Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Spionbildene» ingen måtte se

Disse to landskapsbildene var nok til at overvåkningspolitiet i flere år fikk avlytte telefonen og åpne brevene til Tore Skjærseth (83). Etter 43 år fikk han se dem igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TRONDHEIM (Dagbladet.no): Politiet trodde de hadde skutt blink da Tore Skjærseth ble sett mens han tok landskapsbilder av Ørlandet utenfor Trondheim.

Han var på vei hjem fra et fagforeningsmøte og kjørte forbi Hasselvika. De stoppet for å nyte den flotte utsikten og tok to bilder.

Da de nådde Fosenferga ble de stanset av en politimann i sivil. Han skulle ha filmen fordi de hadde tatt bilde av et militært område. Protester hjalp ikke.

- Vi tok jo bilder mot Ørlandet som var flystasjon og sikkert også hadde kanoner og slikt. Men det er jo lett å se at disse bildene ikke er spionbilder. Men de ble altså kynisk brukt til å begrunne overvåking av meg, sier Tore Skjærseth (83) til Dagbladet.

Fikk se igjen bildene

Bildene ble tatt i 1959. Skjærseth fikk dem utlevert og se dem selv for første gang for to uker siden. Da fikk han seg samtidig en overraskelse.

Bildene var nemlig i 1960, i Trondheim byrett, blitt brukt som bevis på at trønderen gjorde oppdrag for sovjetiske etterretningsorganer.

Ifølge Adresseavisen var dette grunnen til at politiet fikk lov til både å kontrollere post og avlytte telefonsamtaler til Skjærseth. I flere år var bildene overvåkningspolitiets viktigste argument mot Skjærseth.

Han var den gangen aktiv i Norges Kommunistiske Parti (NKP). Selv om han brøt med partiet i 1975 og meldte seg inn i SV, fortsatte overvåkningen frem til 1987. Skjærseth ble overvåket totalt i 40 år. Da han fikk se mappa si, som veide tre kilo, var det siste dokumentet datert 7. november 1988. Etter å ha kommet over sjokket, søkte han om erstatning. Innsynsutvalget i Justisdepartementet var enig og skrev at overvåkningen «vanskelig kan sies å tilfredsstille lovens vilkår». Overvåkningen var klart ulovlig. Det fikk han i januar; 90.000 kroner.

- Det var veldig spesielt å se igjen bildene. Det har jo gått 43 år siden jeg tok dem, sier han.

Frykter mer overvåking

Skjærseth er ikke så overrasket over at overvåkningspolitiet brukte 'bevisene' for det de var verd. Han var mer overrasket over at både politiet og domstolene åpenbart var politisk styrt og kunne sette loven tilside. Dette skjedde på tross av at en ikke navgitt politijurist ett sted i mappen hans skriver at han fotografiet ikke er juridisk holdbart, og at han selv sett motivet som fantastisk å fotografere.

- Jeg mener det er viktig å fortelle denne historien. Den kan gi unge et innblikk i hva som foregikk. Jeg synes det er skyer i horisonten etter 11. september. Blant annet USA spiller en sterk rolle med å gjøre overvåkning legitimt igjen. Vi risikerer å få mindre frihet, sier han.

<B>ØRLANDET: Tore Skjærseth tok bildene fordi det var en så vakker dag...
... og ble oppdaget av politiet. Det førte til flere års overvåking.
MISTENKELIG; De to bildene kunne settes sammen til ett bredt panoramabilde. Det var ekstra mistenkelig mente politiets overvåkingstjeneste.