy er mindre brukt av vestlig etterretning, men kinesisk etterretning er kjent for å benytte slike, ifølge eksperten.

Selv har Kina gått ut mot beskrivelsen av den som en «spionballong» og sagt at det var en sivil værballong på avveie.

Flere ballonger

Fredag ble det kjent at det også er observert en liknende ballong over Latin-Amerika. Denne skal fortsatt være i drift.

Amerikanske myndigheter tror det også finnes en tredje, opplyser myndighetskilder til Washington Post.

Hvor denne ballongen skal befinne seg, opplyser de imidlertid ikke.

Ballongsaken har ført til at USA og Kina har havnet på diplomatisk kant. Utenriksminister Antony Blinken har blant annet avlyst et besøk til landet som det var knyttet store bilaterale forventninger til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer